Ceviz bu kanseri yavaşlatıyor

Cevizin, erkeklerde kansere bağlı ölümlerin en önemli nedenlerinden biri olarak gösterilen Prostatı, yavaşlattığı belirlendi.

Ceviz bu kanseri yavaşlatıyor
Ceviz bu kanseri yavaşlatıyor
GİRİŞ 15.01.2015 13:19 GÜNCELLEME 15.01.2015 13:19

Journal Of Medicinal Food Dergisinde yayınlanan araştırmada; erkeklerde kansere bağlı ölümlerin en önemli nedenlerinden biri olan Prostat Kanseri gelişiminin ceviz yönünden zengin bir diyetle yavaşlatıldığı ortaya konuldu. Prostat kanseri Türkiye'de erkeklerde kansere bağlı ölümlerin akciğer kanserinden sonra ikinci nedeni. Kanser erken evrede tespit ve tedavi edildiğinde hayatta kalma oranı yüksek olsa da, Türk Üroloji Derneği, her 12 erkekten birine hayatının bir anında prostat kanseri teşhisi konacağını tahmin ediyor.

KANSERE BAĞLI ÖLÜM RİSKİNİ AZALTIYOR

Yapılan deneyler, ceviz yönünden zengin diyetlerin kolesterol seviyesini kayda değer oranda düşürdüğünü, prostat kanserinin gelişimini yavaşlattığını ve araştırmalara göre meme kanserinin gelişiminde rol oynadığı gösterilen IGF-1 hormonunda bir düşüşe neden olduğunu gözler önüne serdi. Diğer bitkisel yağlar açısından zengin diyetlerde ise aynı sonuçlar ortaya çıkmadı; bu da söz konusu faydaların sadece cevize özgü olduğunu düşündürüyor. Çalışmada, ceviz ve ceviz yağı yönünden zengin diyetlerle diğer bitkisel yağlar açısından zengin diyetler arasında bir kıyaslama içeren bir dizi klinik deneyi esas almıştır.

Hyunsook Kim, Wallace Yokoyama ve Paul Davis tarafından gerçekleştirilen ve Journal of Medicinal Food dergisinde yayınlanan çalışma, cevizin sağlığa yararlarıyla ilgili geçmişte elde edilen, kansere bağlı ölüm riskini azaltabileceğine işaret eden bulguları güçlendiriyor. Projenin başında yer alan bilim adamı Paul Davis bu çalışmanın, insanları beslenmelerine cevizi dahil etmeleri yönünde teşvik edilmeleri için diyet tavsiyelerinin yeniden değerlendirilmesine ihtiyaç duyulduğunu gösterdiğini ifade etti. Ayrıca çalışmada, cevizin kanser gelişimiyle ilişkilendirilen bir dizi mekanizma üzerinde, kanserli hücrelerin büyüyüp yayılmasını güçleştirerek, olumlu etkide bulunduğun ortaya çıkarıldığına da dikkat çekti.

Davis sözlerine şunları ekledi; "Kolesterolün azaltılması kanser hücrelerinin hızla büyümelerine yetecek kadar kolesterol alamaya bilecekleri anlamına geliyor."

KAYNAK: İHA
YORUMLAR İLK YORUM YAPAN SEN OL
DİĞER HABERLER
Mansur Yavaş'ın seçim şarkısı ile PKK marşı arasında şoke eden benzerlik!
Murat Kurum paylaştı! Uğur Işılak'tan yepyeni seçim şarkısı! Sosyal medyayı salladı