Gaziantep

Cerablus'a kadın eli değiyor

11:26 08 Mart 2018
Cerablus'a kadın eli değiyor

KEREM KOCALAR - Terör örgütü DEAŞ'ın işgali altında olduğu dönemde evlerinden dışarıya dahi çıkamayan Cerabluslu kadınlar, Fırat Kalkanı Harekatı'nın ardından Türkiye'nin yardımlarıyla yeniden canlanan ilçede, günlük yaşamın ve istihdamın hemen her aşamasında yer buluyor.

Türkiye'nin, 2016 yılında gerçekleştirdiği Fırat Kalkanı Harekatı ile terör örgütlerinden temizlediği Cerablus, Suriye'deki savaş mağdurlarının adeta umudu oldu.

Türkiye'nin harekatın hemen ardından hayatın normalleşmesi için imkanlarını seferber ettiği Cerablus'ta, kadınlar hem sosyal hem de ekonomik hayatın içerisindeki varlığını artırıyor.

Hemşirelikten polisliğe kadar birbirinden farklı alanlarda iş hayatının içerisinde yerine alan kadınlar, savaşın biteceği günün hayalini kuruyor.

Gaziantep Vali Yardımcısı ve Cerablus İnsani Yardım Koordinasyon Merkezi (İYKM) Başkanı Yaşar Aksanyar, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Cerablus‘ta önceden teröristlerin baskısı nedeniyle kadınların geri plana çekildiğini söyledi.

Terörün asli hedefinin de tehdit ve baskı oluşturmak olduğunu anlatan Aksanyar, ancak gelinen süreçte, özellikle kamusal alandaki sağlık, güvenlik ve insani yardımlar gibi konularda bölgedeki kadınların aktif rol aldığını dile getirdi.

Aksanyar, ilçede kadınların istihdamdaki oranının her geçen gün arttığını belirterek, "Şu an sağlıkta yüzde 45, eğitimde yüzde 55 gibi bir orana sahip Cerabluslu kadınlar. Cinsiyet eşitliğine yönelik hanımefendilerin toplumdaki hak ettikleri yere gelmeleri, genç kızlarımız için de motor güç oluyor." dedi.

Eğitime katılan çocuklar içinde kız öğrenci oranının yüzde 50-55 civarında olduğunu aktaran Aksanyar, toplumdaki cinsiyet eşitliğine yönelik çalışmaların ve anlayışın gelişmesinin de toplumun geleceği açısından umut vadettiğini kaydetti.

- Kadınların gururu

Polis memuru Rubel Ahmed ise Cerablus'un her geçen gün daha iyi hale geldiğini dile getirdi.

Daha önce evden dahi çıkamadıklarını anlatan Ahmed, bölgenin huzuruna katkı sağlamaktan duyduğu memnuniyeti vurguladı.

Ahmed, savaşlarda en çok acıyı çeken kesimlerin başında kadınların yer aldığına dikkati çekerek, "Dünyadan tek bir isteğimiz var, dünyadaki savaşı durdurun, kadınlar özgür olsun." diye konuştu.

Cerablus Hastanesinde görevli polis memuru Şükriye Yahya da yaklaşık 2 yıl önce Türkiye'den Cerablus'a döndüğünü belirterek, 6 aydır da polis memuru olarak görev yaptığını kaydetti.

Kadın polis memurlarının özellikle kamu kurumlarındaki güvenliğin tesis edilmesinde görev aldığını dile getiren Yahya, Cerablus'un huzurlu bir yer haline geldiğini, buna katkı sağlamalarının da kendileri için mutluluk verici olduğunu söyledi.


YORUMLAR

ETİKETLER
Haber7.com Yerel Haberler bölümünde yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haber kaynağı olan ajanslardır.