Gaziantep

Hayallerini gerçekleştirdi işinin patronu oldu

11:14 08 Mart 2017
Hayallerini gerçekleştirdi işinin patronu oldu

YETER ERDİNE - Gaziantepli girişimci Fatma Demirağ, bir yıl eğitimin ardından Küçük ve Orta Ölçekli İşletmeleri Geliştirme ve Destekleme İdaresi Başkanlığından (KOSGEB) aldığı destekle kurduğu işletmede, Türkiye'de çok yaygın olmayan butik çikolata üretimi yapıyor.

Anadolu Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi İngilizce İşletme Bölümünden 2005 yılında mezun olan 36 yaşındaki Fatma Demirağ, bir yıl sonra mermer ihracatı yapan Çetin Demirağ ile evlendi. Bir süre sonra askere giden eşinin işletmesinin başına geçen Demirağ, çocukluğundan beri hayali olan çikolata sektöründe faaliyet göstermeye karar verdi.

Önce Amerika ve Belçika'ya giderek çikolata üretimi hakkında araştırma yapan ardından İstanbul'da üretimi konusunda eğitim alan Demirağ, bir süre KOSGEB'in Uygulamalı Girişimcilik Eğitimine katıldı. KOSGEB'ten girişimcilik desteğini alarak 1,5 yıl önce Gaziantep'in merkez Şehitkamil ilçesinde butik çikolata üretimi yapan işletmeyi kuran Demirağ, kendi işinin patronu oldu.

Dört kişinin istihdam edildiği işletmede 20 çeşit çikolata, sufle ve kek üretimi yapan Demirağ, hayalini gerçekleştirmenin mutluluğunu yaşıyor.

Demirağ, AA muhabirine yaptığı açıklamada, "Birçok kadında kendi kazancını sağlama duygusu vardır. İçinizi sürekli kemiren çalışma hevesi, isteği olur. Bu duyguyla hareket ettim." dedi.

Geçmişte kurdele bile yapmayan bir insan olarak şimdi birbirinden değişik çikolatalar yaptığını ve onları süslediğini vurgulayan Demirağ, "Sağolsun, İstanbul'da bir arkadaşımız bana yardımcı oldu, eğitim verdi. İkinci gün bana hiç el yatkınlığım olmadığını söyledi. Tüyolarımı aldım, videolarımı çektim, evde akşamları çalıştım, denemeler yaptım. Şimdi benimle çalışan arkadaşlarıma öğretiyorum. İnsan azmederse her şeyin üstesinden gelir. Buraya gelen arkadaşlarım çikolatayla ilgili hiçbir şey bilmiyordu ama şu anda her bir personelim süslemeden çikolata yapımına ve müşteri ile ilişkilere kadar her konuda bilgi sahibi." ifadelerini kullandı.

- "En büyük desteği eşim verdi"

Fatma Demirağ, sektöre girme konusunda en büyük desteği eşinin verdiğine işaret ederek, "Eğitimlere gönderirken desteklemeseydi, 'evde otur', 'ne uğraşacaksın' deseydi, maddi manevi desteği olmasaydı kesinlikle yol alamazdım." dedi.

Demirağ, eşinin kendisine desteği dolayısıyla yakınlarından tepki de aldığını kaydederek, "Çok yıldığım, yorulduğum zamanlar oldu. Kapatmayı bile düşündüğüm zamanlarım oldu. Hep bu konuda eşim, 'gayret, sabır, az kaldı' gibi telkinlerle o üzerimdeki yılgınlığı atmamı sağladı." diye konuştu.

Bir kadın olarak iş hayatında zorluklar yaşadığını kaydeden Demirağ, bazen çalışanların kadın olduğu için işverenini ciddiye almadığını, kimi zaman da tedarik firmalarının sıkıntılı ürün gönderebildiğini anlattı.

- Antep fıstıklı peynirli kek üretti

Gaziantep'te faaliyet gösteren bir işletme olarak baklava gibi şerbetli tatlılarla rekabette zorlandıklarına değinen Demirağ, şunları kaydetti:

"Gaziantepli olup da fıstık kullanmamak büyük bir eksiklik olurdu. Cheesecake, un, şeker, peynir ve yumurtayla yapılıyor. Herbir çocuğun rahatlıkla tüketebileceği bir tatlı. Çok lezzetli ve faydalı. Gaziantep'te herkes her hafta sonu gidip baklava yiyor. O tatlıcı müşterileri çekebilmek için Antep fıstıklı cheesecake ürettik. Çok da sevildi."

YORUMLAR

ETİKETLER
Haber7.com Yerel Haberler bölümünde yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haber kaynağı olan ajanslardır.