8 ölümlü davada sanıklara ömür boyu

Diyarbakır'ın Bismil İlçesi'nde geçen yıl aynı aileden 8 kişinin arazi anlaşmazlığı nedeniyle öldürülmesiyle ilgili 5'i tutuklu 9 şüpheli hakkında 8'er kez ömür boyu hapis cezası istemiyle açılan dava, güvenlik nedeniyle Denizli'ye gönderildi.

8 ölümlü davada sanıklara ömür boyu
8 ölümlü davada sanıklara ömür boyu
GİRİŞ 24.04.2014 13:23 GÜNCELLEME 24.04.2014 13:23

Gizli tanık X-1 ise saldırganların kimse kalmayana kadar ateş ettiğini belirterek, "Vurulup düşenlerin yanına gidip hepsine ayrı ayrı tekrar ateş ediyorlardı" dedi.

Bismil'de 27 Temmuz 2013 tarihinde arazi anlaşmazlığı nedeniyle aynı aileden Yümnü Ömer, Muzaffer Üstün, Mehmet Üstün, Faruk Üstün, İskan Üstün, Mustafa Üstün, Ahmet Berat Üstan ve Fuat Vecdi Üstün öldürüldü. 8 kişinin öldürülmesi olayı ile ilgili yakalanarak tutuklanan Mübarek Ek, Tevfik Ek, Nofel Ek, Bereket Ek ile Hayrettin Ek ile henüz yakalanamayan Halil Ek, Osman Ek, Mesut Ek ve Yaşar Ek ile ilgili soruşturma tamamlandı. Savcı haklarında dava açılan 9 şüpheli hakında 'Kasten öldürme ve öldürmeye azmettirme' ile 'Vahim nitelikte ruhsatsız silah bulundurma' suçundan 8'er kez ömür boyu ve 12- 27'şer yıl arasında değişen oranlarda hapisle cezalandırılmasını istedi. Çatışmanın arazi anlaşmazlığından çıktığını belirten savcı, saldırganlardan Mübarek, Bereket, Tevfik ve Nofel Ek'in olay sırasında yaralandığını kaydetti.

8 KİŞİ 74 MERMİ İLE ÖLDÜRÜLDÜ

Çatışma yerinde yüzlerce boş kovan, çivili sopa, av tüfeği, tabanca ve döner bıçağı bulunurken olay yeri incelemesinin iki gün sürdüğü vurgulandı. Aştırma sırasında metal dedektörler de kullanıldı. İddianamedeki otopsi raporuna göre Fuat Vecdi Üstün'e 11, Yümnü Ömer Üstün'e 5, Mehmet Üstün'e 13, İskan Üstün'e 6, Muzaffer Üstün'e 7, Faruk Üstün'e 13, Ahmet Berat Üstün'e 12 ve Mustafa Üstün'e 7 mermi isabet etti. 8 kişinin kafatası ve iç organ parçalanması sonucu öldüğü belirtilirken, olay yeri ve şüphelilerin evinde 5 Kalaşnikof, 6 av tüfeği, 3 tabanca, 13 şarjör ve 467 fişek ele geçirildiği kaydedildi. Kriminal raporda Ahmet Berat, Ömer, Mustafa, Fuat ve Faruk Üstün'ün yakın ve bitişik atış sonucu öldüğü belirtilirken, Ek kardeşlerin saldırı öncesi ve sonrası dikkat çeken yoğunlukta görüşme kayıtları olduğu saptandı.

Şüpheli Tevfik Ek'in çatışmadan 2 saat önce Bismil İlçesi Kamışlı Jandarma Karakol Komutanı Hasan Savaş'ı saat 16.23'te arayarak 55 saniye sürdüğü, olay yerinde bulunan bir telefonun şüphelilerden Müberek Ek'e ait olduğunun tespit edildiği vurgulandı. İddianamede ölen Muzaffer Üstün'ün 2012 yılında Ek ailesinin kendilerine ait araziyi işgal ettiği iddiasıyla şikayetçi olduğu belirtildi.

Saldırıda 3 kardeşi ve 5 yeğeni öldürülen Muharrem Üstün ifadesinde 5 bin 400 dönüm arazileri olduğu iki ailenin arasındaki dava nedeniyle karakola yapılan şikayete işlem yapılmadığı kaydedildi. Ölen Fuat Vecdi Üstün'ün eşi Sara Üstün, "Ek ailesinin traktörle araziyi sürmeye geldiğini gördük. Erkekler namaz kılıp, konuşmak için araziye gitti. Bir süre sonra Faruk eşimi arayarak, 'Hazırlıklı gelmişler, siz de gelin' dedi. Eşim ve diğer erkekler de tarlaya gitti. 5 dakika sonra silah sesleri geldi ve beş dakika sürdü. Olay yerine giden işçimiz herkesin öldürüldüğünü söyledi. Tarlaya gittiğimde ailemizin erkeklerinin cesetleriyle karşılaştım" dedi.

"DÜŞENLERİN YANINA GİDİP TEKRAR ATEŞ EDİYORLARDI"

Çatışma bölgesine 400 metre uzakta olduğunu söyleyen gizli tanık 'X-1', "Üstün ailesinden herkes öldürüldü. Ek ailesinden 3 kişi Kalaşnikof ile etrafı tarıyordu. Üstün ailesinden kimse kalmayana kadar ateş ettiler. Kaçmak isteyeni arkadan vurdular. Vurulup düşenlerin yanına gidip hepsine ayrı ayrı tekrar ateş ediyorlardı. Fark etselerdi beni de öldürürlerdi" dedi.

Tutuklanan şüpheliler Mübarek, Tevfik, Nofel, Bereket ve Hayrettin Ek'in, 'Susma hakkını' kullandığını beyirten Savcı, baz istasyonu kayıtları ve silahların kriminal raporunun şüphelilerin eyleme katıldığını doğruladığını kaydetti.

Diyarbakır 3'üncü Ağır Ceza Mahkemesi'nce kabul edilen dosya, davanın güvenlik gerekçesiyle başka ile nakledilmesi için Adalet Bakanlığı'na gönderildi. Adalet Bakanlığı'nın dosyayı gönderdiği Yargıtay, davanın Denizli'de görülmesine karar verdi. Davanın önümüzdeki günlerde Denizli Ağır Ceza Mahkemesi'ne görülecek.

KAYNAK: DHA
YORUMLAR İLK YORUM YAPAN SEN OL
DİĞER HABERLER
Son dakika: Başkan Erdoğan İstanbullulara müjdeyi verdi!
Büyükşehirlerdeki son durum belli oldu! O il de değişim kervanına katılabilir…