Gaziantep

Güney Anadolu Savunma, Havacılık ve Uzay Sistemleri Zirvesi

16:17 22 Mart 2017
Güney Anadolu Savunma, Havacılık ve Uzay Sistemleri Zirvesi

Başbakan Yardımcısı Mehmet Şimşek, "Türkiye birinci nesil reformlarla çok büyük mesafe katetti, şimdi ikinci nesil reformlar peşindeyiz. En kritik reform da anayasa reformu." dedi.

Şimşek, Gaziantep Ortadoğu Fuar Merkezi'nde "Güney Anadolu Savunma, Havacılık ve Uzay Sistemleri Zirvesi" kapsamında düzenlenen "Savunma Sanayi KOBİ’lerle Büyüyor: Gaziantep Buluşması"nda savunma sanayinin bütün ülkeler için çok kritik olduğunu belirtti.

Bu alanda dışa bağımlılık kadar kötü ve daha zaafiyet içeren bir durumun söz konusu olmadığını kaydeden Şimşek, burada mesafe katedildiğinde diğer alanlara güçlü sıçrama yapma imkanı bulunduğunu ifade etti.

"Türkiye'nin en önemli reformu" diye nitelendiği anayasa değişikliğine ilişkin halk oylamasına işaret eden Şimşek, 2000'li yılların başında birinci nesil denilebilecek önemli reformları başarıyla hayata geçirdiklerini anlattı.

AK Parti hükümetlerin bu reformları çok güçlü bir şekilde uygulamaya koyduğunu vurgulayan Şimşek, "Türkiye sınıf atladı. Orta-alt gelirli bir ülkeden orta-üst gelir grubuna geçtik. Türkiye'ye ilişkin maalesef çok ciddi bir algı kampanyası var. Gerçeklikle algı arasında büyük farklar var. Türkiye'de bugün misafirleri de katarsanız nüfusu 83 milyonu aşmış, kişi başı milli gelirde 10 bin dolar civarında olan bana kaç ülke sayarsınız? Kaç tane gelişmekte olan ülke sayabilirsiniz? 7'yi geçmez. Türkiye birinci nesil reformlarla çok büyük mesafe kat etti, şimdi ikinci nesil reformlar peşindeyiz. En kritik reform da anayasa reformu." diye konuştu.

- Cumhurbaşkanlığı hükümet sistemi

Dünyanın en zengin ülkesi Amerika'nın kurulduğu günden bu yana 45. devlet başkanının yeni göreve başladığını anımsatan Şimşek, şunları söyledi:

"Türkiye Cumhuriyetimiz 1923'te kuruldu. 65. Hükümet'te görev yapıyoruz. Seçimlerin 5 yılda bir yapıldığı bir ülkede 2248'de falan gelmesi lazım. En kritik reformlardan bir tanesi 16 Nisan'da oylanacak. Milletimiz yönetimde istikrarı artık pekiştirecek. Önümüzdeki dönemde ortalama 17 aylık-18 aylık hükümetlerle değil de inşallah 5 yıllık hükümetlerle çok daha güçlü bir performans ortaya koyabilecek. Bu anayasa değişikliği bu yapacağımız ikinci, üçüncü nesil reformların aslında bir ön koşuludur. Sadece basit siyasi bir mesele değil, bir partinin meselesi değil, bu ülke meselesi memleket meselesi. Memleketimizin artık kaybedecek bir zamanı yok. Bizim yönetimde istikrarı sağlamamız lazım."

Mevcut sistemde farklı siyasi partilerin gelmesi durumunda milletin seçtiği ve ciddi yetkileri olan bir cumhurbaşkanıyla yine milletin seçtiği Meclis içinden çıkacak bir hükümet arasında ciddi çatışmaların söz konusu olabileceğine işaret eden Mehmet Şimşek, "Belki bugün bu hissedilmiyor. Aynı parti, aynı gelenekten ekiplerle gidiyor ama yarın öbür gün öyle olmayacağını garanti edemeyiz. Çok daha büyük ülke yönetiminde sıkıntılar yaşanabilir." dedi.

Cumhurbaşkanlığı hükümet sisteminin uluslararası normlara uygun olduğunu kaydeden Şimşek, şöyle devam etti:

"Bizim getirdiğimiz sistem mevcut sistemin krizlere gebe boyutunu ortadan kaldırıyor. Getireceğimiz yeni hükümet sistemi yönetimde istikrar sağlayacak. Bu reformlarla Türkiye'yi tekrar yüksek büyüme patikasına oturtacağız. Genelde şu söyleniyor. Bu kadar yetki bir kişide toplanır mı? Bu yetkinin sınırlarını anayasa belirliyor, kanunlar belirliyor. Dünyanın en gelişmiş ülkelerinde bugün Amerika'da, Fransa'da kanunların, anayasanın belirlediği yetkiler çerçevesinde ve milletin seçtiği bir devlet başkanı mazur görülmüyor da Türkiye'ye gelince öyle bir kampanya yürütülüyor. Şu anda aslında cumhurbaşkanının sahip olduğu yetkilere ilave bir yetki yok. Savunma sanayi ne kadar önemliyse yönetimde istikrar çok daha önemlidir. Yönetimde istikrar reformlarla da desteklediğiniz zaman o ülkeyi hiç kimse tutamaz, o ülke çok güçlü olacak. Bu reformla birlikte bütün alanlarda Türkiye, hem katma değer zincirinde yukarı çıkacak hem de mevcut yapısal sorunlarını da çözecek."

AK Parti iktidarları döneminde birçok yapısal sorunun çözüldüğüne dikkati çeken Başbakan Yardımcısı Şimşek, "Ekonomide bir yavaşlama var, birtakım sıkıntılar var. Çok tedbir aldık. Bu tedbirler iş görecek. Biraz tabii belirsizlik olunca bu tedbirlerin etkisi kısa vadede sınırlı oluyor. 16 Nisan'daki güçlü bir 'Evet'le önümüzün açık olduğunu, ilave yapısal reformlarla ben inanıyorum ki Türkiye tekrar çok hızlı bir şekilde daha dengeli, daha kapsayıcı ve daha sürdürülebilir yüksek büyüme patikasına oturacak. Türkiye savunma sanayinden tutun KOBİ'leriyle, bütün kesimleriyle birlikte yeniden büyük bir çıkışa hazır, çıkışa geçecek diye inanıyorum." ifadesini kullandı.


YORUMLAR

ETİKETLER
Haber7.com Yerel Haberler bölümünde yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haber kaynağı olan ajanslardır.