Boğaziçi Köprüsü sarı olacak

19 Kasım Dünya KOAH Gününde hastalık farkındalığı çalışmaları kapsamında Boğaziçi Köprüsü altın sarısı renkle ışıklandırıldı.

Boğaziçi Köprüsü sarı olacak
Boğaziçi Köprüsü sarı olacak
GİRİŞ 19.11.2014 15:53 GÜNCELLEME 19.11.2014 16:13

Akciğer hastalığı olan Kronik Obstrüktif Akciğer Hastalığı (KOAH), Türkiye’de 4 milyon, tüm dünyada ise yaklaşık 50 milyon insanı etkiliyor, her yıl yaklaşık 3 milyon kişi KOAH nedeniyle yaşamını yitiriyor.

Uluslararası bilim insanlarının yer aldığı Obstrüktif Akciğer Hastalıkları Küresel Girişimi (GOLD), her yıl olduğu gibi bu yıl da KOAH hastalığına dikkat çekmek için dünya çapında birçok çalışma yapıyor. GOLD tarafından her yıl kasım ayının üçüncü çarşambası tüm dünyada KOAH Günü ilan edilmiş durumda. 

Türkiye Solunum Araştırmaları Derneği KOAH Çalışma Grubu (TÜSAD) da KOAH farkındalığını artırmak ve halkı bilinçlendirmek amacıyla Boğaziçi Köprüsü’nün KOAH farkındalık rengi olan altın sarısı ışıkla aydınlatılmasına öncülük etti.

2030'DA DÜNYADA 4. ÖLÜM NEDENİ OLACAK

KOAH, ileri yaşlarda hava yollarında kalıcı tıkanıklık ve nefes darlığına neden olan, sinsi ilerleyen bir hastalık. Genellikle ileri aşamalarda fark edilebilen bu hastalıkta erken evrede teşhis, hastalığın geri döndürülebilmesinde ve hava yolu tıkanıklığının önlenmesinde büyük önem taşıyor. Dünyada KOAH hastalarının sadece % 25 ila 40’ı hastalık tanısı alabiliyor, bu oran ülkemizde daha da düşerek % 8,4 olarak görülüyor. Hasta farkındalığının henüz düşük olması ve doktora başvurmada geç kalınması nedeniyle dünyada her yıl yaklaşık 3 milyon kişi yaşamını yitiriyor. Dünya Sağlık Örgütü, 2030'da KOAH'ın tüm dünyada en önemli ölüm nedenleri arasında dördüncü sırada olacağını öngörüyor.

KOAH riskine karşı göğüs hastalıkları uzmanına danışmanızı gerektiren durumlar: 

- Geçmişte veya şimdi sigara, tütün ürünü bağımlığınız varsa, 
- Geçmişte veya şimdi tozlu ortamda çalışmak durumundaysınız, 
- Isınmak ve yemek pişirmek amacıyla organik yakıtları (tezek, odun, kömür, çalı, çırpı, vb) kullanıyorsanız veya kullandıysanız, 
- En az iki-üç ay süren ve tekrarlayıcı öksürük, balgam çıkarma varsa, 
- Yol yürürken, merdiven çıkarken, iş yaparken veya herhangi bir eforda çabuk yorulma, nefes daralması yaşıyorsanız.

YORUMLAR İLK YORUM YAPAN SEN OL
DİĞER HABERLER
HDP’li Altan Tan’dan bomba itiraf! Demirtaş ve Zana'ya ayar: Eşini aday yapan...
Murat Kurum paylaştı! Uğur Işılak'tan yepyeni seçim şarkısı! Sosyal medyayı salladı