Gaziantep

TCDD lojmanları koruma altına alınıyor

14:50 06 Haziran 2017
TCDD lojmanları koruma altına alınıyor

Mimarlar Odası (TMMOB) Gaziantep Şubesi, Türkiye Devlet Demiryolları (TCDD) lojmanlarının koruma altına alınması için Gaziantep Kültür Varlıklarını Koruma Kurulu’na tescil başvurusunda bulundu.

TMMOB Gaziantep Şube Başkanı Özgür Girişken, yaptığı yazılı açıklamada, TCDD lojmanlarının Gaziantep'te devlet eliyle yapılan ilk sosyal konutlar olduğunu kaydetti.

Lojmanların, Gaziantep'te devlet eliyle yapılan ilk sosyal konutlar olduğuna dikkati çeken Girişken, şunları kaydetti:

"Geleneksel evlerden apartmanlaşmaya geçiş döneminin Gaziantep’teki ilk örnekleri arasında yer alan lojmanlar sonraki yıllarda gelişecek apartman mimarisi için belirleyici olmuş; yapım sistemi, plan tipi, malzeme kullanımı, bahçe düzeni ve peyzaj özellikleriyle yapıldığı dönemde büyük yenilikler getirmiştir. Lojman blokları arasında yer alan geniş bahçe mesafeleri, başarılı bir şekilde planlanan ortak yeşil alanlar günümüzde örneklerini sıklıkla gördüğümüz modern konut sitelerinin Gaziantep’teki öncüsünün Demiryolu Lojmanları olduğunu göstermektedir."

Kent belleğinde önemli bir yeri olan, bir döneme ışık tutan, önemli bir yeşil alan olma işlevini de barındıran lojmanların koruma altına alınmasını istediklerini ifade eden Girişken, "İleride personel lojmanı olarak kullanımına ihtiyaç duyulmasa dahi esnek plan şemasından dolayı birçok farklı işlev için değerlendirilebilir. Şehrin kalbinde bir sanat köyü, festival alanı veya resmi kurum alanı olabilir. Kent halkını, mimarları, idarecileri Cumhuriyet mirası ve kültür değeri lojmana sahip çıkmaya davet ediyoruz." değerlendirmesinde bulundu.


YORUMLAR

ETİKETLER
Haber7.com Yerel Haberler bölümünde yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haber kaynağı olan ajanslardır.