Hayatı kolaylaştıran teknoloji kalp düşmanı

Prof. Dr. İsa Durmaz, kalbi olumsuz etkileyen 5 unsuru; sigara, hipertansiyon, diyabet, zararlı kan yağlarının yüksekliği ve obezite olarak sıraladı.

Hayatı kolaylaştıran teknoloji kalp düşmanı
Hayatı kolaylaştıran teknoloji kalp düşmanı
GİRİŞ 15.04.2014 15:20 GÜNCELLEME 15.04.2014 15:20

İzmir'deki Özel Tınaztepe Hastanesi Kalp ve Damar Cerrahisi Koordinatörü Prof Dr. Durmaz, televizyon, bilgisayar oyunları veya tabletlerin çocukları hareketsiz bir yaşama sürüklediğini, bunun da ileri yıllarda kalp sağlığına olumsuz etkiler yapacağını söyledi. 

12- 18 Nisan tarihleri arasında kutlanan Kalp Sağlığı Haftası kapsamında açıklamalarda bulunan Prof. Dr. İsa Durmaz, kalbi vücudun ana motoru olarak tanımladı. Kalp sağlığını korumada aktif yaşamın yani sporun en önemli etkenlerden olduğunu vurguladı. Prof. Dr. Durmaz, kalbi olumsuz etkileyen 5 unsuru; sigara, hipertansiyon, diyabet, zararlı kan yağlarının yüksekliği ve obezite olarak sıraladı.

Koroner arter ve kalp kapak hastalıklarının en sık görülen vakalar olduğuna değinen Prof. Dr. Durmaz, teknolojik gelişmelere rağmen kalp hastalıklarının günümüzde ölüm sebeplerinin başında yer aldığını kaydetti. Her hastalıkta olduğu gibi kalp rahatsızlıklarında da bilinçli olmanın önemine değinen Prof. Dr. Durmaz, "Bilinçli ailelerde beslenme ve yaşam tarzı çocukluk yıllarından başlıyor. Spor yapmak, sigaradan uzak durmak gibi faktörler etkili. Dikkat edilmesi gereken bir başka önemli unsur ise obezite" dedi.

Teknolojinin gelişmesiyle ortaya çıkan küreselleşmenin faydalarının görüldüğü kadar kalp sağlığına zararlı etkiler doğurduğunun altını çizen Prof. Dr. Durmaz, son yıllarda artan 'fast food' tarzı beslenme alışkanlığının çocuklarda da kalp hastalığını tetiklediğini kaydetti. "Gelecek nesil için kalp hastalığı kaçınılmaz" diye konuşan Prof Dr. Durmaz, televizyon, bilgisayar oyunları veya tabletlerin çocukları hareketsiz bir yaşama sürüklediğini bunun da ileri yıllarda kalp sağlığına olumsuz etkiler yapacağını söyledi. Hareketsiz yaşamın obeziteyi, obezitenin şeker hastalığını, şeker hastalığının da kalp hastalığını tetiklediğini belirten Prof. Dr. Durmaz, ailelerin kendilerine ve çocuklarına karşı bu konuda daha dikkatli olmalarını önerdi.

Öte yandan Prof. Dr. Durmaz, 40 yaş üstü erkeklerin ve menapoz dönemine girmiş kadınların mutlaka check-up yaptırmaları gerektiğini bildirdi. Prof. Dr. Durmaz, "Teknolojik gelişmeler her yıl artıyor. Artık dünyada gizli ve ulaşılmayacak bir şey yok. Kalp hastalıklarında uygulanan cerrahi tekniklerde Türkiye, diğer ülkelerle aynı seviyede. Cerrahi kalite ülkemizde çok iyi durumda. Hastaların bu konuda hiçbir şüphesi olmasın. Güncel teknoloji ile kalp ameliyatları artık hastanın konforunu bozmadan çok rahatlıkla yapılabiliyor" diye konuştu.

KAYNAK: AA
YORUMLAR İLK YORUM YAPAN SEN OL
DİĞER HABERLER
ABD üniversitelerindeki Gazze protestosu dalga dalga büyüyor! Netanyahu panikledi
TikTok'a yasak! ABD Başkanı Biden imzayı attı