Dinlendirici gözlük yoktur

Uzmanlar, dinlendirici gözlük adı altında 0.25-0.50 numaralarında çeşitli gözlüklerin piyasada bolca satıldığını belirtti.

Dinlendirici gözlük yoktur
Dinlendirici gözlük yoktur
GİRİŞ 09.07.2014 11:50 GÜNCELLEME 09.07.2014 11:50

Op. Dr. Cüneyt Karaarslan, dinlendirici gözlük adı altında 0.25-0.50 numaralarında çeşitli gözlüklerin piyasada bolca satıldığını belirterek, gerçekte dinlendirici diye bir gözlük olmadığını söyledi.

'Gözlerimizin görevi görmektir. Bu görev kalbimizin kanı pompalama görevi gibi çok özel ve müstesna bir işlevdir' diyen Op. Dr. Karaarslan, 'Şayet gözde bir bozukluk yoksa gözün bu asli görevini yerine getirirken yorulması diye bir şey de söz konusu olamaz. Ancak belli bazı durumlarda (göz kuruluğu, miyopi, astigmatizma, yaşa bağlı yakını görememe ya da hipermetropi gibi) gereksinim olan gözlüğü kullanmamak ya da uygun gözyaşı takviyesini almamak gözde yorgunluk hissine sebebiyet verebilir' dedi.

Bir dönem ticari kaygılarla sosyal güvenlik şemsiyesinden faydalanarak dinlendirici gözlük adı altında 0.25-0.50 numaralarında çeşitli gözlüklerin piyasada bolca satıldığını kaydeden Karaarslan, 'Fakat gerçekte dinlendirici gözlük diye bir şey yoktur. Ancak göz yorgunluğu hissi bir göz hastalığının erken bulgusu olabilir. O yüzden böyle bir durumda mutlaka göz doktoruna muayene olarak gerekli önlem ve tedavinin sağlanması en doğru davranıştır' diye konuştu.

DOĞRU NUMARALI GÖZLÜĞÜ DOĞRU ÇERÇEVE İLE TAKMALI

Gözlük takmanın veya takmamanın gözlük numarası artışı üzerinde olumlu ya da olumsuz bir etkisi olmadığını vurgulayan Op. Dr. Cüneyt Karaarslan, şöyle devam etti:

"Gözlük numarası genetik, hormonal ve yaşla ilgilidir ve takılan yanlış gözlük verdiği rahatsızlık nedeni ile hastayı mutsuz eder, yaşam kalitesini düşürür. Doğru verilen gözlük ise hastaya rahatlık, mutluluk ve performans olarak katkı sağlar. Takıldığı zaman işe yarar, takılmazsa hasta bu artı yararlarımdan eksik kalmış olur. Yoksa numaranın az ya da çok verilmesi gözlük numaralarının değişmesine, yani azalmasına ya da çoğalmasına sebebiyet vermez. Doğru zamanda doğru numaralı gözlüğü doğru çerçeve ile takmak görme ve yaşam kalitesi için esastır."

Karaarslan, "Bilinmesi gereken çok önemli bir durum da bazen hayatın ilk birkaç ayında dahi gözlük kullanılabilir. Doğuştan katarakt ameliyatları ve şaşılıkların özel bir kısmında olduğu gibi göz tembelliği riski yüksek bebekler böyledir. Günümüzde ofis ortamları için ya da birtakım özel hassasiyetler için üretilmiş özel gözlük camları vardır. Göz doktorunuzun ve optisyeninizin tavsiyeleri ile bu tür camlar kullanabilirsiniz fakat yine burada önemli bir uyarım olacak, mutlaka gözlükçünüzden cam kalitesini belgeleyen garanti belgenizi alınız. İnanın çok işinize yarayacaktır."

KAYNAK: İHA
YORUMLAR İLK YORUM YAPAN SEN OL
DİĞER HABERLER
Merak edilen 5 ilin daha anket sonuçları paylaşıldı! Rüzgar tersine döndü
CHP adayı istifa edip AK Parti'ye geçti: CHP mitingini DEM'e sattılar