Gaziantep

GTO Başkanı Hıdıroğlu:

13:47 24 Ekim 2017
GTO Başkanı Hıdıroğlu:

Gaziantep Ticaret Odası (GTO) Başkanı Beyhan Hıdıroğlu, Irak ile olan 2 milyar dolarlık ihracatın yüzde 30-35'inin Gaziantep'ten gerçekleştiğini belirtti.

Hıdıroğlu, oda binasında düzenlenen basın toplantısında, ülke ekonomisinin lokomotifi olan bir kentin ticari hayattaki en büyük çatı kuruluşu olarak, Gaziantep'in sorunlarına çözüm önerileri getirmeye ve ticari hayatını renklendirmeye çalıştıklarını söyledi.

Kentin en büyük ihracat pazarının ABD olduğunu anlatan Hıdıroğlu, şöyle konuştu:

"Hacim olarak Irak kadar büyük bir ticaret olmasa da son yıllarda ABD’ye ihracatımız toplam ihracatımızın yüzde 8 civarına ulaştı. Türkiye-ABD arasında yaşanan diplomatik gerginlik, Kuzey Irak’ta yaşananlar dikkatle izlediğimiz süreçler. İş dünyası olarak ulusal güvenliği ve devletimizin bekasını her şeyin üstünde görmekteyiz. Ancak toplumsal huzuru etkileyen en önemli etkenlerden birinin de ekonomik hareketliliğin devamı olduğunu unutmamak gerekir. Her iki pazara ilişkin de hükümetimizin kararı ne olursa olsun saygıyla karşılayıp alternatif kapılar bulma noktasında yetkililer ile birlikte çalışmaya hazır olduğumuzu belirtmek isteriz. Hep birlikte, ulusal güvenlik önceliğinde, ekonomik kayıp yaşamadan veya minimum kayıpla bu süreci atlatmanın yollarını bulmamız gerekmektedir."

Hıdıroğlu, Kuzey Irak'taki gelişmelerin kent ihracatına etkisine ilişkin soru üzerine, şöyle konuştu:

"Kuzey Irak'la ilgili malumunuz üzere Habur Sınır Kapısı kapanmadı. Bizim Habur'dan geçen araçların Zaho'dan Bağdat'a geçen araçların kapısını Bağdat yönetimi kapattı. Dolayısıyla sorun içeriyle ilgili. Bizim Irak'la olan ticaretimizde bir sorun yok. Kuzey'le olan problemimiz de şu; ticaret devam ediyor fakat biraz yavaşladı. Bizim Irak ile olan ticaretimiz 2 milyar dolara yakın, bu neredeyse yüzde 30-35'leri kapsayan bir oran. Gaziantep'in ticaretini, sosyal hayatını muhakkak etkileyecek bir olay.Bir yandan bunları çözmeye çalışırken, bir yandan da yeni pazarlar arıyoruz. Bu kapsamda önümüzde bir Afrika pazarı var. Daha aç ve daha yeni kurulan bir pazar. İnşallah önümüzdeki dönemde Sudan'a bir proje düşünüyoruz. Arkadaşlarla Sudan'a giderek buradaki imkanları göreceğiz."

Önceki günlerde Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği'nde, Gümrük ve Ticaret Bakanlığı yetkililerinin de olduğu bir toplantıda konunun gündeme geldiğini aktaran Hıdıroğlu, konunun çözümü noktasında yeni açılması beklenen Hakkari'de kapıyı önemsediklerini kaydetti.

Hıdıroğlu, şöyle devam etti:

"O kapının bir an önce devreye girmesi için çalışmalarımız devam ediyor. Kapı, bizim tarafımızda hazır fakat karşı tarafta mütekabiliyet yasası çerçevesinde onların aynı kapıyı yapması gerekiyor. Karşı tarafta kapı olmadığı için bu kapıyı açamıyoruz. Onların hızlandırılması anlamında bir an önce devreye alınması anlamında taleplerimiz ilettik. Bizim o bölgeye mal satan Türkiye Cumhuriyeti'ndeki işletmelerin parasının alınıp alınamayacağı konusunu takip ediyoruz. Bakın biz dünyanın her yerine mal satıyoruz.

Gazianteplilerin, böyle bir cesareti var. Kuzey Irak'taki ticaret ataşemizle görüştüğümüzde 1,5 milyar dolar Türkiye'deki tüccarların buradan alacakları açık hesaplarının olduğunu dile getirdi. Bunun da yüzde 30'u Gaziantep'in ise 500 milyon dolar Gaziantep'in alacağı var demektir. Yani bu para bir şekilde bu şehrin kasasından çıkıyor ya da bu şehrin kasasına girmeyecek demek."

YORUMLAR

ETİKETLER
Haber7.com Yerel Haberler bölümünde yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haber kaynağı olan ajanslardır.