Çocuklara güneş gözlüğü tavsiyesi

Ege Üniversitesi (EÜ) Tıp Fakültesi Göz Hastalıkları Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ayşe Yağcı, güneş gözlüğünün hem ultraviyole ışınlardan hem de sıcağın alerjik etkilerinden gözleri koruduğuna dikkati çekerek '2 yaşından itibaren çocuklar da güneş gözlüğü takmalıdır' dedi.

Çocuklara güneş gözlüğü tavsiyesi
Çocuklara güneş gözlüğü tavsiyesi
GİRİŞ 03.05.2013 11:59 GÜNCELLEME 03.05.2013 11:59

Ayşe Yağcı, AA muhabirine yaptığı açıklamada, atmosferde olan değişimlerle ultraviyole A ve B ışınlarının yeryüzüne daha fazla ulaşmaya başladığını, bunun da önlem alınmaması halinde başta cilt kanseri olmak üzere çeşitli sağlık problemlerine neden olduğunu anlattı.

Bu ışınların gözlere de zararı olduğuna dikkati çeken Yağcı, şöyle konuştu:

"Özellikle açık gözler güneş ışınlarından daha fazla etkilenir. Ultraviyole ışınlar alerjiye, görmeyle ilgili rahatsızlıkları neden olabilir. Bu ışınların en fazla etkisini göz yüzeyinde görüyoruz. Işınlara karşı tedbir alınmaması halinde gözün beyaz olarak görülen katmanının üzerindeki konjonktiva tabakasında kötü huylu tümörlerin gelişmesine neden olunabilir. Bu nedenle güneş gözlüğü kullanmak zorundayız. Sadece yazın değil havanın güneşli olduğu kış aylarında da gözlük kullanılmalı.

Gözlük hem ultraviyole ışınlardan hem de sıcağın alerjik etkilerinden gözleri koruyor. Bu nedenle de çok yararlı. Alerji olsun olmasın mutlaka ultraviyole ışınlardan korunmak için çok küçük yaşlardan itibaren güneş gözlüğü takmalı. Sadece erişkinler değil 2 yaşından itibaren çocuklar da güneş gözlüğü takmalıdır."

Gözlük alırken nelere dikkat etmeli?

Güneş gözlüğünün markasından ziyade camın kalitesinin çok daha önemli olduğuna işaret eden Ayşe Yağcı, ultraviyole A ve B ışınlarına karşı etkili camı olan gözlüğün tercih edilmesi gerektiğini vurguladı.

Pazarlarda satılan gözlüklere itibar edilmemesini isteyen Yağcı, şöyle devam etti:

"Gözün daha kaliteli görmesi açısından ışığı yansıtmayan camları tercih etmeliyiz. Gözlüğün camı bu özellikte olmalı. Pazarlarda satılan gözlüklere kesinlikle itibar edilmemeli. Çünkü onlar mikadan yapılmış cam görünümlü şeyler. Mutlaka göz doktorunun tavsiyesini alarak ya da camın özelliklerini belirten bir sertifikası olan güneş gözlüğü tercih etmek lazım. Güneş gözlüğünün amacı, güneş ışınlarının zararlı etkilerinden korunmaktır. Pazarlardan alınacak gözlükler ultraviyole ışınları emmediği için bir anlam taşımaz. Gözlük takmış sanırsınız ama takmamış olursunuz."

KAYNAK: AA
YORUMLAR İLK YORUM YAPAN SEN OL
DİĞER HABERLER
Yeniden Refah Partisi’nin arkasındaki güç kim! İstanbul’da oyun oynuyorlar…
Turgut Altınok, Antalya'da 600 dairesi olduğu iddialarına resmi belgelerle cevap verdi