Gaziantep

Suriyeli cerrah hastalarına kavuşacağı günü bekliyor

11:46 18 Eylül 2017
Suriyeli cerrah hastalarına kavuşacağı günü bekliyor

ÖZKAN BEYER - Suriye'nin İdlib şehrinde rejim güçleri tarafından 1,5 yıl önce 50 yataklı özel hastanesi vurulan Suriyeli cerrah Abdurrahman Nasir El-Ebeyd, hastalarına kavuşmanın hayalini kuruyor.

Suriye'de 6 yıl önce başlayan, yüzlerce kişinin ölümüne, binlercesinin yaralanmasına ve mülteci durumuna düşmesine neden olan iç savaş, İdlibli doktor El-Ebeyd'in (57) de hayatını alt üst etti.

Yıllardır sürdürdüğü doktorluk mesleğini kendi kuracağı hastanede sürdürme kararı alan Ebeyd, 8 yıl önce 50 yataklı hastaneyi hizmete soktu. Cerrahın canından çok sevdiği mesleği Esed rejiminin attığı bombalarla anılarında kaldı.

İdlib'teki bir bombardımanda 1,5 yıl önce hastanesi yerle bir olan El-Ebeyd, çocuklarının canını koruyabilmek için Gaziantep'e geldi. Denklik belgesi olmadığı için bu sürede mesleğine uzak kalan cerrah, yeniden hastalarına kavuşacağı günün özlemini çekiyor.

El-Ebeyd, AA muhabirine yaptığı açıklamada, ülkesinde çıkan iç savaş nedeniyle milyonlarca insanın hayatının karardığını belirtti.

En büyük hayalinin bir hastane kurmak olduğunu ve bu hayali 8 yıl önce gerçekleştirdiğini anlatan El-Ebeyd, "Kurduğum hastanenin açılışını 2012'de yaptım. Hastanenin 50 yatak kapasitesi vardı ve 4 katlıydı. Tüm hizmetleri veriyorduk. Dahiliye, yoğun bakım, çocuk bakım, doğum bölümleri vardı. Hastanemize günlük 200 müracaat vardı. Ayda 300 ameliyat yapardım. Ameliyatlarımı çok ucuz fiyatlarla yapardım. Çünkü zengin fakir demeden herkese şifa vermek istiyordum." dedi.

El-Ebeyd, hastanesine başvuran Özgür Suriye Ordusu'na (ÖSO) mensup askerleri de ücretsiz tedavi ettiğini belirterek, şunları dile getirdi:

"Kimseden bir destek almadan hastaneyi kurdum. Tüm varlığımı, umudumu bu hastaneye yüklemiştim. Rejim güçleri tarafından daha önceleri sürekli hastaneye yönelik taciz atışları oluyordu. 1,5 yıl önce yine hastanemizi hedef aldılar, bu sefer yerle bir oldu. Hastanede hiçbir şey kalmadı. İçerideki özel cihazları bile çıkaramadık. Hastanemizin rejime uzaklığı 10 kilometre kadardı. Rejim, okul ve hastaneleri özellikle hedef alıyordu. Çünkü biz ÖSO askerlerini de tedavi ediyorduk. Rejimin vurmasının tek amacı Suriyeliler başka ülkelere gitsin istiyordu. Suriye'de havada bir uçak görsek 'Şimdi ya hastaneyi ya da okulu bombalayacak.' diyorduk."

Bu yüzden ülkeyi terk etmek zorunda kaldığını ve Türkiye'ye geçiş yaparak Gaziantep'e yerleştiğini anlatan El-Ebeyd, mesleğine kavuşabilmenin hayalini kurduğunu dile getirerek, şunları kaydetti:

"Türk milletine özellikle teşekkür etmek istiyorum. Çünkü hem halkı hem de devleti her zaman bizim yanımızda oldu, bizimle ekmeklerini paylaştılar. Şu an sürekli Suriye'deki iç savaşın bir an önce bitmesi için dua ediyoruz. Çünkü burada ne kadar iyi imkanlar olursa olsun kendi vatanımızı elbette çok özlüyoruz. Şu an en çok istediğim şey savaşın bitmesi, yeniden hastalarıma kavuşmak. Savaş biterse kendi çabamla yine hastanemi yapabilirim. Suriye'de insanlara hizmet etmeye devam etmek istiyorum."

Oğlunun da Gaziantep'te tıp fakültesi eğitimi aldığını anlatan El-Ebeyd, "İnşallah en kısa sürede evimize geri döneriz. Çünkü ben orada insanlara daha hayırlı olacağımı düşünüyorum. Bu yüzden orada hizmetimi devam ettirmek istiyorum. İnsanların sağlık durumları orada çok kötü. Oğlum da doktor olunca inşallah oradaki insanlara merhem olmaya çalışacağım." diye konuştu.

YORUMLAR

ETİKETLER
Haber7.com Yerel Haberler bölümünde yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haber kaynağı olan ajanslardır.