Devlet hastanesinde NASA robotuyla kalp ameliyatı

İstanbul Mehmet Akif Ersoy Göğüs Kalp ve Damar Cerrahisi Eğitim ve Araştırma Hastanesi'nde, uzaydaki astronotları ameliyat etmek için ABD'nin Ulusal Havacılık ve Uzay Dairesi (NASA) tarafından geliştirilen robotik cerrahi yöntemiyle kalp ameliyatı yapılıyor.

Devlet hastanesinde NASA robotuyla kalp ameliyatı
Devlet hastanesinde NASA robotuyla kalp ameliyatı
GİRİŞ 11.08.2013 12:32 GÜNCELLEME 11.08.2013 12:32

Kamu Hastaneleri Birliği Bakırköy Bölgesi Genel Sekreteri ve Hastane Yöneticisi Doç. Dr. İhsan Bakır, gazetecilere yaptığı açıklamada, robotik cerrahi yönteminin cerrahinin geldiği en üst nokta olarak bilindiğini söyledi.

Özellikle kalp ameliyatları için geliştirilen robotik cerrahinin çok sayıda ameliyatta başarıyla kullandığını belirten Bakır, bu teknolojinin artık Mehmet Akif Ersoy Eğitim ve Araştırma Hastanesi'nde de hastaların hizmetine sunulduğunu dile getirdi.

Doç. Dr. Bakır, bir devlet hastanesinde sırf kalp ameliyatları için bu teknolojinin hastaların hizmetine sunulmasının çok önem taşıdığına işaret ederek, şunları kaydetti:

"Hastanedeki 'Da Vinci Robotundan' Türkiye'de robotik açık veya kapalı kalp ameliyatlarına uygun tüm hastalarımız istifade edebilecekler. İlk defa Sağlık Bakanlığı'na ait bir kalp hastanesinde bu teknolojinin bulunması bakanlığımızın ileriye dönük vizyonunu göstermesi açısından da önemlidir. Sağlık turizmi kapsamında bu tür özellikli robotik kalp ameliyatlarının yapıldığı ülkeler ve merkezler her zaman ilk tercih edilen yerlerin başında gelmektedir. Biz de hastane olarak yurtdışından gelen hastalara da bu ameliyatları yapabileceğiz."

- Robotla 11 hastaya ameliyat

Şu ana kadar yaşları 16 ile 49 arasında değişen ve kalbinde delik bulunan 11 hastaya robotik açık kalp ameliyatı yaptıklarını vurgulayan Bakır, şunları söyledi:

"Kalbin kulakçıkları arasında doğumsal kalp defekti (deliği), kalp içerisinde her iki kulakçıkta bulunabilen bir kalp tümörü olan hastalar ile özellikle ülkemizde çok yaygın bir şekilde tamir ve değişim yaptığımız mitral ve triküspit kapak hastalarımız ve kalp ritim düzensizliklerinden muzdarip uygun hastalarımız bu yeni teknolojiden istifade edebileceklerdir. Bazı koroner bypass ameliyatlarında da robotik cerrahiyi kullanabiliyoruz."

- Göğüs kafesi açılmadan ameliyat

Bakır, robotik cerrahi yöntemiyle yapılan ameliyatlarda göğüs kafesinin açılmadığını, 3 ya da 4 santimetrelik kaburgalar arasında yapılan küçük bir kesiyle müdahalenin gerçekleştirildiğini kaydetti.

Küçük kesinin en önemli avantajının ameliyat sonrası ağrının çok az yaşanması olduğunu dile getiren Bakır, "Ağrısı ve kanaması az olan hastalarımız 3 gün içerisinde taburcu edilebiliyor. Tekniğin diğer bir avantajı ise hastaların, ameliyat izini görmedikleri için topluma adaptasyonları ve katkıları çok hızlı oluyor. Yani psikolojik olarak olumlu yanı var" ifadesini kullandı.

- Hastalardan ek ücret alınmıyor

İhsan Bakır, hastanede robotik açık kalp ameliyatı olmuş hastaların ek herhangi bir ücret ödemediğine dikkati çekerek, sözlerini şöyle tamamladı:

"Avrupa'da maliyet nedeniyle bu ameliyatlar artık neredeyse yapılamıyor, biz hastalarımızdan herhangi ücret almıyoruz. Kamu hastanesinde robotla açık kalp ameliyatlarına başlamamıza vesile olan Sağlık Bakanlığımıza, Kamu Hastaneler Birliği Başkanlığımıza ve cihazı kamu hastanemize kazandıran İstanbul İl Özel İdaresi'nin tüm bürokratlarına teşekkür ediyoruz. "

KAYNAK: AA
YORUMLAR İLK YORUM YAPAN SEN OL
DİĞER HABERLER
İstanbul Valiliği duyurdu! Gaziosmanpaşa'da toprak kayması: 96 vatandaş tahliye edildi
IMF'den Türkiye açıklaması