Gaziantep

Gaziantep'in "çılgın" projeleri

15:53 06 Kasım 2017
Gaziantep'in "çılgın" projeleri

Gaziantep Büyükşehir Belediye Başkanı Fatma Şahin, kente kazandırmayı planladıkları metro projesine dikkati çekerek, "Metronun fizibilitesi, Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı tarafından onaylandı, kilometresi 100 milyon lira maliyetli büyük bir proje. 15 kilometre uzunluğunda bir hattı düşünürseniz maliyetini siz hesaplayın." ifadesini kullandı.

Şahin, yazılı açıklamasında, belediyece yürüttükleri "yüksek prestijli" projelere dikkat çekti.

Kent içi trafiği rahatlatmak üzere ulaşım master planı hazırladıklarını kaydeden Şahin, şehrin sıkışan noktalarını belirlediklerini ve ciddi kararlar alıp bunları hayata geçirdiklerini belirtti. Şahin, şehrin trafik sorununa kalıcı çözümler sunduklarını ifade eden Şahin, Şahinbey, Dr. Asım Güzelbey, Bedri İncetahtacı, Kahraman Emmioğlu, Karataş ve Şehirgösteren olmak üzere 6 köprülü kavşağı hizmete alarak trafik sorununu asgariye indirdiklerini vurguladı.

Karayolları Genel Müdürlüğü ile yürüttükleri Beylerbeyi ve Yeşilvadi köprülü kavşaklarının inşaat çalışmalarınınsa aralık ayının sonuna doğru bitirilmesini hedeflediklerini belirten Fatma Şahin, 2019 yılına kadar 15 köprülü kavşağı tamamlayacaklarını anlattı.

Yapımı süren GAZİRAY Projesi'ne işaret eden Başkan Şahin, Başpınar-Gaziantep-Mustafa Yavuz demiryolu istasyonları arasının yeniden inşası, alt ve üstyapı işlerini içeren proje kapsamında güzergahtaki taşınmazlarla üzerindeki yapı ve ağaçların kamulaştırılacağını kaydetti.

Şahin, 200 milyon lira maliyetli GAZİRAY'ın 2018 yılı sonunda tamamlanmasının planlandığını belirtti.

Gaziantep Küçük Sanayi Sitesi ile Organize Sanayi Bölgesi'ni birbirine bağlayacak, 25 kilometre uzunluğunda, 17 istasyonlu GAZİRAY'ın trafiği önemli ölçüde rahatlatacağını bildiren Şahin, "Beni asıl heyecanlandıran proje, Metro Projesi'dir, dönemimde temelini atmayı hedefliyorum. Metronun, Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı tarafından fizibilitesi onaylandı, kilometresi 100 milyon lira maliyetli büyük bir proje, 15 kilometre hattı düşünürseniz maliyetini siz hesaplayın." ifadelerini kullandı.

- Organize sanayiden GAZİRAY'la kente, metroyla şehrin dört bir yanına

GAZİRAY'ı İstasyon Parkı'ndaki aktarma merkeziyle metroya bağlayacaklarını belirten Şahin, "Maarif, Özdemirbey Caddesi, Düztepe ve Yeni Şehir Hastanesi'ne uzanacak metro hattı babayiğit bir iş. İnsanların şehrin bir başından bir başına 10 dakikada ulaşacağı yüksek teknolojili taşıma sistemini şehrimize kazandıracağız." açıklamasında bulundu.

Şahin, şehir sınırları içerisinde içme suyunun ancak yüzde 5'ini temin edebildiklerini hatırlatarak, 1 milyar lira bütçeli Türkiye'nin alanındaki ikinci en büyük yatırımı olan ve Kahramanmaraş'tan doğan Göksu Çayı'nın suyunu Gaziantep'e ulaştıracak "Düzbağ İçme Suyu" projesi isale hattı döşeme çalışmalarında önemli mesafe aldıklarını kaydederek, şöyle devam etti:

"Düzbağ Projesi, kente hayat verecek. 120 kilometre öteden şehrimize su getiriyoruz. Projenin yüzde 30'u tamamlandı. Melen'den sonra Türkiye'nin en büyük içme suyu projesi... Sadece boruların döşendiği arazilerin kamulaştırılmasına 80-10 milyon lira harcadık. Ön germeli eski boruların yerine 2,60 çapında çelik borular döşedik. Böylece su kaybını yüzde 10 önledik. 2019 yılında kaynak suyu olan bu suyu şehrimize getireceğiz. Suyun şehre getirilmesi için elektriğe yılda 100 milyon lira ödüyorduk. Bu parayı harcayan GASKİ'den yatırım beklemek mümkün olmuyordu. Bu projeyle 100 milyon lira cebimizde kalacak. 2018 Ocak başında suyu yüzde 15 ucuzlatıyoruz. Böylece ev ekonomisi biraz daha rahatlayacak."

Yamaçtepe'ye yeni botanik bahçesi yapmak üzere çalışmaların sürdüğünü ifade eden Şahin, 250 dönüme kurulacak Gaziantep Alleben Vadi Parkı'nın dünya standartlarındaki görünümüyle fark yaratacağını belirtti.

YORUMLAR

ETİKETLER
Haber7.com Yerel Haberler bölümünde yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haber kaynağı olan ajanslardır.