Gaziantep

FAO Program Sorumlusu Ahaduzzaman:

17:00 04 Aralık 2017
FAO Program Sorumlusu Ahaduzzaman:

Birleşmiş Milletler (BM) Gıda ve Tarım Örgütü (FAO) Programlar Sorumlusu Sheikh Ahaduzzaman, Suriye'de yedinci yılını tamamlayacak iç savaş nedeniyle 11 milyon Suriyelinin yerlerinden edildiğini bildirdi.

Gaziantep Sanayi Odası (GSO), Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü, Göç İdaresi, İŞKUR ve BM FAO iş birliğinde, "Mültecilerin İstihdamında İşletmelerin Yapması Gerekenler" semineri düzenlendi.

GSO Mesleki Eğitim ve Danışmanlık Merkezinde düzenlenen toplantıda söz alan Ahaduzzaman, Suriye'deki iç savaşın 2018 yılının mart ayında yedinci yılını tamamlayacağını anımsattı. Ahaduzzaman, "2011 yılından beri yerlerinden edilen Suriyelilerin sayısı tahminen 11 milyona ulaşmıştır. Göç İdaresi Genel Müdürlüğünün kasım ayı verilerine göre, halihazırda Türkiye'de 3,3 milyon Suriyeli mülteci yaşamaktadır. Türkiye, mülteciler için en başından beri 'açık kapı' politikası uygulayarak, bütün dünyanın takdirini kazanmıştır. Türkiye, büyük bir cömertlik ve konukseverlik göstermiştir." diye konuştu.

- "Uluslararası destek gerekli"

Gaziantep'in de 350 binden fazla Suriyeliye ev sahipliği yaptığını kaydeden Ahaduzzaman, Türk Hükümeti'nin hem merkezi hem de taşradaki cömert çabalarına rağmen 3,3 milyondan fazla mülteci için insani yaşam koşulları ve koruma ortamı sağlaması için uluslararası toplumdan da destek gerektiğini dile getirdi.

Bu bağlamda FAO'nun, bu yıl Türkiye'de yaşayan Suriyeli mültecilerin profiline ilişkin bilgi toplamak amacıyla bazı saha araştırmaları gerçekleştirdiğine dikkati çeken Ahaduzzaman, "Bu araştırmaların neticesinde Türkiye'de yaşamakta olan mültecilerin büyük çoğunluğunun tarım alanında bir geçmişe, Türkiye'deki tarım sektörünün de bu insanları tarımsal iş gücü olarak kullanabilecek potansiyele sahip oldukları ortaya çıkmıştı. Bu değerlendirmelerin sonuçları ışığında Gıda ve Tarım Örgütü, Birleşmiş Milletler Mülteciler Yüksek Komiserliği tarafından finanse edilen bir projeyi 2017 Mart ayında uygulamaya başlamıştı. Bu projenin amacı, tarım alanındaki mültecilere mesleki eğitim sağlayarak istihdamlarını kolaylaştırmaktır." ifadelerini kullandı.

GSO Başkan Yardımcısı Adnan Ünverdi de kentte misafir edilen Suriyelilere yönelik meslek kursları düzenlediklerini söyledi.

Proje ile hem sanayinin ihtiyacı olan eleman yetiştirildiğini hem de ihtiyaç sahiplerine meslek kazandırıldığını vurgulayan Ünverdi, "Yapmış olduğumuz girişimlerle Suriyeli kursiyerleri istihdam etmek isteyen firmalarımıza, istihdam edecekleri her bir kişinin çalışma izin harcını, üç aylık sigorta primlerini ve vergilerini destekleyeceğimizi bildirmek isterim." dedi.

Öte yandan proje kapsamında 6 Aralık Çarşamba günü İstihdam Fuarı açılacak.

YORUMLAR

ETİKETLER
Haber7.com Yerel Haberler bölümünde yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haber kaynağı olan ajanslardır.