Ani kilo değişikliği varsa dikkat!

Ülkemizde oldukça sık görülen tiroid rahatsızlığı, özellikle kadınları daha çok etkisi altına alıyor. Tiroid büyük oranda iyi huylu olmalarına rağmen ortalama olarak 100 tiroid nodülünden 15'inde kansere rastlanıyor.

Ani kilo değişikliği varsa dikkat!
Ani kilo değişikliği varsa dikkat!
GİRİŞ 13.08.2013 16:30 GÜNCELLEME 13.08.2013 16:30

Tiroidin ani kilo değişikliği, kalpte ritim bozukluğu, saç dökülmesi, terleme ve üşüme gibi belirtileri olduğunu söyleyen Dr. Bilsay Akalın, tiroid ile ilgili merak edilen soruları yanıtlandı.

Tiroidun, boynun ön bölgesinde iki taraflı olarak yerleşmiş, kelebek şeklinde bir iç salgı bezi olduğunu belirten Dr. Bilsay Akalın 'Salgıladığı hormonlarla (T3, T4) vücudumuzda birçok görevin yapılmasını sağlayan tiroid bezinin hastalıkları, pek çok organın çalışmasını da etkiler. Boynun ön kısmında yer alan tiroid bezinden türeyen çeşitli boyutlarda olabilen kitlelerdir. Tek veya çok sayıda olabilirler. İçinde sıvı bulunan kistler halinde olabilirler. Diffüz guatrda ise tiroid bezi genel olarak büyümüştür. Çok sık görülmesine rağmen çok büyük oranda iyi huyludurlar. Nodüller milimetrik boyutlarda olabileceği gibi boynun tamamını kaplayan büyük boyutlara ulaşabilirler. Tiroid nodülleri mutlaka incelenmelidir' dedi.

Eğer tiroid bezi normal çalışıyorsa kandaki T3, T3 ve TSH normal seviyedeyse tiroid hastalıklarında kilo sorunu olmadığını ama tiroid bezinin yavaş çalıştığı hipotirodi (Yani bu hormonların düşük, TSH'ın yüksek olduğu) varsa kolay kilo alımı görüldüğünü belirten Dr. Bilsay Akalın 'Tersine bu hormon düzeyleri yüksekse, kolay bir şekilde kilo kaybı yaşanır.Tiroid nodüllerinin tedavi yöntemi, kaynaklandığı sebebe bağlıdır. Eğer tiroid iyi huylu ve büyüme eğilimi göstermeyen küçük nodüller şeklinde ise takibe alınır. Bazen nodüllerin büyümesini engellemek veya küçültmek amacıyla tiroid hormon tedavisi tercih edilebilir' diye konuştu.

Tiroid ameliyatı hakkında da bilgi veren Dr. Bilsay Akalın 'Tiroid cerrahisi, tiroid bezinin kısmen veya tamamen çıkartılmasıdır. Genellikle operasyonda tiroid bezi nodül olduğu parçası ile birlikte çıkartılır. Hızlı bir patolojik inceleme (dondurma yöntemi) ile karar verilir. Operatör bu sonuca göre bezin tümünü çıkartabilir. Tiroid operasyonu geçiren hastalar operasyon sonrası tiroid hormonlarına gereksinim duyarlar. Tiroid hormonları doktor tarafından verilecek ilaçlarla replase edilir' dedi.

KAYNAK: İHA
YORUMLAR İLK YORUM YAPAN SEN OL
DİĞER HABERLER
CHP kurmayları açıkladı! İşte Özel'in Erdoğan'a götüreceği konular
Ortaokul öğrencileri 8 şiddetindeki depreme dayanacak izolatör geliştirdi