Alerjik hastalıklar için 'öldürebilir' uyarısı

Alerjik hastalıkların özellikle gelişmiş ve gelişmekte olan ülkelerin çok önemli bir sağlık sorunu olduğu belirtildi.

Alerjik hastalıklar için 'öldürebilir' uyarısı
Alerjik hastalıklar için 'öldürebilir' uyarısı
GİRİŞ 15.04.2014 13:31 GÜNCELLEME 15.04.2014 13:31

Recep Tayyip Erdoğan Üniversitesi (RTEÜ) Tıp Fakültesi İmmünoloji ve Alerji Hastalıkları Bölümü İç Hastalıkları Anabilim Dalı Başkanı Prof.Dr. Adile Berna Dursun, toplumda son derece yaygın olan alerjik hastalıkların ortalama her 4-5 kişiden birinde görüldüğünü belirterek şöyle konuştu: "Yetişkinlerde çok önemli iş güç kaybına, çocuklarda ise okul devamsızlığına neden olmaktadır. Alerjik hastalıkların uzun seyirli olması ve zaman zaman yaşamı tehdit etmesinin yanı sıra devlet bütçelerine milyarlarca dolarlık ekonomik yük getirdiği de unutulmamalıdır."

Dursun, alerjik hastalıklar arasında en önemlilerinin astım, alerjik nezle, atopik dermatit, anafilaksi, ürtiker, besin, ilaç ve böcek alerjileri olduğunu belirterek Anafilaksi, besin, ilaç veya arı zehiri gibi alerjiye neden olabilen maddelerin vücuda girmesini takiben bir kaç dakika veya saat içinde aniden ortaya çıkabilen çok ciddi bir hastalıktır" dedi.

Anafilaksinin en önemli belirtilerinin deride yaygın döküntü, kaşıntı, kızarıklık; dil ve dudaklarda şişlik, nefes almada zorluk, bulantı, kusma ve kan basıncının ani düşmesi olarak sıralanabileceğini anlatan Dursun, sözlerini şöyle sürdürdü: "Tanı için en az farklı iki organa ait belirtilerden birkaçının bir arada olması gerekirken kişi de kesin alerji yaptığı bilinen bir madde ile karşılaşmadan sonra aniden ortaya çıkan hipotansiyon tanıda tek başına yeterli olabilir. Anafilaksinin, tanı ve tedavide geç kalındığında öldürücü olabileceği unutulmamalı ve bu belirtileri gösteren hastalar veya aileleri zaman kaybetmeden bir sağlık kuruluşuna başvurmalıdır."

KAYNAK: İHA
YORUMLAR İLK YORUM YAPAN SEN OL
DİĞER HABERLER
YRP Genel Başkan Danışmanı Mollaismailoğlu'ndan Cumhur İttifakı çağrısı!
Meral Akşener'den, İmamoğlu ve Yavaş'a hain suçlaması