Gaziantep

"Bir Bayrak Şiir Bekliyor" yarışması sonuçlandı

15:40 20 Aralık 2018
"Bir Bayrak Şiir Bekliyor" yarışması sonuçlandı

Gaziantep Büyükşehir Belediyesi Gazi Kültür AŞ ve Serencam Yayınlarının ortak düzenlediği "Bir Bayrak Şiir Bekliyor" şiir yarışması sonuçlandı.

Belediyeden yapılan yazılı açıklamaya göre, yarışmada dereceye girenler, 28 Aralık 2018 Cuma günü saat 19.00'da Büyükşehir Belediyesi Konferans Salonu'nda düzenlenecek programla ödüllendirilecek.

Yarışmaya yurt içi ve dışından yoğun bir katılım sağlandı.

Ön seçici kurul olarak, Halit Yıldırım, Mustafa Doğan, Osman Yücel ve Erhan Çamurcu görev aldı.

Üst seçici kuruldaysa, Bestami Yazgan, Müştehir Karakaya, Cahit Koytak, Hakan İlhan Kurt, Metin Önal Mengüşoğlu, Gülşen Gazel ve Halil İbrahim Yakar bulundu.

Ön seçici kurul, bütün şiirleri titizlikle tek tek inceledi, üst kurulsa nihai kararı verdi.

Lise ve ilköğretim öğrencilerinden gelen şiirler seviyelerine göre değerlendirildi.

Yurt dışında yaşayan Türklerden gelen şiirler, ağız yapısına müdahale edilmeden orijinal haliyle kabul edildi.

Yarışmaya, 803 yetişkin, 83 lise ve 10 ilköğretim düzeyinde olmak üzere toplam 896 kişi katıldı. 648 hece vezni, 13 aruz vezni, 325 serbest tarz olmak üzere toplam 896 şiirle yarışıldı. Yurt içinden 75 il, yurt dışındansa Almanya, Romanya, Amerika Birleşik Devletleri, Azerbaycan ve İran'dan katılım sağlandı.

Jüri tarafından yayınlanmaya değer görülen 138 yetişkin ve 24 öğrencinin şiirlerinden oluşan "Bayrak Şiirleri Antolojisi Kitabı" hazırlandı.

- Dereceye giren şiirler belirlendi

Bursa'dan Sevim Yakıcı, "Bayrak Yar" şiiriyle 5 bin lira, Trabzon"dan Ali Kemal Mutlu "Al Mühür" şiiriyle 3 bin lira ve Ankara'dan Nuray Alper "Al Sancağın Altında" şiiriyle 2 bin lira para ödülüne layık görüldü.

Yarışmada mansiyon ödülünüyse Gaziantep'ten Abdül Hadi Bay'ın "Bayraklar Dalgalansın", Erzurum'dan Yaşar Bayar'ın "Bir Bayrağın Kıyam Perspektifi", Artvin'den Arif Odabaş'ın "Sana Emanet", Kayseri'den Menderes Oyanık'ın "Kutlu Vaveyla", Şanlıurfa'dan Mustafa Sade'nin "Mukaddes Hatıra", Gümüşhane'den Talat Ülker'in "Ses Bayrağı" ile Samsun'dan Kenan Yavuzaslan'ın "Nazlı Güzel" adlı şiiri kazandı.

Liseler arası şiir yarışmasında da Gaziantep 8 Şubat Anadolu Lisesinden Yusuf Baha Köksal, "Gök Bayraktan Al Bayrağa" adlı şiiriyle birinci oldu. Hatay Karlısu Sosyal Bilimler Lisesinden Emine Nazlı Altan'ın "Şehidin Gözyaşı" şiiri, ikincilik ödülü kazandı. Şırnak Şükrü Geliş Fen Lisesinden Yahya Özçınar'ın "Ben Senim, Ben Bizim, Ben Al Bayrağım" şiiri üçüncülüğü aldı.

Yarışmada, Gaziantep İl Genel Meclisi Anadolu Lisesinden Metehan Söylemez'in "Ay-Yıldız" şiiri dördüncü sırada yer aldı. Gaziantep Şehit Ömer Harun Demir Kız Anadolu İmam Hatip Lisesinden Esra Kösele'nin, "Semaların Şahı" şiiri ise beşinci oldu.

Gaziantep Özel SANKO Okullarından Nazlı Işıl Koper'in "Gülümse Bayrağım", Gaziantep İmam Çoban İlkokulundan Osman Emre Yüksel'in "Bayrağımdır Benim" ile Gaziantep Mareşal Fevzi Çakmak Ortaokulundan Nuray Yavuz'un "Şanlı Bayrağım" şiirleriyse, cesaret ödülüne uygun görüldü.

- Genel Müdür Yakar'ın değerlendirmesi

Açıklamada görüşlerine yer verilen Gazi Kültür AŞ Genel Müdürü Prof. Dr. Halil İbrahim Yakar, al bayrağın Türk milletinin en önemli değerlerinin başında geldiğini ifade ederek, şunları kaydetti:

"Birlik ve beraberliğimizin en önemli göstergelerinden biri olan bayrağımızla ilgili bir şiir yarışması düzenleyerek, edebiyatımıza yeni şiirler, yeni şairler kazandırmak istemiştik. Şiiri bir parça da olsa, toplum hafızasında tekrar hatırlatmak amacıyla ve millet olarak birlik ve beraberliğe çok ihtiyacımız olduğu şu dönemde böyle bir organizasyona karar vermiştik. Milli ve manevi değerlerimizi, çocuklar ve gençler üzerinde etkili kılmadıkça geleceğimizden emin olamayız. Şanlı ve kahramanlık dolu bir geçmişten geliyoruz. Bu değerlerimizi yeni yetişen kuşaklara doğru ve kararlı bir şekilde vermek zorundayız."

YORUMLAR

ETİKETLER
Haber7.com Yerel Haberler bölümünde yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haber kaynağı olan ajanslardır.