Kırtasiye ürünlerinde kanser riski

İnönü Üniversitesi Tıp Fakültesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Ana Bilim Dalı öğretim üyesi ve Turgut Özal Tıp Merkezi Çocuk Yoğun Bakım Ünitesi Sorumlusu Prof. Dr. Cengiz Yakıncı, kırtasiye malzemeleri konusunda velileri uyardı.

Kırtasiye ürünlerinde kanser riski
Kırtasiye ürünlerinde kanser riski
GİRİŞ 13.09.2013 14:38 GÜNCELLEME 13.09.2013 14:38

Yakıncı, AA muhabirine yaptığı açıklamada, okulların açılmasına kısa bir süre kalan şu günlerde ailelerin dikkat edeceği önemli hususlardan birinin de uygun kırtasiye seçimi olduğunu, uygun olmayan ürünlerin çocuklarda alerji ve toksit etkilere yol açabileceğini söyledi.

Zararlı olan kırtasiye malzemelerinin ucuz olduğuna dikkati çeken Yakıncı, şöyle konuştu: "Bu uygun olmayan kırtasiyeler genelde ithal edilen kırtasiyeler. Çoğu da Uzakdoğu ülkelerinden ithal ediliyor. Genelde bunlarda problem çıkıyor. O nedenle aileler güvenilir kırtasiyecilerden kırtasiye malzemelerini almalıdır. Yoksa işportacılardan, ulu orta alınan kırtasiyeler ne olduğu, nereden geldiği belirsiz ürünlerdir. Bunlar, çocuklarda değişik derecelerde alerji ve bilinmeyen kimyasal etkilere bağlı zehirli maddeler oluşturabilir."

Prof. Dr. Yakıncı, ailelerin kırtasiye malzemeleri alacakları zaman çocuklara yardımcı olmaları gerektiğini belirterek, "Çocuklar özellikle ağızlarına boyaları ya da bu boyalara değdirdikleri ellerini götürüyor. Bunların alerji yapma ihtimali var. Yine astım gibi solunum zorluğu, solunum sıkıntısı oluşturabilir. Bir de tabi bunların kanserojen etkisi de olabilir. Özellikle azor boyaların içerisinde kanserojen etki söz konusu. Eğer bu ucuz kırtasiyeler bu yönden de etkiler içeriyorsa dikkat etmek gerekli" ifadelerini kullandı.

Kırtasiyeler TSE ve CE damgası taşımalı Kırtasiye malzemelerinde TSE ve CE damgalarının olmasına dikkat edilmesi gerektiğini vurgulayan Yakıncı, şöyle devam etti: "Anne ve babaların özellikle kokulu kırtasiye malzemelerini tercih etmemeleri önemli bir nokta. Çünkü bu çocuklarda ileride uçucu madde bağımlılığı gelişme ihtimali veya gelişecekse bunu tetikleme durumunu doğuruyor. Kokulu silgiler, birbirinden ilginç kalemler ve rengarenk kırtasiye malzemeleri her okul döneminde çocukların düşlerini süsleyen ve okul stresini çoğu zaman eğlenceye dönüştüren ürünlerdir ancak bunlar aslında çocuğun sağlığını bozabilir. Kırtasiye malzemesi alırken ve kullanırken ambalaj ve etiket üzerindeki bilgiler mutlaka dikkatlice okunmalı ve incelenmelidir. Her şeyden önce bir markası, üretici adresi ve barkotu var mı? İçindeki maddeler belirtiliyor mu? Su bazlı, alkol bazlı, solven bazlı gibi tanımlamalar yapılmış mı? Bunlar tek tek incelenmeli ve seçime bu bilgiler ışığında karar verilmelidir."

aa

YORUMLAR İLK YORUM YAPAN SEN OL
DİĞER HABERLER
Nefes kesen şampiyonluk yarışında tarih "Galatasaray" diyor!
Gaziosmanpaşa’da toprak kayması... Vali Gül'den açıklama: 30 bina tahliye edildi