Gaziantep

Silopi'deki darbe girişimi davası

23:19 02 Kasım 2017
Silopi'deki darbe girişimi davası

Fetullahçı Terör Örgütü'nün (FETÖ) darbe girişimi sırasında Şırnak'ın Silopi ilçesinde konuşlu Özel Kuvvetler Harekat Üssü'nde (ÖKHÜ) yaşananlara ilişkin, haklarında 4 kez ağırlaştırılmış müebbet ve 50 yıla kadar hapis cezası istenen 15'i tutuklu 19 sanığın yargılandığı davada ara karar açıklandı.

Gaziantep 10. Ağır Ceza Mahkemesinde pazartesi görülmeye başlayan duruşmaya, tutuklu ve tutuksuz sanıklar ile avukatları ve yakınları katıldı. Duruşmada, Başbakanlık ve TBMM adına katılan avukatlar da hazır bulundu.

Tutuklu sanıklarının dinlenmesinin ardından tutuksuz yargılanan ve görevde bulunan 4 asker savunma yaptı.

Habur Sınır Kapısı'nda görevli sanıklar, Irak'ta bulunan Tuğgeneral Halil Soysal'ın ülkeye girişinin engellenmesi talimatını, dönemin kurmay başkanı eski yarbay Celal Koca'nın verdiğini ancak sorumlu amirlerinin Özel Kuvvetler Karargahı'ndaki albayı aramalarıyla Halil paşaya eskortluk ederek ülkeye geçişini sağladıklarını anlattı.

Başbakanlık ve TBMM adına katılan avukatlar adına konuşan Ali Kemal Akdoğan, davanın takipçisi olduklarını ve tutuklu sanıkların mevcut halinin devamına karar verilmesini talep etti.

Cumhuriyet Savcısı Sinan Yüksel, tüm sanıkların dinlenmesinin ardından mütalaasını bildirdi.

Darbe girişiminde aktif rol alan ve öldürülen darbeci Semih Terzi'nin bir kısım sanıklarla irtibatının olduğunun anlaşıldığını kaydeden Yüksel, bu nedenle Terzi'nin HTS raporlarının istenmesine karar verilmesini istedi.

Tutuksuz sanıkların adli kontrol tedbirinin devamına karar verilmesini talep eden Yüksel, tutuklu yargılanan eski binbaşı Necmettin B'nin Zekai Aksakal'ının emriyle Semih Terzi'nin kanunsuz emrini dinlemediğini gerekçesiyle tahliyesine, 14 sanığın da mevcut somut deliller ışığında tutukluluğunun devamına karar verilmesini talep etti.

Mahkeme Başkanı Akın Akkaya, müzakerenin ardından kararı açıkladı. Akkaya, tutuksuz sanıkların adli kontrol tedbirinin devamı ve Necmettin B'nin tahliyesine karar verdi. Diğer tutuklu 14 sanığın da mevcut durumunun devamı kararlaştırıldı.

- "Türk adaletine güveniyoruz"

AK Parti İl Başkanı Eyüp Özkeçeci, duruşma salonunda yaptığı açıklamada, 15 Temmuz 2016'da darbe girişimine teşebbüs edenlerin yargılandığını, kendilerinin de heyet olarak izlediğini söyledi.

Özkeçeci, şöyle konuştu:

"Biz 80 milyon adına bu davaların takipçisiyiz. O gece hainler, teşebbüste bulundular ama emellerine nail olamadılar. Biz Genel Başkanımız, Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan'ın talimatıyla burada bulunuyoruz. Kendileri 'Davaları takip edin.' dedi. Burada Arap'ı, Kürt'ü, Çerkez'i, Laz'ı, Türk'ü, hep beraber tek yumruk halindeyiz. O gece olduğu gibi. Bunlar hak ettikleri cezayı mutlaka alacaklar. Türk adaletine güveniyoruz. Hiçbir zaman hakimlerimize, savcılarımıza müdahil değiliz. Sadece gözlüyoruz. İnşallah iyi bir netice çıkacak, hak ettikleri cezayı alacaklar."

FETÖ'nün darbe girişimi sırasında Şırnak'ın Silopi ilçesinde konuşlu ÖKHÜ'de yaşananlara ilişkin açılan dava, güvenlik gerekçesiyle Gaziantep'e alınmıştı.

YORUMLAR

ETİKETLER
Haber7.com Yerel Haberler bölümünde yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haber kaynağı olan ajanslardır.