Karabük'te iki ortaokul öğrencisi, dersler sırasında bilgisayar başında uzun süre duran öğretmenlerinden yola çıkarak "Dik Dur Rahat Et" adını verdikleri uyarı sistemi geliştirdi. 

TOKİ Cevizkent Bahaddin Gazi Ortaokulu öğrencileri Ali Küçükkeleş ve Mert Burak Yalçın, bilişim teknoloji öğretmenleri Ahmet Akyol'un, mesleği gereği bilgisayar başında uzun süreli oturmaya bağlı bel ve boyun ağrıları nedeniyle bir sistem geliştirmeye karar verdi. 

Mesafe sensörleri, kodlanabilir elektronik kartlar, hoparlör ve bataryaları kullanarak uyarı sistemi tasarlayan öğrenciler, kendi yaptıkları kodlamayla cihazı işlevsel hale getirdi.

Bilgisayar başında 45 dakika kalan kullanıcıyı 15 dakika dinlenmesi konusunda yazılı ve sesli uyaran, çalışılmaya devam edilmesi halinde ise bilgisayarın kapanmasını sağlayan sistem, göz ile bilgisayar ekranı arasındaki mesafeyi 50 santimetre, masa yüksekliğinin 70 santimetre şeklinde ayarlanmasını sağlıyor.

"Dik Dur Rahat Et" projesi ile Milli Eğitim Bakanlığının düzenleyeceği yarışmalara kabul edilen Küçükkeleş ve Yalçın, çalışmalarıyla bel ve boyun ağrısının önlenmesi, bel fıtığı gibi hastalıkların önüne geçilmesi ve göz sağlığının korunmasına katkı sunmayı amaçlıyor. 

Yorumlar 3 Yorum Var
  • Ubeyt 21.06.2018 13:51
    Aferin size.
  • seyyid 21.06.2018 09:31
    helal olsun gençlerimize. Allah zihin açıklığı versin.
  • ömer 20.06.2018 15:19
    bravo.gençler.