Sigaranın içindekiler ilk kez açıklandı

Tütün ve Alkol Piyasası Düzenleme Kurumu (TAPDK), bir ilke imza atarak, 2012 yılında piyasaya arz edilen sigaralar içerisindeki katkı maddelerini açıkladı.

Sigaranın içindekiler ilk kez açıklandı
Sigaranın içindekiler ilk kez açıklandı
GİRİŞ 09.05.2013 10:20 GÜNCELLEME 09.05.2013 11:40
Bu Habere 14 Yorum Yapılmış

Türkiye'de ilk defa sigara içerisindeki katkı maddelerini kamuoyunun bilgisine sunan TAPDK, bunları, "Tütün Mamullerinde Kullanılan Girdiler" başlığıyla www.tapdk.gov.tr internet adresinden duyurdu.

TAPDK, Tütün Mamullerinin Zararlarından Korumaya Yönelik Üretim Şekline, Etiketlenmesine ve Denetlenmesine İlişkin Usul ve Esaslar Hakkında Yönetmeliğin "Kurum, tüketicinin bilgilendirilmesini sağlamak amacıyla bu madde uyarınca sağladığı bilgileri, ticari sır oluşturan özellikle ürün formülü bilgilerinin korunmasına özen göstererek halkın bilgisine sunar" hükmü gereğince, söz konusu maddeleri açıkladı.

Kurum, 2012 yılında 6 sigara üreticisi firma tarafından piyasaya arz edilen 267 değişik markalı sigara mamulat çeşidinin üretiminde kullanılan girdileri, "katkı maddeleri", "sigara kağıdı", "kenar ek yeri yapıştırıcısı", "sigara kağıdı üzerinde kullanılan mürekkep", "filtreleme maddesi", "filtre sargısı", "filtre yapıştırıcısı" ve "uç kağıdı ve uç kağıdı mürekkebi" başlıkları altında kamuoyu ile paylaştı.

SİGARADA ALKOLE RASTLANDI
Açıklanan listelere göre, sigaralarda 269'u (yanmış) katkı maddesi olmak üzere 602 farklı girdi kullanıldığı ortaya çıktı. "Katkı maddeleri" başlığıyla açıklanan listede, "anisaldehit, asetik asit, asetofenon, bal, benzil alkol, Bulgar gül yağı, etil alkol, gliserol, ıhlamur yağı, kakao özütü ve tozu, karamel, karanfil yağı,laktik asit, mentol, meyan kökü tozu, nitrojen, ökaliptol, propilen glikol, rom, şeker, vanilya, yasemin ve yıldız anason yağı"nın da aralarında bulunduğu 269 madde yer aldı.

Sigara kağıdı için 25 (yanmış), kenar ek yeri yapıştırıcısı için 9 (yanmış), sigara kağıdı üzerindeki mürekkepte 35 (yanmış), filtreleme için 39 (yanmamış), filtre sargısında 51 (yanmamış), filtre yapıştırıcısında 37 (yanmamış), uç kağıdı ve mürekkebinde 137 maddenin (yanmamış) kullandığını belirlendi.

KAYNAK: AA
YORUMLAR 14
  • tugba 8 yıl önce Şikayet Et
    Evet zararlı herkes bile bile iciyo zaten bilmem nasıl bırakılır ama bırakılması şart evdeki çocuklar için
    Cevapla
  • yusufcan şahbaz 9 yıl önce Şikayet Et
    bence kötü bir sey
    Cevapla
  • hasan esat ışık 10 yıl önce Şikayet Et
    sigara haramdır. birsirü ilahiyat profesörünün açıkladıgı sigara haramdır agızı lagam gibi kokan bir zevki sigara oldugunu söyleyen vatandaşlar bırakacagına boş konuşuyorlar sigarayı bırakın..
    Cevapla
  • Mesut Hanefi 10 yıl önce Şikayet Et
    HELAL HARAM KONUSUNDA KISISEL GÖRÜS TEHLIKESI (1). Kiymetli okuyucular. Sigara hic tartismasiz bir sürü zarali madde icermektedir. Dini acidan bakildiginda israf yönü olsun alkol gibi maddeler olsun icmesi cok sakincalidir. Haram olma durumu cok kuvvetlidir. Bu kadar sebep varken direk mekruhtur demekten insan korkmali. Ama bu konu direk Kuran, sünnet ve icma´da olmadigi icin, Ulemanin ictihadlarina bakilmalidir. Burada helaldir haramdir tartismasi bizim isimiz degildir. Eger haramsa bu zararindan dolayidir demek meseleyi tam kavramadigimizi gösterir. Bu mesleye uygun hadis olabilir. Hadisten hüküm cikarmak bizim isimiz olmamali. Muhkem hadis var,mutesabih hadis var. Nesih var mensuh hadis var, vesaire. Mesela radyasyonun beyne/vücuda verdigi zarar ortadadir, Asitin zararida ortada. Bu mantikla internet/ telefon/mesrubat/seker hastasinin seker yag yemeside haram olur.
    Cevapla
  • osman_kaya 10 yıl önce Şikayet Et
    hımmm. Neymiş sıgara yavaş yavaş öldürüyormuş sanki bizim acelemiz var :)) yahu milletin bi zevki sıgara var sizene halla halla sankı karıya kıza gidiyoz kumar oynuyoz içki masalarında dansözmü oynatıyoz....
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
DİĞER HABERLER
Binlerce kişinin emekliliği iptal ediliyor! Faiziyle geri ödeyecekler
Avrupa'nın 42 büyükşehrinde en pahalı ve en ucuz şehirler: Türkiye'den de bir il var...