Akdeniz anemisine yenik düşen genç öldü

Hatay'ın Samandağ ilçesinde, Antakya Sahil Kooperatifi'nde minibüs şoförü olarak çalışan 28 yaşındaki Semir Yeşildağ, Akdeniz Anemesi'ne yenik düşerek hayatını kaybetti.

Akdeniz anemisine yenik düşen genç öldü
Akdeniz anemisine yenik düşen genç öldü
GİRİŞ 15.12.2012 14:38 GÜNCELLEME 15.12.2012 14:38

Samandağ Antakya güzergahında yolcu taşıyan Yeşildağ'ın ani ölümü çevresinde üzüntü yarattı.Koyunoğlu beldesi Asri Mezarlığında toprağa verilen Yeşildağ'ın cenaze törenine ailesi, sevenleri Koyunoğlu belediye başkanı Celal Güzel ve çok sayıda kişi katıldı.

AKDENİZ ANEMİSİ

Akdeniz anemisi, Akdeniz kansızlığı ya da tıptaki adıyla Talasemi; Akdeniz ülkelerindeki ırklarda görülen, doğacak çocuğa anne-babasından ”Beta Talasemi” geninin kalıtımsal olarak geçen bir tür “kansızlık” hastalığıdır. Anemi (kansızlık) oluşmasına neden olan etmen, kanda alyuvarların yapısında yer alan “hemoglobin” molekülünün yapısındaki bozukluktur.

Tedavide kan nakillerinin yanı sıra nakledilen kan nedeniyle vücutta biriken fazla demirin idrarla atılımını sağlayan “Desferoksamin” ve “C vitamini” verilir. Aşırı büyümüş dalak ameliyatla alınır. Özellikle erken yaşta (henüz kan nakilleri fazlaca yapılmadan) kemik iliği nakli ile bu hastalar yüzde 70-80 tam olarak sağlıklarına kavuşabilmektedir.

Ülkemizin de bir Akdeniz ülkesi olması nedeniyle Türkiye toplumu olarak bu hastalığı taşıma riskimiz vardır. Tüm Türkiye nüfusunun yaklaşık yüzde 2,1 i taşıyıcıdır. Bu oran Antalya, Antakya, Mersin gibi bölgelerde yüzde 12 lere kadar çıkabilmektedir.

KAYNAK: İHA
YORUMLAR İLK YORUM YAPAN SEN OL
DİĞER HABERLER
AK Partili Çalkın'dan skandal paylaşımda bulunan DEM'li Koçyiğit'e tarihi cevap!
ABD ve dünyada gözaltılara rağmen Filistin'e destek gösterileri sürüyor