Erken teşhis ve tedavi şaşılığı önlüyor

Uzmanlar, şaşılık ameliyatlarında hastanın günlük yaşantısına 1-2 gün içerisinde geri dönebildiğini söylerken, her ameliyatta olduğu gibi şaşılık ameliyatlarının az da olsa komplikasyon riski bulunduğuna dikkat çekiyor.

Erken teşhis ve tedavi şaşılığı önlüyor
Erken teşhis ve tedavi şaşılığı önlüyor
GİRİŞ 15.09.2013 11:02 GÜNCELLEME 15.09.2013 11:02

Şaşılıkta tedaviye ne kadar erken başlanılırsa o kadar başarılı olunuyor. Uzmanlara göre, tedaviye ne kadar erken başlanırsa başarı şansı o kadar yükseliyor.

Uludağ Üniversitesi Tıp Fakültesi Göz Hastalıkları Ana Bilim Dalı'ndan yapılan açıklamada, bütün çocukların 4 yaşından önce göz doktoru tarafından kontrol edilmesi gerektiği belirtildi. Açıklamaya göre; eğer ailede şaşılık ya da göz tembelliği bulunan başka biri varsa bu muayenenin 3 yaşından önce yapılması gerekiyor.

Bebeklerin gözlerinin içe dönük gibi durduğuna işaret edilen açıklamada, bunun sebebinin burun kökünün daha geniş olması ya da göz kapağının iç tarafında deri kıvrımının bulunması olduğu kaydedildi. Açıklamada, şu ifadelere yer verildi: "Yaş ilerledikçe bu görüntü ortadan kalkacaktır.

Bu durumun tam olarak aydınlatılabilmesi için mutlaka bir göz muayenesi yapılmalıdır. Gerçekten şaşılık olanlarda ise düzelme olmayacaktır. Yalancı ve gerçek şaşılık arasındaki fark ancak göz doktoru tarafından teşhis edilebilmektedir. Tedavide amaç görmenin korunması, gözlerin tekrar orta konuma getirilmesidir. Bu amaçla; gözlük, prizma tedavisi verilebilir, cerrahi tedavi yapılabilir, göz tembelliği için kapama tedavisi yapılabilmektedir.

Tedaviye ne kadar erken başlanırsa başarı şansı o kadar yükselir. Ameliyat sırasında göz küresi yerinden çıkarılmamaktadır. Üzerinde ufak bir kesi yapılarak kaslara ulaşılmakta ve şaşılığın tipine göre kaslarda çeşitli pozisyon değişiklikleri yapılmaktadır. Gerektiği durumlarda iki göze birden müdahale edilmektedir.

Erişkinlerde sınırlı uyuşturma ile şaşılık ameliyatları yapılabilse de çocuklarda genel anestezi şarttır. Hasta günlük yaşantısına 1-2 gün içerisinde geri dönebilmektedir. Ancak birçok vakada tekrar ameliyat gereksinimi ortaya çıkmaktadır. Her ameliyatta olduğu gibi şaşılık ameliyatlarının da ufakta olsa komplikasyon riski vardır. Bunlar mikrop kapma, kanama çok nadirde olsa görme kaybıdır."

KAYNAK: CİHAN
YORUMLAR İLK YORUM YAPAN SEN OL
DİĞER HABERLER
Emekliye temmuz müjdesi: 2 ayrı düzenlemeye gidilecek
Hamas resti çekti! Gazze şartlarında taviz yok