Gaziantep

Türkiye'deki sığınmacılara verilen destekler

11:51 09 Kasım 2017
Türkiye'deki sığınmacılara verilen destekler

Birleşmiş Milletler (BM) Türkiye Mukim Koordinatörü Irena Vojackova Sollorano, Türkiye'deki sığınmacılara verilen desteklere ilişkin, "Bazı bölgelerde biz daha yoğun destek verirken, bazı bölgelerde Türk hükümeti bu desteği lider olarak veriyor ama özellikle BM, eğitim ve sağlık alanında büyük destekler sağlıyor." dedi.

Sollorano, AA muhabirine yaptığı açıklamada, BM'nin dünya çapında özellikle mültecilere, insan hakları ihlallerinde ihtiyacı olan herkese milyarlarca dolar destekte bulunduğunu belirtti.

Türkiye'nin de BM'den en fazla fon alan ülkelerden biri olduğunu kaydeden Sollorano, "BM'nin desteği sadece harcadığımız parayla ölçülemez. Aynı zamanda hükümetlere ve ortaklık yaptığımız kuruluşlara verdiğimiz uzmanlık da bu desteklerin önemli bir parçası. Ayrıca BM'nin konvansiyonlarını, sözleşmelerini imzalamış olan hükümetler de bu sözleşmelerin şartlarını yerine getiriyor ve onların bu şartları yerine getirmesini de asiste ediyoruz, destek veriyoruz. Türk hükümetini toplumsal cinsiyet eşitliği, mülteciler ve çevre de dahil olmak üzere birçok alanda destekliyoruz." diye konuştu.

Sollorano, kendisinin de "eski bir mülteci" olduğunu belirterek, "Evinizi, ait olduğunuz kültürü, çevrenizi kaybetmiş olmak ve bu şartlar altında çocuğunuzu büyütecek olmak psikolojik olarak sizi çok sarsan bir olay." dedi.

Hikayesinin detayına girmek istemediğini dile getiren Sollorano, "Bugün dünyada 30 milyon mülteci kadın var. Türkiye'deki mülteci sayısının yaklaşık yarısı, o da 1,5 milyon, kadın, kız mülteci var." ifadelerini kullandı.

Sollorano, Türkiye'deki sığınmacılara verdikleri desteklerin bölgeden bölgeye değiştiğini vurgulayarak, "Bazı bölgelerde biz daha yoğun destek verirken, bazı bölgelerde Türk hükümeti bu desteği lider olarak veriyor ama özellikle BM, eğitim ve sağlık alanında büyük destekler sağlıyor. Gaziantep'te açılmış olan Kadın Gelişim ve Dayanışma Merkezi ve buna benzer birçok merkez de BM desteğiyle açılmaya devam ediyor." değerlendirmesinde bulundu.

YORUMLAR

ETİKETLER
Haber7.com Yerel Haberler bölümünde yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haber kaynağı olan ajanslardır.