Ramazanda kabızlık problemi yaşamamak için

Ramazan'da hem oruç tutulan sürenin uzun olması hem de aşırı sıcaklar vücudumuzda kabızlık, şişkinlik ve gaz problemlerinin yaşanmasına neden olabiliyor.

Ramazanda kabızlık problemi yaşamamak için
Ramazanda kabızlık problemi yaşamamak için
GİRİŞ 30.07.2013 15:55 GÜNCELLEME 30.07.2013 15:55

Vücudumuzun yeni bir beslenme düzenine geçmesiyle birlikte yaşanabilen bu sorunlar, dost bakteriler olarak adlandırılan probiyotik ve prebiyotik içerikli besinler yardımıyla aşılabiliyor.

Ramazan'da oruçlu kalınan sürenin 17 saatten fazla olması, bir yandan oruç tutan kişilerin sindirim sisteminin tüm dengesini değiştirirken, diğer yandan da çeşitli sindirim sorunlarının yaşanmasına yol açabiliyor. Sıcak havanın da buna eklenmesiyle başta mide ve bağırsak problemi olanlar olmak üzere pek çok sağlıklı insan bundan olumsuz etkilenebiliyor. Sahur ve iftar arasında beslenme aktivitesi olmayan uzun bir sürenin bulunduğuna dikkat çeken Orzaks Medikal Direktörü ve İç Hastalıkları Uzmanı Dr. Lütfi Hocaoğlu, bu sürede beslenme faaliyetinin olmamasının tüm sindirim kanalını aktif halden inaktif hale geçirerek bağırsak hareketlerinde azalmaya yol açtığını söyledi.

ÇÖZÜMÜ DOĞRU GIDALARLA BESLENMEDE

İftarla birlikte hızlı ve yüksek miktarlarda gıda tüketiminin midede ve bağırsaklarda şişkinlik ve gaz problemlerine neden olabileceğinin altını çizen Dr. Hocaoğlu şunları söyledi: "İftar sonrası yoğun gıda tüketimi ve bu tüketimin akşamın ilerleyen saatlerine rastlaması, sahurda da yine beslenmenin devam etmesi kaliteli uykunun zarar görmesine de neden olabilir. Sindirim sisteminde meydana gelen değişiklikler sonucunda görülen kabızlık, şişkinlik ve gaz problemlerini doğru türden gıdalarla beslenerek ve bazı probiyotik-prebiyotik içerikli takviyelerle aşmak mümkündür."

PROBİYOTİK VE PREBİYOTİKLER CAN KURTARICI

Sindirim sisteminin sağlıklı dengesinin korunmasında probiyotik ve prebiyotik içerikli besinler ve eczanelerde satılan gıda takviyesi ürünlerin önemli bir yer tuttuğuna değinen Dr. Hocaoğlu şöyle devam etti: "Bağırsaklarımızda 1-2 kg kadar dost bakteriler dediğimiz probiyotikler yer almaktadır. Bu bakteriler sağlıklı sindirim sistemi florasının oluşmasında, besinlerin sindirilmesinde, bağışıklık sisteminin desteklenmesinde, K ve B vitaminlerinin sentezinde önemli yer tutmaktadır. Ayrıca kötü bakterilerin çoğalmalarını da engelleyerek gaz, şişkinlik ve kabızlık gibi sindirim problemlerini de ortadan kaldırabilmektedirler. Sindirilemeyen karbonhidratlar olan prebiyotikler ise probiyotiklerin etkinliğini artırdığı için birlikte kullanımları, ramazan boyunca en sık karşılaşılan bu şikayetlerin giderilmesi için ayrıca önem taşımaktadır."

HASSAS BAĞIRSAK SENDROMU'NA DİKKAT!

Ramazan ayında; karın ağrısı, sık tuvalete çıkma isteği, şişkinlik, gaz şikayetleri gibi sorunlara Hassas Bağırsak Sendromu hastalığının da artış gösterdiğini kaydeden çözümü için şu tavsiyelerde bulundu: "Yeterince su tüketmek, öğün sayısını artırmak, gaz yapıcı gıdalardan uzak durmak, probiyotik ve prebiyotik içerikli gıdalara (yoğurt, kefir, lifli sebzeler) sofralarda fazlaca yer vermek tedaviye önemli katkılar sağlamaktadır. Hassas Bağırsak Sendromu olan hastalar; içerdiği probiyotik türü ve sayısı belli olan, mide ve safra asitlerinden etkilenmeden bağırsaklara ulaşabilen, yüksek stabiliteye sahip probiyotik ve prebiyotik içerikli gıda takviyelerinden kullanmalıdırlar."

YORUMLAR İLK YORUM YAPAN SEN OL
DİĞER HABERLER
Aliyev planı deşifre ederek 3 ülkeyi işaret etti: Ciddi önlemler almak zorunda kalacağız
AK Parti ve MHP'li vekillerden AKPM'de dünyaya insanlık dersi