Gaziantep

"Özgür kent Cerablus"ta konut atağı istihdam sağladı

11:08 16 Şubat 2017
"Özgür kent Cerablus"ta konut atağı istihdam sağladı

HALİL FİDAN / MÜSLÜM ETGÜ - Fırat Kalkanı Harekatı'nın ardından terör örgütü DEAŞ'tan temizlenen ve Türkiye'nin desteğiyle hızla gelişen Halep'in Cerablus ilçesinde, artan nüfus yoğunluğunun konut ihtiyacını karşılamak için yeni binalar inşa ediliyor.

Türk Silahlı Kuvvetleri Müşterek Özel Görev Kuvveti ve Koalisyon Hava Kuvvetlerince Suriye'nin kuzeyinde terör tehditlerine karşı yürütülen Fırat Kalkanı Harekatı kapsamında, Özgür Suriye Ordusunca (ÖSO) terör örgütü DEAŞ'tan temizlenen ve nüfusu her geçen gün artan Cerablus hızla gelişiyor.

Terör örgütünün kontrolündeyken yaşanan olumsuzluklar nedeniyle nüfusun 3 bine kadar indiği "özgür kent", Fırat Kalkanı Harekatıyla kısa sürede yeni bir çehreye büründü.

Türkiye'nin yardımları sayesinde 6 ay içinde elektrik ve su ihtiyacı giderilen, okul ve hastaneye kavuşan Cerablus, Türkiye'nin kucak açtığı sığınmacıların yanı sıra Suriye'de zor durumda yaşayan insanların sığındığı adeta bir liman haline geldi.

Nüfusu 40 bini aşan ilçede konut sorununu çözmek için harekete geçen Cerabluslular, inşaat çalışmalarını hızlandırdı. Türkiye'den gönderilen inşaat malzemeleriyle işe koyulan ustaların yaptığı binalar, hızla yükselmeye başladı.

İnşaat sektörünün hareketlendiği ilçede iş olanağına kavuşan ve binaların yapımında çalışan erkekler, bu sayede para kazanarak ailelerinin geçimini sağlamanın da mutluluğunu yaşıyor.

Terör örgütünün kenti ele geçirmesinin ardından Türkiye'ye sığınan ve Fırat Kalkanı Harekatı'nın ardından Cerablus'a dönen Hallavi Hüseyin, yeniden ülkesine dönmenin mutluluğunu yaşadığını söyledi.

Cerablus'un özgürlüğüne kavuşması ve kendilerine her zaman sahip çıkan Türkiye'nin desteğiyle ilçenin yeniden yaşanabilir bir kent haline geldiğini anlatan Hüseyin, bunun için Allah'a şükrettiklerini belirtti.

- "Yaklaşık 100 yeni bina yapılıyor"

Hallavi Hüseyin, harekatın ardından Cerablus'un göç almaya başladığını ve mevcut binaların yoğunluğa cevap veremediğini ifade ederek, bunun için insanların yeni evler inşa etmeye başladığını aktardı.

İnşaatların insanlar için iş olanağı oluşturduğunu vurgulayan Hüseyin, şunları kaydetti:

"Çok şükür burada hayat normale döndü. Hastanemiz var, okullarımız açık, çarşımız gelişti, iş yerleri açıldı. İnsanlar neye ihtiyaç duyuyorsa burada her şey var artık. Cerablus özgürlüğüne kavuştuktan sonra ayrıca Suriye'nin birçok bölgesinden savaştan kaçan insanlar da buraya gelmeye başladı. Çünkü burası artık bambaşka bir yer ve güvenli olduğu için insanlar burayı tercih ediyor doğal olarak. Bazı bölgelerde dışarıdan gelen insanlar için çadırlar kuruldu ama bu yeterli olmadı. Şimdi Cerablus'un her tarafından yeni binalar inşa ediliyor, çünkü insanlar buraya geçici olarak gelmedi. Herkesin amacı burada kalmak. Şu anda yaklaşık 100 yeni bina yapılıyor. Ayrıca DEAŞ döneminde yıkılan evler ve iş yerleri de onarılıyor. Tabii insanlar burada iş de arıyor. İnşaat sektörü bu anlamda iş kapısı açtı. İnşaatların artmasıyla insanların iş ihtiyacı da büyük bir oranda çözülmüş oldu. Gençler inşaatlarda çalışarak para kazanıyor ve ailelerinin geçimini sağlıyorlar. Bunların hepsi eskiden işsizdi. Ben de buraya geldikten sonra arsama 3 katlı yeni bir bina yapmaya başladım, yaklaşık olarak benim inşatta 15 kişi çalışıyor."

- İşçi ve ustalar da memnun

İnşaat ustalarından İbrahim el-Humedi de ilçede her şeyin yolunda gittiğini ve bunu Türkiye'ye borçlu olduklarını ifade etti.

Ticaretin gelişmesi ve iş yoğunluğunun artmasıyla kendisi gibi insanların da para kazanmaya başladığını dile getiren Humedi, "Allah'a şükür şu anda her şey yolunda. Umarım gelecek günler daha da iyi olacak. Türk hükümetine ve askerine çok teşekkür ediyoruz, Allah şehitlerine rahmet eylesin. İnşallah sadece Cerablus değil, El Bab, Münbiç ve Rakka da teröristlerden temizlenerek özgürlüğüne kavuşacaktır." dedi.

İnşaatta çalışan Fehed Sattuf ise terör örgütü PYD'nin köylerini ele geçirmesinin ardından evlerinden edildiklerini ve çareyi Cerablus'a sığınmakta bulduklarını söyledi.

Ailesiyle çadırda yaşadıklarını ve uzun süre işsiz kaldığını anlatan Sattuf, inşaatta çalışarak ailesinin geçimini sağlamaya çalıştığını belirtti.

YORUMLAR

ETİKETLER
Haber7.com Yerel Haberler bölümünde yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haber kaynağı olan ajanslardır.