Gaziantep

19 Eylül Gaziler Günü

12:25 19 Eylül 2017
19 Eylül Gaziler Günü

19 Eylül Gaziler Günü dolayısıyla Gaziantep, Şanlıurfa, Malatya, Kilis ve Adıyaman'da tören düzenlendi.

Gaziantep'teki 15 Temmuz Demokrasi Meydanı'nda düzenlenen tören, Atatürk Anıtı'na çelenklerin konulmasının ardından, saygı duruşu ve İstiklal Marşı'nın okunmasıyla başladı.

Türkiye Harp Malulü Gaziler, Şehit, Dul ve Yetimler Derneği Şube Başkanı Mehmet İnce, burada yaptığı konuşmada, vatanın tüm kutsal değerleri için ölmeyi mukaddes bir görev olarak gördüklerini söyledi.

Türkiye'nin birlik ve bütünlüğüne göz dikenlere seslenen İnce, "Ülkemizin bütünlüğü için verilen bu mücadelede, dün nasıl hiç gözümüzü kırpmadan vücutlarımızın bir uzvunu vermişsek, bugün bizlerden devletimiz görev isterse canlarımızı seve seve vermeye hazırız. Canlarını hiçe sayarak bu vatanı ve milleti koruyan Hakkari'de, Bingöl'de, Şırnak'ta, Diyarbakır'da, 15 Temmuz'da terörle mücadele sonucu şehit olanları şükran, minnet ve rahmetle anıyorum. Gazilerimize de şifalar diliyorum." dedi.

Konuşmaların ardından öğrenciler şiir okudu.

Törene, Gaziantep Valisi Ali Yerlikaya, 5. Zırhlı Tugay ve Garnizon Komutanı Tuğgeneral Ali Ekiyor, Gaziantep Büyükşehir Belediye Başkanı Fatma Şahin, Türkiye Gaziler Vakfı Gaziantep Şube Başkanı Mehmet Yeter de katıldı.

- Kilis

Kilis'te Cumhuriyet Meydanı'nda düzenlenen törende, Atatürk Anıtı'na çelenkler konuldu, saygı duruşundu bulunuldu ve İstiklal Marşı okundu.

Piyade Teğmen İbrahim Irmak, günün anlam ve önemine ilişkin konuşmasında, bugünün, vatanın toprak bütünlüğü hususunda hainlere karşı kahramanca mücadele eden tüm gazilerin "şeref günü" olduğunu söyledi.

Gazi Muhammet Lokman Bitken de Türkiye'nin yokluklar içindeki bir milletin, Gazi Mustafa Kemal Atatürk'ün önderliğinde ve bilgeliğinde, çağın en güçlü devletlerine karşı destansı bir direnişle kurulduğunu belirtti.

Yazılan destanın her bir satırında insanlık onuru olduğunu ifade eden Bitken, yaşanan mücadelede Türk'ün gücünü gösterip inanılmaz bir insanlık dersi verdiğini ve Türkiye'nin kurulmasının yolunu açtığını dile getirdi.

Konuşmaların ardından Kilis Valisi Mehmet Tekinarslan ve Belediye Başkanı Hasan Kara, tören alanındaki gazilerin gününü kutladı ve bir süre sohbet etti.

Törene, İl Jandarma Alay Komutanı Albay Hakan Başaklıgil, İl Emniyet Müdürü Günter Şenses, Kilis Şehit ve Gazi Aileleri Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği Başkanı Murat Cumhur Muhtar ve daire müdürleri ile ilgililer katıldı.

- Adıyaman

Adıyaman'daki tören, Hükümet Konağı bahçesinde Atatürk Anıtı'na çelenklerin konulmasının ardından saygı duruşu ve İstiklal Marşı'nın okunmasıyla başladı.

Günün anlam ve önemine ilişkin yapılan konuşmaların ardından program, Yeni Mezarlık Şehitliği'nde devam etti.

Şehitliklere, Vali Nurullah Naci Kalkancı tarafından karanfil bırakıldı ve dua edildi.

Törene, İl Jandarma Alay Komutanı Albay Ercan Atasoy, İl Emniyet Müdürü Metin Alper, Garnizon Komutanı ve Askerlik Şube Başkanı Albay Davut Kulalar ve kurum amirleri katıldı.

- Şanlıurfa

Şanlıurfa'nın Ceylanpınar ilçesinde, 19 Eylül Gaziler Günü dolayısıyla tören düzenlendi.

Hükümet Konağı bahçesinde gerçekleştirilen törende, saygı duruşunda bulunulması ve İstiklal Marşı'nın okunmasının ardından Atatürk büstüne çelenk konuldu.

Kıbrıs Gazisi Celal Boz, yaptığı konuşmada, tüm şehitlere Allah'tan rahmet dileyerek, gaziliğin Türk vatanseverliğinin yaşayan destanı olduğunu ifade etti.

Törene, Kaymakam Ahmet Karatepe, Belediye Başkan Yardımcısı Adnan Daşkıran, İlçe Emniyet Müdürü Fazlı Şen, Jandarma Binbaşı Ahmet Uzun, gaziler ve kurum amirleri katıldı.

- Malatya

Malatya'da Atatürk Caddesi'ndeki Atatürk Anıtı önünde gerçekleştirilen törende, saygı duruşunda bulunulması ve İstiklal Marşı'nın okunmasının ardından anıta çelenk konuldu.

Törene, Malatya Valisi Ali Kaban, Garnizon Komutanı ve 2. Ordu Kurmay Başkanı Tümgeneral Asım Kocaoğlu, Büyükşehir Belediye Başkanı Ahmet Çakır, İl Emniyet Müdür Ömer Urhal, İl Jandarma Komutanı Albay Şerafettin Yılmaz, Malatya Cumhuriyet Başsavcısı Orhan Usta, gaziler ve öğrenciler katıldı.

Daha sonra Vali Kaban ve beraberindekiler, Yeşiltepe Şehir Mezarlığı'ndaki şehitliği ziyaret ederek, mezarlara karanfil bıraktı.

Şehitlik ziyaretinin ardından Ali Kaban ve beraberindekiler, Malatya Kongre ve Kültür Merkezi'nde Gaziler Günü dolayısıyla düzenlenen programa katıldı.

Programda, Türkiye Muharip Gaziler Derneği Malatya Şube Başkanı Ziya Öztürk ve Garnizon Komutanlığında görevli Piyade Yüzbaşı Fatih Güler günün anlam ve önemini belirten konuşmalar yaptı.

YORUMLAR

ETİKETLER
Haber7.com Yerel Haberler bölümünde yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haber kaynağı olan ajanslardır.