Gaziantep

"İklim Değişikliği Farkındalık Geliştirme" projesi

14:24 14 Mart 2017
"İklim Değişikliği Farkındalık Geliştirme" projesi

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Çevre Yönetimi Genel Müdür Yardımcısı Adnan Tan, Türkiye, ülkede ozon tabakasının iyileştirilmesine yönelik önemli çalışmalar yürütüldüğünü belirterek, "Türkiye, '2010 yılına kadar bu eylem planlarını gerçekleştireceğiz' dediği halde ve 2007 ve 2008 yılları civarında ozon tabakası eylem planlarını harekete geçirerek şu an dünyadaki en başarılı ülkelerden biri sayılıyor ve sürekli ödül alıyor." dedi.

Çevre ve Şehircilik Bakanlığının koordinasyonunda yürütülen "İklim Değişikliğiyle Farkındalık Geliştirme Projesi" kapsamında Gaziantep'te bir otelde düzenlenen "İklim Değişiklikliğiyle Mücadelede Yerel Yönetimler Bileşeni" seminerinin açılışında konuşan Tan, dünyanın git gide ısındığını hatırlattı.

Tan, 2030 yılına kadar insan eliyle oluşmuş dünyadaki bu zararlı etkileri giderecek bir yaklaşım içerisinde olduklarını, tüm dünyanın bu konuda çalıştığını vurgulayarak, en son Paris Anlaşması ile 2020 yılına kadar ülkelerin kendi eylem planlarını hazırlayarak buna ne kadar katkıda bulunacaklarını gönüllülük esasına bağlı olarak ortaya koyduğunu anlattı.

Kyoto Protokolü'nün 2020 yılı itibarıyla sona ereceğini ve 2030 yılına kadar Paris Anlaşması ile bu eylemlerin gerçekleştirileceğini aktaran Tan, "Türkiye de artıştan azaltım şeklinde yüzde 21 civarında karbon azaltımına gidecek. Bu yüzde 21 artıştan azaltım Türkiye için hakikaten çok zor da bir şey değil." ifadelerini kullandı.

Sürdürülebilir enerji, şehircilik noktasında bakanlık olarak önemli misyonlar yüklendiklerini belirten Tan, "Hiç durmadan Türkiye'nin, dünyanın her tarafında birtakım toplantılar, çalışmalar yaparak 'Bu işte en son noktasına kadar biz de varız' diyoruz. Ozon tabakası inceltilmesi ve yok olmasına bağlı olarak tekrar yapılan çalışmalarda Türkiye'nin ödülleri vardı. Türkiye, son 3 yıldır ozon tabakasını iyileştirmedeki ödülleri alıyor. Bu konuda eylem planları hazırlandı. Türkiye, '2010 yılına kadar bu eylem planlarını gerçekleştireceğiz' dediği halde ve 2007 ve 2008 yılları civarında bu ozon tabakası eylem planlarına harekete geçirerek şu an dünyadaki en başarılı ülkelerden biri sayılıyor ve sürekli ödül alıyor." diye konuştu.

- "Bir yılda yüzde 40 gibi bir dönüşüm sağladık"

Gaziantep Büyükşehir Belediye Başkanı Fatma Şahin ise Türk medeniyetinin de bir gereği olarak tabiatı koruma ve gelecek nesilleri düşünmeleri gerektiğini belirtti. Bu bilinçle hiçbir belediye bu meselenin çok net bir şekilde adını koymazken 2011'de iklim eylem planı hazırladıklarını dile getiren Şahin, Çevre Koruma ve Kontrol Daire Başkanlığının altyapısını kuvvetlendirdiklerini, ehliyeti ve liyakati en iyi olan çalışanları bu birime çektiklerini, kentin hava kalitesine ilişkin ölçümler yaptıklarını anlattı.

Bir senelik ölçümlerin sonunda merkezdeki mahallelerde yüksek bir hava kirliliği bulunduğunu gördüklerini aktaran Şahin, "Kömür kullanım oranının çok yüksek olduğunu ve derhal doğalgaza geçilmesi gerektiğini gördük. Valimizin başkanlığında çevre komisyonu ile çok kuvvetli bir model ve bir çalışma takvimi oluşturduk. Bunu da cezai sistemle değil bilinçlendirme ve farkındalığı artıracak bir yöntemle şu ana kadar geldik. Bir yılda yüzde 40 gibi bir dönüşüm sağladık." dedi.

Şahin, Büyükşehir Belediyesi olarak alanlarda yaptıkları çalışmalar ve okullarda öğrencileri bilinçlendirmek için çocuklara verdikleri eğitimler hakkında da bilgi verdi.

Açılış konuşmalarının ardından Proje Koordinatörü ve Yıldırım Beyazıt Üniversitesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Abdulkadir Develi, proje ile ilgili teknik bilgiler sundu.

YORUMLAR

ETİKETLER
Haber7.com Yerel Haberler bölümünde yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haber kaynağı olan ajanslardır.