Akıllı beslenme mideyi rahatlatır

Asit yapma ne olur Sindirim sistemi hastalıklarını önlemek için akıllı beslenmeyi öneren uzmanlar, özellikle "Asit yapan yiyeceklerden uzak durun" diyor.

Akıllı beslenme mideyi rahatlatır
Akıllı beslenme mideyi rahatlatır
GİRİŞ 29.11.2013 15:08 GÜNCELLEME 29.11.2013 15:08

Gastrit ve ülser gibi sindirim sistemi hastalıklarının tedavisi için sadece diyet yapmak yeterli olmazken "akıllı beslenme" ile mideyi rahatlatarak hastalığın etkilerini azaltmak da mümkün. Beslenmede dikkat edilmesi gereken en önemli konunun asit salınımının ritmine uygun beslenmek olduğunu belirten Gastroenteroloji Uzmanı Prof. Dr. Melih Özel, "Anahtar nokta düzensiz beslenme ile istirahat halindeki midenin sürekli asit salmasına neden olmamak" dedi. Prof. Dr. Özel; düzenli diyet, günde üç ana öğüne bölünmüş şekilde makul bir kalori alımının yanısıra ara öğünlerle beslenmenin desteklenmesi gerektiğine de dikkat çekti.

BAZI İLAÇLAR DA YOL AÇABİLİYOR

Mide ağrısı, bulantı, yanma hissi gibi belirtilerle hastaların günlük hayatını olumsuz etkileyen gastrit ve ülser gibi sindirim sistemi hastalıklarında beslenme büyük önem taşırken beslenmenin tedavideki rolü hakkında kesin konuşmak mümkün olmuyor. Günde üç öğün düzenli beslenerek, gerektiğinde ara öğün almanın ve midenin olumsuz yanıt verdiği gıdalardan uzak durmanın şikâyetleri azalttığını belirten Özel, bu hastalıkların tedavisinin diyet ile sağlanamayacağını da söyledi. Mide mukozasında çeşitli nedenlerle oluşan iltihap olarak tanımlanan gastritin ortaya çıkma nedeninin her zaman mikrobik olması gerekmediğini anlatan Özel, "Aspirin, romatizma ilaçları, ağrı kesiciler, bazı antibiyotikler gibi ilaçların yanısıra sigara ve alkol gibi saldırgan maddelerin aşırı tüketilmesi de gastrite yol açabilir" dedi.

STRESLİ MESLEKLER ÜLSERE YOL AÇABİLİYOR

Yemek borusunda, midede ya da onikiparmak bağırsağında oluşan yaraların ülser olarak tanımlandığını söyleyen Prof. Dr. Özel, gastritte etkili olan faktörlere ek olarak birtakım psikolojik nedenlerin de ülsere yol açabildiğini ifade ediyor. Özel, ruh halindeki iniş-çıkışların midedeki asit salınımını arttırdığını ve bu nedenle stresli işlerde çalışanlarda ve özellikle eğer kişi stres yönetimini etkili bir şekilde yürütemiyorsa ülsere daha çok rastlandığını sözlerine ekledi.

Rahatsız edeceğini bildiğiniz yiyecekleri dikkatli tüketin

» Sigara, sindirim sisteminin özellikle de midenin bütün savunma ve tamir mekanizmalarına saldırıyor. Sigarayı elinizden geldiğince azaltın.

» Alkol almak da olumsuz etki yaratıyor.

» Çay, kahve, asitli sıvılar ve meyve sularının da aç karnına içilmemesi öneriliyor.

» Geçmiş yıllarda tedavide yeri olduğu düşünülse de, günümüzde süt ve süt ürünlerinin aşırı tüketiminin asit salınımını artırdığı biliniyor.

» Sebzelerin pişmiş olarak tüketilmesi, çiğ sebzelerin tek seçenek olarak yenilmemesi öneriliyor.

» Aşırı tatlı şuruplar, özellikle de son yıllarda kullanımı artan mısır şurubu gastrit ve ülser şikayetlerinin artmasına neden olabiliyor.

» Genellikle acı, baharat, sarımsak, soğan, sirke gibi keskin tatlardan uzak durulması öneriliyor.

YORUMLAR İLK YORUM YAPAN SEN OL
DİĞER HABERLER
Yeniden Refah Partisi’nde aklın yolu bir: “Büyükşehirlerde destek Cumhur’a!”
Cumhurbaşkanı Erdoğan: Sandık hepimizin namusuna emanettir!