Kışlık gıda hazırlarken sağlığınızdan olmayın!

Kışlık yiyeceklerde doğru uygulamalar kadar, özellikle son zamanlarda öğrenilen bazı yanlışlıklar da var.

Kışlık gıda hazırlarken sağlığınızdan olmayın!
Kışlık gıda hazırlarken sağlığınızdan olmayın!
GİRİŞ 21.09.2014 12:00 GÜNCELLEME 21.09.2014 12:00

Gıda Mühendisleri Odası Adana Şube Başkanı Şehmus Alparslan, sağlık sorunu yaşanmaması için kışa yönelik hazırlanan turşu, sirke, et sucuğu, pekmez, reçel, kurutulmuş sebze- meyve, salça, pastırma ve konserve yaparken dikkatli olunmasını istedi.

Kışlık gıdaların yapımıyla ilgili önerilerde bulunan Şehmus Alparslan, geleneksel yöntemlerle hazırlanan kışlık yiyeceklerde doğru uygulamalar kadar, özellikle son zamanlarda öğrenilen bazı yanlışlıkları da gözlediklerini söyledi.

Ev şartlarında hazırlanan turşularda halk arasında 'turşu tozu' tabir edilen maddenin kullanıldığını aktaran Alparslan, "Turşunun bozulmasını önleyici olarak kullanılan bu maddenin bazı sanayi ürünü gıdalarda 'koruyucu' olarak kullanılan potasyum sorbat, sodyum benzoat gibi kimyasal ürünler olduğu bilinmelidir" dedi.

ÖNERİ SUNDU

Gıda sanayisinde kontrollü olarak kullanılan koruyucu maddelerin ev şartlarında ölçüsüz  kullanılmasının ciddi sağlık sorunlarına neden olabileceğini vurgulayan Alparslan, şunları kaydetti:

"Özellikle sirke üretiminde kullanılan meyvelerin çürümüş, küflenmiş olması sonucu zararlı bazı kimyasalları ihtiva etme ihtimaline karşı, bu duruma gelen meyveler hiçbir üründe kullanılmamalıdır.

Turşu yapımında kullanılan koruyucu maddelere dikkat edilmelidir. Et sucuğunda kullanılan baharatlar güvenilir ve tazeliğinden emin olunmalıdır. Konserve, pekmez ve reçel yapılırken aşırı kaynatma yapılmamalı, dolum yapılacak olan kapların temiz olmasına dikkat edilmeli, doldurmadan önce mümkünse kapakları ile birlikte kaynatılmalı ve ürün sıcak olarak doldurulmalıdır.

Salça, meyve ve sebzelerde, kurutma işlemi güneşte kurutma şeklinde uygulanıyorsa ürünlerin toz, toprak, böcek ve diğer haşerelerle teması engellenmeli, ürünlerin üstü tül gibi malzemelerde örtülmelidir. Yavaş kuruyan ürünlerin küf riskine maruz kalacağı bilinmeli buna karşı önlem alınmalıdır."

KAYNAK: DHA
YORUMLAR İLK YORUM YAPAN SEN OL
DİĞER HABERLER
Irak'la uzlaşma sağlandı, PKK'ya en büyük darbe geliyor! 40 km. derinliğe inilerek...
Çanakkale Savaşında neler yaşandı?