Gaziantep

Savaşın ayırdığı "aşıklar" kavuşmayı ümit ediyor

11:18 26 Ekim 2017
Savaşın ayırdığı "aşıklar" kavuşmayı ümit ediyor

FERİDE PELİN İNAL - Ülkelerindeki iç savaş nedeniyle Türkiye'ye sığınan Suriyeli 10 genç, geride bıraktıkları sevgililerine kavuşacakları günün hayaliyle yaşıyor.

Kimi "beşik kertmesi"ne kimi de yıllardır nişanlı olduğu sevgilisine kavuşmak isteyen yaşları 18-22 arasında değişen Suriyeli gençler, rejim kontrolündeki bölgelerde yaşayan sevdiklerini beyaz gelinlikler içinde görebilmenin hayalini kuruyor.

Şartlar elverdikçe internet üzerinden görüntülü konuşmaya çalışan gençler, Suriye'deki savaşın bir an önce bitmesini ve sevdiklerine kavuşmayı umut ediyor.

Mimber Şam Derneği Başkanı Cemal Mustafa, AA muhabirine yaptığı açıklamada, savaş ortamından kurtulan vatandaşlarının Türkiye'de kendilerine yeni bir yaşam kurmaya başladıklarını söyledi.

Suriyeli gençlerin burada yuva da kurduklarını dile getiren Mustafa, "Türkiye'deki gençlerin yaşam şartları ne olursa olsun Suriye'den daha iyi ancak nişanlıları, sözlüleri Suriye'de kalan gençlerimiz var. Kavuşacakları günü sabırsızlıkla bekliyorlar." dedi.

Dernek gönüllüsü Hasan Halil de ellerinden geldikçe Suriyeli savaş mağdurlarına yardım etmeye çalıştıklarını ancak sevdiklerinden ayrı kalan gençler için pek bir şey yapamadıklarını söyledi.

Gençlerin nişanlılarının rejim bölgesinde yaşadıklarını belirten Halil, "Türkiye'de yaşayan gençler bayramdan bayrama ülkelerine gidebiliyorlar. Bazıları ise yıllardır birbirlerini görmüyor. İlk defa bu bayramda ülkesine gidenler oldu. Burada yaşayanlar hem çalışıp hem okuyorlar. Aralarında beşik kertmesi olanlar var. Bunların tek isteği sevdiklerine kavuşmak. Yuvalarını kurmak istiyorlar." diye konuştu.

Sevdiğine kavuşmayı bekleyen gençlerden Ahmed Derviş ise nişanlısı ile "beşik kertmesi" olduklarını belirterek, "Bebeklikten birbirimize bağlanmışız. 5 senedir buradayım ve bu sürede hiç görüşemedik. Onu çok seviyorum, çok özledim. Fırsat buldukça telefonla görüşüyoruz ama ona kavuşmayı istiyorum." dedi.

- "Savaşın bir an önce bitmesini ve sevdiklerime kavuşmayı istiyorum"

Hüseyin Derviş de nişanlısıyla 5 yıl içinde bir defa görüşebildiklerini ifade ederek, "Onu ilk defa geçen Kurban Bayramı'nda gördüm. Yanımda getiremediğim için çok üzgünüm. Haftada birkaç defa görüntülü konuşmaya çalışıyoruz." dedi.

Hüseyin el-Hasan da 3 yıl önce nişanlandıklarını aktararak, bir an önce yuva kurmak istediğini kaydetti.

Fabrikada çalışarak geçimini sağlamaya çalıştığını anlatan Hüseyin el-Hasan, "Her şey yolunda. Ekmeğimizi kazanıyoruz. Bir tek o eksik. Bir defa bayramda görüştük. Haftada bir iki defa da telefonla görüşüyoruz. En büyük dileğim savaşın sona ermesi ve düğün yapıp yuvamızı kurmak." şeklinde konuştu.

Hüseyin el-Derviş ise Bursa'da yaşadığını belirterek, üç yıl önce nişanlandığını anlattı.

Nişanlısıyla bugüne kadar bir defa görüştüklerini dile getiren Suriyeli genç, "Telefonla görüşmeye çalışıyoruz. O da bazen çekmeyebiliyor. Nişanlım, annem, babam orada. Aklım sürekli Suriye'de. Nişanlımı özlüyorum, o olmadan yarım kalmış gibiyim. Savaşın bir an önce bitmesini ve sevdiklerime kavuşmayı istiyorum." ifadelerini kullandı.



YORUMLAR

ETİKETLER
Haber7.com Yerel Haberler bölümünde yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haber kaynağı olan ajanslardır.