Gaziantep

Ramazan ayında nasıl beslenmeli

11:17 25 Mayıs 2017
Ramazan ayında nasıl beslenmeli

Gaziantep Özel Sani Konukoğlu Hastanesi Beslenme ve Diyet Uzmanı Ece Erözgür, ramazan ayına yönelik beslenme önerilerinde bulundu.

Diyet Uzmanı Erözgür, yaptığı yazılı açıklamada, bu yıl oruç süresinin 17 saat olduğunu anımsatarak, insanların iftar, sahur ve ara öğünlerde gerekli enerji, protein, vitamin ve mineralleri dengeli şekilde alabilmesi için program yapmasın gerektiğine dikkat çekti.

Ramazan'da günlük beslenme şeklinin ve öğün sayısının değiştiğine vurgu yapan Erözgür, "Üç öğün olan günlük beslenme ramazanın gelmesiyle ikiye düşüyor. Hatta bazı kişiler, dikkat etmeyerek tek öğünle besleniyor. Özellikle kırmızı et, ekmek, pilav, makarna, hamur işleri, tatlı, börek tüketimi artıyor, buna karşılık sebze, meyve ve beyaz et tüketimi azalıyor." ifadelerini kullandı.

- Hastalar oruç için doktoruyla görüşmeli

Oruç tutmak isteyip riskli grupta bulunanların mutlaka hekimlerinden izin alarak bu ibadeti yerine getirmeleri gerektiğini aktaran Erözgür, şunları kaydetti:

"Kronik hastalığı olup sürekli ilaç kullanması gerekenler, mutlaka ilaç saatleri ve dozuyla uzun süreli açlığı hekimlerine danışmalı. Şeker hastaları, özellikle insüline bağımlı olanların mutlaka hekime danışması ve ardından bir beslenme uzmanı tarafından günlük beslenme planını alması gereklidir. Çocuklar, günlük enerji kullanımı ve gelişmekte olan vücut yapıları sebebiyle bu yılki sıcak havalar da göz önünde tutulduğunda oruç tutmak konusunda riskli gruptadır. Özellikle dokuz yaşın altındaki çocuklar oruç tutmamalıdır."

Erözgür ayrıca ramazanda sahurun kesinlikle atlanmaması gerektiğini belirterek, sahurda kahvaltı önerdi.

- Su iç, karpuz ye

Yaz mevsimine denk gelen ramazan ayında açlıktan daha önemli susuzluğa işaret eden Erözgür, "Günlük 2 litre su tüketmeyi ihmal etmeyin. Susuzluğumuzu bastıracak besinlerin en önemlisiyse karpuzdur. İçerdiği düşük kaloriyle de kilo almanızı engeller." tavsiyesinde bulundu.


YORUMLAR

ETİKETLER
Haber7.com Yerel Haberler bölümünde yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haber kaynağı olan ajanslardır.