Ağlayan bebeği sakinleştirmek için bunu yapın!

Bebeğiniz ağladığında kendinizi çaresiz hissetmenize gerek yok. Bebeğiniz sizin ve sütünüzün kokusunu aldığında sakinleşecektir.

Ağlayan bebeği sakinleştirmek için bunu yapın!
Ağlayan bebeği sakinleştirmek için bunu yapın!
GİRİŞ 27.08.2014 15:44 GÜNCELLEME 27.08.2014 17:08

Ağ­la­mak, be­bek­le­rin dün­ya ile kur­duk­la­rı ilk ile­ti­şim şek­li­dir. Be­be­ğin her ağ­la­ma­sı onun bir sı­kın­tı­sı ol­du­ğu­nu ifa­de et­me­di­ği gi­bi hiç ağ­la­ma­ma­sı da bir be­lir­ti ola­bi­lir. Sü­rek­li ağ­la­yan bir be­be­ği sa­kin­leş­tir­me­nin en öne­mli yo­lu ise onu dü­zen­li em­zir­mek­tir.

Ço­cuk Sağ­lı­ğı ve Has­ta­lık­la­rı Bö­lü­mü­’n­den Uz. Dr. Öz­len Ka­ya Çar­dak, an­ne ve ba­ba­la­ra öne­ri­ler­de bu­lun­du.

Be­bek­ler için ağ­la­mak gül­mek­ten ön­ce ge­lir. Ye­ni do­ğan bir be­bek her is­te­ği­ni ağ­la­ya­rak ifa­de ede­bi­lir. Be­be­ğin her ağ­la­ma­sı, mut­la­ka bir so­run ol­du­ğu an­la­mı­na gel­mez. Bu du­rum ai­le­yi te­dir­gin et­mek­le bir­lik­te tıb­bi açı­dan ba­kıl­dı­ğın­da ağ­la­ma­yan bir be­bek ile­ti­şim de kur­ma­yan bir be­bek an­la­mı­na ge­lir.

6 aya ka­dar an­ne sü­tü

Be­bek­le­rin 0-6 ay ara­sı sa­de­ce an­ne sü­tü ile bes­len­me­si uy­gun­dur. Bu dö­nem­de özel­lik­le ilk 3 ay­da her ağ­la­dı­ğın­da be­be­ğin em­zi­ril­me­si hem be­be­ği sa­kin­leş­ti­rir hem de an­ne sü­tü üre­ti­mi­ni ar­tı­rır.

An­ne sü­tü alan be­bek­ler­de bes­len­me­ye sa­at dü­zen­le­me­si ya­pıl­ma­sı, ilk 3 ay için uy­gun de­ğil­dir. Be­bek­ler ilk 3 ay za­ten an­ne­si ile ken­di­si­ni ay­nı can­lı ola­rak gö­rür, ya­ni fark­lı bir bi­rey ol­du­ğu­nun far­kın­da de­ğil­dir. Bes­len­me ih­ti­ya­cı ol­du­ğun­da da bu­nu ge­cik­tir­mek ya­ni her is­te­di­ğin­de be­be­ği em­zir­me­mek be­bek­te gü­ven sar­sı­cı bir et­ki ya­par.

Sa­kin ko­nu­şun

Do­ğum ön­ce­sin­de işit­me his­si olan be­bek­ler dün­ya­ya gel­dik­ten son­ra da her şe­yi çok net du­ya­bi­lir­ler. Ağ­la­yan bir be­bek­le mut­la­ka yu­mu­şak bir ton­da ko­nu­şul­ma­lı­dır. Da­ha ön­ce­den alı­şık ol­du­ğu için an­ne ve­ya ba­ba­sı­nın se­si, be­bek için sa­kin­leş­ti­ri­ci et­ki ya­par. Do­ğum ön­ce­si din­le­ti­len mü­zik­ler de do­ğum son­ra­sı be­bek­le­ri ra­hat­la­tır, ken­di­le­ri­ni gü­ven­de his­set­me­le­ri­ne yar­dım­cı olur. Te­le­viz­yon ve bil­gi­sa­yar ek­ran­la­rı ise be­bek­ler üze­ri­ne ne­ga­tif et­ki ya­par. Ko­nuş­ma ve dav­ra­nış üze­ri­ne de olum­suz et­ki­le­ri ol­du­ğu için 2 yaş so­nu­na ka­dar ço­cuk­la­rı te­le­viz­yon­dan uzak tut­mak ge­rek­mek­te­dir.

Uyut­ma po­zis­yo­nu

Ko­ku du­yu­su da ye­ni do­ğan be­bek­ler­de be­lir­gin­dir. Ağ­la­dı­ğın­da an­ne ku­ca­ğı­na alın­dı­ğın­da an­ne sü­tü ko­ku­su du­ya­cak ve aç ol­ma­sa bi­le ra­hat­la­ma his­se­de­cek­tir. Be­bek­ler kol ve ba­cak­la­rı ile bir ye­re te­mas et­tik­le­rin­de de sa­kin­le­şir.

An­ne kar­nın­da­ki­ne ben­zer bir ko­num­da ya­tı­rıl­ma­la­rı; ya­ni yüz üs­tü, ba­şı yan du­ra­cak ko­num­da kol ve ba­cak­lar göv­de­ye çe­kil­miş hal­de yat­ma­la­rı on­la­rı sa­kin­leş­ti­rir. Ama bu ya­tış şek­li ke­sin­lik­le ge­ce öne­ril­mez. “A­ni be­şik ölü­mü sen­dromu­”, yüz üs­tü ya­tan be­bek­ler­de da­ha sık ol­du­ğu için, sa­de­ce gün­düz an­ne­nin be­be­ği göz­lem­le­di­ği or­tam­da be­bek bu şe­kil­de ya­tı­rı­la­bi­lir.

Ku­ca­ğa alın

İlk 6 aya ka­dar be­bek­le­ri ağ­la­dık­la­rın­da ku­ca­ğa al­ma­ya çe­kin­mek doğ­ru de­ğil­dir. Be­bek ağ­la­ya­rak ile­ti­şim kur­mak is­te­mek­te­dir ve ku­ca­ğa al­mak ona gü­ven­de ol­du­ğu­nu his­set­ti­ren en fay­da­lı yol­dur.

Açık ha­va­da za­man ge­çir­mek, her yaş­ta­ki ço­cuk için ra­hat­la­tı­cı­dır. Be­bek kü­çük bi­le ol­sa, pre­ma­tü­re doğ­muş de­ğil­se ilk gün­den iti­ba­ren so­ka­ğa çı­ka­rı­la­bi­lir. Do­ğum­dan iti­ba­ren açık ha­va­ya da­ha çok çı­kar­tı­lan be­bek­ler­de has­ta­lık gö­rül­me ris­ki ev­den çık­ma­yan­la­ra gö­re da­ha az bu­lun­muş­tur.

YORUMLAR İLK YORUM YAPAN SEN OL
DİĞER HABERLER
Mücahitler, F-16 bombalarıyla 2 işgalci birliği havaya uçurdu!
Dünya Bankası, "Emtia Piyasaları Görünümü" raporunun Nisan 2024 sayısını yayınladı