Güneş gözlüğü sadece aksesuar değil

Uzmanlar, güneş gözlüklerinin sadece bir aksesuar olarak değil, göz hastalıklarından koruyucu bir eşya olarak görülmesini istedi.

Güneş gözlüğü sadece aksesuar değil
Güneş gözlüğü sadece aksesuar değil
GİRİŞ 30.06.2013 10:56 GÜNCELLEME 30.06.2013 10:56

Ultraviyole ışınları güneş ışınlarının gözle görülmeyen dalga boyunda yer alırlar ve ultraviyole A (UVA), ultraviyole B (UVB) ve ultraviyole C (UVC) olarak 3 gruba ayrılırlar. Opr.Dr. Bülent Köse, bu ışınlardan ultraviyole C ışınlarının atmosfer tabakaları tarafından emildiği ve yeryüzüne önemli derecede ulaşamadıklarından dolayı göz için herhangi bir problem oluşturmadıklarını belirterek "Buna karşın ultraviyole A ve özellikle de ultraviyole B ışınları göze verebilecekleri zararlar açısından önemlidir” dedi.

Op.Dr. Bülent Köse, güneş ışınlarına uzun süre maruz kalmanın kısa vadede gözdeki olumsuz etkilerinin deride oluşan güneş yanıklarına benzediğini belirtti. Korneada kuruluk, kaşıntı, batma, yanma, ağrı, kanlanma gibi şikayetler gelişeceğini ve birkaç günde ilaç tedavisiyle düzelebileceğini kaydeden Köse, şöyle konuştu: “Orta vadede ise, konjonktivada kalınlaşma ve göz eti oluşmasına neden olabilir.

Ayrıca, gözleri devamlı kısarak bakmak göz çevresinde kırışıkların artmasına ve buradaki cildin erken yaşlanmasına neden olacaktır. Güneş gözlüğü alınırken dikkat edilmesi gereken en önemli özellik camların ultraviyole ışınlarını blokaj derecesidir. Normalde her gözlük camı, ultraviyoleyi değişik oranlarda bloke edebilmekle birlikte etkili ultraviyole blokajı için özel kaplamalar kullanılması gerekmektedir.

Güneş gözlüğünün UVA ve UVB blokaj derecelerine bakılmalı, yüzde 99'un üzerinde UV blokajı yapabilen camlar seçilmeli, hatta yüzde 100 blokaj oranı tercih edilmelidir. Güneş gözlüklerinde kullanılan aynalı kaplamalar göze gelen ışık miktarını düşürmekle birlikte ultraviyole blokaj oranını etkilememektedir.”

GÖZLÜK CAMININ RENGİ ÖNEMLİ

Güneş gözlüğü seçiminde bir diğer önemli faktörün cam rengi ve koyuluk olduğuna işaret eden Köse, şunları söyledi: “Camın renginin ve koyuluğunun ultraviyole blokaj derecesiyle herhangi bir ilişkisi olmamasına ve seçimin kişisel zevke bağlı olmasına karşın her cam renginin farklı özellikleri vardır.

Yeşil ve gri renkli camlar görüntü kontrastını etkilemez ve renk bozulmasına neden olmazken, kahverengi cam kontrastı ve derinlik hissini artırırken bir miktar renk bozulmasına neden olur. Mavi renk camlar karda en iyi görmeyi sağlarken diğer renklerde bozulmaya yol açar, kırmızı ve pembe renkli camlar bilgisayarda en iyi görmeyi sağlarken yine renk bozulmalarına yol açarlar. Yukarıdan aşağıya rengi açılan gradyent şeklindeki camlar özellikle otomobil kullanırken rahatsız edici yansımaları engellemeleri nedeniyle tercih edilebilir.”

KAYNAK: İHA
YORUMLAR İLK YORUM YAPAN SEN OL
DİĞER HABERLER
Yine başladılar! Seçime 2 gün kala anket operasyonu
Turgut Altınok, Mansur Yavaş'ın Londra'da PKK destekçisiyle görüşmesine tepki gösterdi