Kürdan yerine diş ipi kullanın

Lingual Ortodonti Uzmanı Dr. Cem Caniklioğlu, Kurban Bayramı'nda diş sağlığına dikkat edilmesi gerektiğini vurgulayarak, diş fırçalamak için akşamın beklenmemesi, kürdan yerine de diş ipi kullanılması tavsiyesinde bulundu.

Kürdan yerine diş ipi kullanın
Kürdan yerine diş ipi kullanın
GİRİŞ 07.10.2013 11:41 GÜNCELLEME 07.10.2013 11:41

Uzman Dr. Cem Caniklioğlu bayramda ihmal edilmemesi gereken çok basit yöntemler ile diş sağlığını korumanın ipuçlarını veriyor. Sadece bayramlarda değil, normal zamanlarda da her yemek, şeker ve abur cubur tüketiminin ardından dişlerin fırçalanması gerektiğine dikkat çeken Canikoğlu, "Herkesin bildiği ancak çoğu zaman ihmal ettiği bir gerçek. Ancak et ve tatlı tüketiminin arttığı bayram dönemlerinde buna daha fazla dikkat etmek, olası diş sorunlarının önüne geçmek adına oldukça önemli. Yoğun bayram ziyaretleri arasında diş fırçalamanın mümkün olmadığı durumlarda en azından ağzımızı su ile çalkalamamız gerekir." dedi.

Diş aralarında kalan yemek kalıntılarını temizlemek için kullanılan kürdanın çoğu zaman kurtarıcı gibi görünse de diş sağlığı açısından büyük sorunlar doğurabileceğini söyleyen Canikoğlu, "Bilinçsiz kürdan kullanımı; dişi çevreleyen dokularda ciddi diş eti hasarı oluşturabilmekte ve ilerleyen dönemlerde diş kaybına sebep olabilmektedir. Bu durumda da eğer mümkünse diş arası fırçası ya da diş ipi, olmadığı durumda ise yine bol su ile ağızın çalkalanması önerdiğimiz bir yöntemdir." ifadelerini kullandı.

Dr. Cem Caniklioğlu ortodonti ve lingual ortodonti tedavisi görenlerin diş temizliğine daha fazla önem vermeleri gerektiğinin altını çizdi. İyi bir diş bakımı yapılmadığı takdirde diş aralarında kalan yemek kalıntılarının diş çürümesi ve diş eti problemleri oluşturabileceğini söyleyen Dr. Caniklioğlu bu konuda: "Özellikle lingual ortodonti (görünmeyen diş telleri) tedavisi gören kişiler diş temizliklerini diş arası fırçası ve diş ipi ile yapmakta zorluk çekiyorlar. Bu yüzden lingual ortodonti tedavisi gören hastalara waterpik olarak adlandırılan diş duşunu öneriyoruz. Diş duşunun ardından, hastaların, 3-4 dk. boyunca dişlerini fırçalamaları gerekli." şeklinde konuştu.

KAYNAK: CİHAN
YORUMLAR İLK YORUM YAPAN SEN OL
DİĞER HABERLER
Kalkınma Yolu Projesi ile Türkiye-Irak ticaretinde 20 milyar dolar hedefi
Avrupa'da kim ne kadar kazandı? İşte rakamlar