Veliler kırtasiye ürünlerine dikkat

Kırtasiye ürünlerinde çok çarpıcı bir bilgi ortaya çıktı. Piyasada sertifikalı satış yapan çok az firmanın olduğu öğrenildi.

Veliler kırtasiye ürünlerine dikkat
Veliler kırtasiye ürünlerine dikkat
GİRİŞ 04.09.2014 09:00 GÜNCELLEME 05.09.2014 14:46
Bu Habere 2 Yorum Yapılmış

 

Tuğba Gömeç'in haberi

Okulların açılmasına sayılı günler kala velilerin çok dikkat etmesi gereken konulardan biri olan okul malzemeleriyle ilgili çok çarpıcı bir detay ortaya çıktı. Piyasada satılan binlerce kırtasiye ürünü için parmakla sayılacak kadar az firmanın sertifikalı ve güvenli satış yaptığı bildirildi.

Çocuklar okul heyecanını yaşarken bir yandan da renkli, kokulu, birbirinden ilginç kırtasiye ürünleri dikkatlerini çekiyor. Bu cancanlı ürünler okul stresini eğlenceli hale getirmek isteyen çocukların, sağlıklarını tehlikeli hale getirebiliyor. 

Okul alışverişini ucuza getirmek isteyen veliler ise pazarda bile rahatlıkla bulunabilen bu ürünleri alarak çocuklarını nasıl bir riskle karşı karşıya bıraktıklarının farkında bile değil.

Okul ürünlerinde ki güvenlik sorunu, İstanbul Gümrük Müdürlüğü’nün Çin’den gelen kırtasiye ürünlerine kanserojen madde içermesinden dolayı el koymasıyla tekrar gündem geldi.

Uzmanlar, alacağınız ürünlerin mutlaka sağlık güvencesinin olup olmadığına dikkat edilmesi gerektiğini vurguluyor...

TEHLİKELİ ÜRÜNLER UZAKDOĞU'DAN GELİYOR

Yıllardır çocukların sağlığını tehdit eden kırtasiye malzemelerindeki gizli tehlikeye karşı yürütülen mücadeleye tanıklık ettiğini söyleyen İstanbul Kırtasiyeciler Odası Başkanı Yavuz Tekçe, piyasaya çeşitli şekillerde giren ve özellikle de uzakdoğu kökenli olan ucuz ve kalitesiz kırtasiye malzemelerinin abartılmış albeni özellikleri nedeniyle bilinçsizce tüketildiğini vurguladı.

GÜVENİLİR MARKALAR ÇOK AZ

Piyasada bulunan ve ''güvenilir marka'' diye adlandırılabilecek marka sayısının parmakla sayılabilecek kadar az olduğuna dikkat çeken Tekçe, güvenilir ve sertifikası olan sayıca çok az bilinir markanın olduğunu ifade etti.

UCUZ ÜRÜNE TALEP GÖSTERMEYİN

Velilerin ucuz ürüne talep gösterdiklerini ve Çin ürünlerinin de çok ucuza mal edilmesinden dolayı tercih edildiğini söyleyerek sözlerine devam eden Tekçe;

“Çin’den gelen kanserojen madde içeren bu ürünleri ülkeye giriş yapmadan belirlemek gerekiyor. Gümrükte girişi yapılan bu ürünlerin güvenlik sertifikası olup olmadığı güvenlik memurları tarafından kontrol edilmeli. Rahatlıkla sokakta bile satılan kırtasiye ürünlerinin zabıtalar tarafından denetimi sıklaştırılmalı” dedi.

VELİLER ÇOCUKLARIN SAĞLIĞINI RİSKE ATMAYIN!

Velilerin kırtasiyelerden özellikle sertifikalı ürünleri almaları gerektiğine dikkat çeken Tekçe,

“Kanserojen madde içermeyen ürünlerin kullanımının fiyatları yüzde 25 oranında arttı. Çantalar ve kaliteli ürünlerde, 'herhangi bir sağlık riski içermez', 'kanserojen madde içermez' etiketi bulunuyor. Veliler etiketlere dikkat etsin ve ürünlerin sertifikasını görme hakkını kullansın. TSE belgesi olan ürünleri kullanmaya dikkat ederek çocuklarınızın sağlığını riske atmayın” dedi.

MADDE BAĞIMLILIĞINA YOL AÇIYOR

Organik çözücü içeren kırtasiye malzemelerinin çocuklar tarafından kullanımının çocuklarda madde bağımlılığına da yol açtığını belirten Tekçe, “Bu malzemelerin kanserojen oldukları da göz önüne alınarak, anne baba ve öğretmenlerin de çocuklara kesinlikle kokulu kalem, silgi, defter, etil asetat ksilende çözülmüş boyalar ve beyaz tahta kalemleri kullandırtmamalılar” dedi.

Kanserojen riski taşıyan okul ürünleri: Çantalar, silgi, boya, beslenme çantası, kalem, tükenmez kalem, beyaz silgi, çocuk ayakkabısı, balerin ayakkabısı, okul çantası, kalem kutusu, işaret kalemi, kuru boya, spor ayakkabısı, pastel boya ve boyama kalemi.


tugba.gomec@haber7.com
twitter.com/tubigmc

KAYNAK: HABER7
YORUMLAR 2
  • Hakan Sönmez 9 yıl önce Şikayet Et
    Sertifikalılar iyi midir?. Sertifikalı ürünleri üreten firmaların verdiği bahşiş ile yapılmadı değil mi, bu haber?
    Cevapla
  • ahmet türkmen 9 yıl önce Şikayet Et
    bu haber zenginlr içindi. zira fakirin bırak sertifikayı malzemeyi bulsa şükür
    Cevapla
DİĞER HABERLER
Ebu Ubeyde: “Düşman Gazze'nin kumlarına saplanmış durumda”
Öğretmen atamaları ne zaman? Bakan Tekin tarih verdi!