Gaziantep

Gaziantep'te FETÖ'ye yönelik soruşturma

14:16 21 Şubat 2017
Gaziantep'te FETÖ'ye yönelik soruşturma

Gaziantep'in İslahiye ilçesindeki 106. Topçu Alay Komutanlığında Fetullahçı Terör Örgütü/Paralel Devlet Yapılanması'nın (FETÖ/PDY) darbe girişimine yönelik hazırlanan iddianamede, tutuklu 35 eski asker hakkında 5'er kez ağırlaştırılmış müebbet talep edildi.

Gaziantep Cumhuriyet Başsavcılığınca, FETÖ'nün, askeri yapılanmasının 15 Temmuz darbe girişimine yönelik tutuklu 35 eski asker hakkında, "Silahlı terör örgütüne üye olma", "Anayasal düzeni ortadan kaldırmaya teşebbüs etme", "Türkiye Büyük Millet Meclisini ortadan kaldırmaya veya görevini yapmasını engellemeye teşebbüs etme", "Türkiye Cumhuriyeti Hükümetine karşı silahlı isyanda bulunma", "Türkiye Cumhuriyeti Hükümetini ortadan kaldırmaya veya görevini yapmasını engellemeye teşebbüs etme" suçlarından 5'er kez ağırlaştırılmış müebbet hapis talep edilen sanıklara ait iddianame, 7. Ağır Ceza Mahkemesince kabul edildi.

İslahiye 106. Topçu Alay Komutanlığında görevli bazı askerlerin ülke çapındaki darbe girişimine katıldıklarına yönelik, bazı askerlerin, açıklamalarda bulunduklarına ilişkin yeterli delilin elde edilmesi üzerine soruşturmanın derinleştirildiği kaydedilen iddianamede, dönemin alay komutanı Kurmay Albay Turgut Çelebi'nin talimatı üzerine saat 23.45'te karargah binası, brifing salonunda dosyada adı geçen bazı askerlerin de katılımıyla toplantı yapıldığı kaydedildi.

İddianamede, Çelebi'nin toplantıya katılan subaylara, Genelkurmay Başkanlığından "harekat yıldırım" adlı bir mesaj emri aldıklarını, buna göre sıkıyönetim ilan edileceğini, saat 03.00'ten itibaren yönetime el konulacağını, saat 06.00'dan itibaren de sokağa çıkma yasağı ilan edileceğini belirterek, izinli personel dahil herkesin hazırlanmasını talep ettiği belirtildi.

Tanık beyanlarına da yer verilen iddianamede, Çelebi'nin karargah binasındaki brifing salonunda yapmış olduğu toplantı sırasında elindeki kağıda bakarak, "Sıkıyönetim ilan edildi artık sıkıyönetim komutanına bağlıyız. Vali ve kaymakamlar görevden alındı. Polis ve jandarma sıkıyönetim komutanlıklarına bağlandı." dediğine yer verildi.

Çelebi'nin darbe teşebbüsünü önceden bildiği ve olabilecek durumlara karşı önceden maddi tedbirler almaya çalıştığı kaydedilen iddianamede tanık er H.İ.K'nin, şu ifadesi yer buldu:

"10 Temmuz'da olağan dışı bir şekilde Ankara'da yaşayan ailesini alarak İslahiye'ye getirdi. Normalde senede bir defa ailesi gelirdi ancak aradan bir ay geçmesine rağmen ailesi iki defa geldi. Ailesi geldiğinde yapılan yemekleri beğenmeyip bize kızdı ve 'bak oğlum ben belki de ailemi son kez görüyorum belki bir daha hiç göremeyeceğim, düzgün yemek yapın' diyerek fırçaladı. Ardından eşiyle konuşurken, 'İstanbul'daki evimiz 200 bin dolar eder, gerekirse satmaktan çekinme' diye konuştu. Neden 'son kez görüyorum' demesini ve evi neden satmaya çalıştığını o tarihte anlayamadık."

Yine H.İ.K, olay tarihinden 2 ay önce Turgut Çelebi'nin kendi dinlenme odasında yarbay Yüksel A. ile televizyon izlerken bir televizyon programında tarihçi yazar Kadir Mısırloğlu'nun, Fetullah Gülen aleyhinde konuştuğunu duyunca, hakaret ettiğini aktardı.

İddianamede ayrıca Çelebi'nin, WhatsApp'ta oluşturulan sözde "Yurtta Sulh Biziz" grubundaki darbeci askerlerle irtibatı bulunduğu da belirtildi.

Tanık ifadelerinde ayrıca Turgut Çelebi'nin 15 Temmuz gecesi alayda bir kokteyl planladığı ve tüm rütbeli personeli davet ettiği, böylece FETÖ'nün darbe girişimine yönelik haberlerin takip edilmesinin önlenmeye çalışıldığı ifade edildi.

YORUMLAR

ETİKETLER
Haber7.com Yerel Haberler bölümünde yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haber kaynağı olan ajanslardır.