Gereksiz ilaç hastalıklara davetiye çıkarıyor

İlaçlar hastalık tedavilerinin vazgeçilmez bir parçasıdır, ancak doğru ilaç kullanılmadığında hastalığa davetiye çıkarabilir.

Gereksiz ilaç hastalıklara davetiye çıkarıyor
Gereksiz ilaç hastalıklara davetiye çıkarıyor
GİRİŞ 23.10.2013 11:24 GÜNCELLEME 23.10.2013 11:24

Bitlis'in Tatvan Devlet Hastanesi Kardiyoloji Uzmanı Uzm. Dr. Yaşar Akay, vatandaşlar arasında yaygın olan 'çok ilaç iyileştirir, çok ilaç yazan doktor iyi, az ilaç yazan doktor iyi doktor değildir' mantığının yanlış bir anlayış olduğunu, aksine çok ilacın değil doğru ilaç ve tedavinin iyileştirdiğini söyledi.

Toplumda bu anlayışın geniş bir kesimde hakim olduğunu ve bu nedenle doktorların iyi bir doktor olup olmadığının yazdığı ilaç sayısına göre değerlendirildiğini kaydeden Uzm. Dr. Akay, "Çok ilaç yazmakla ne iyi, ne de kötü doktor olunur. Doğru olan yazılan ilaç sayısı değil, aksine doğru ilaç ve doğru tedavinin uygulanmasıdır. Ancak maalesef toplumumuzda 'doktor çok ilaç yazıyorsa iyi, az yazıyorsa kötü doktordur' anlayışı mevcut." dedi. Gereksiz yazılan ilaçların toplumun inandığının aksine daha çok iyileştirmek yerine tam tersine farkında olunmadan daha farklı birçok kalp hastalığı başta olmak üzere farklı hastalıklara neden olduğuna dikkat çeken Dr. Akay, tedavi konusunda hastaların doktorun tavsiyelerine uymalarının sağlıkları açısından önemli olduğunu kaydetti.

İlaçların hastalık tedavilerinin vazgeçilmez bir parçası olduğunun altını çizen Akay şöyle konuştu: "Tedavinin vazgeçilmez bir parçası olan ilaçların yerli yersiz kullanımları, toplum olarak ilacı çok sevmemiz beraberinde birçok sorunu da getiriyor. Bunlar hastalığın tedavisinin gecikmesine, yanlış yapılmasına, ilacın etkinliğinin azalmasına ve direnç gelişmesine neden olarak aynı ilacın tekrar kullanılmasına engel olmaktadır.

'Çok ilaç iyi tedavi', ' Pahalı ilaç iyi tedavi' mantığı ile eşimizden dostumuzdan duyduğumuz, 'komşuma iyi geldi bana da iyi gelir' diye kullandığımız ilaçlar özellikle her grip olduğumuzda bilinçsizce kullandığımız antibiyotikler en çok yapılan hatalardandır. Akılcı olmayan antibiyotik kullanımı antibiyotik direncinin gelişmesine yol açmakta bu da en basit enfeksiyonlarda daha kuvvetli antibiyotik kullanmamıza neden olmaktadır. Unutulmamalıdır ki; tedaviye uygun olan ilacı dahi zamanında doğru dozda kullanmaz, saklama koşullarına uymazsak vücudumuz için bir zehir haline getiririz."

KAYNAK: CİHAN
YORUMLAR İLK YORUM YAPAN SEN OL
DİĞER HABERLER
Elektrik ve doğal gaz fiyatlarında nisanda değişiklik olmayacak
Yeniden Refah Partisi’nde aklın yolu bir: “Büyükşehirlerde destek Cumhur’a!”