Sigara içmeyenleri bekleyen tehlike

Dünyada günde 11 bin, yılda ise 4 milyon kişinin ölümüne neden olan sigaranın sadece tiryakileri değil pasif içicileri de vurduğu belirtildi

Sigara içmeyenleri bekleyen tehlike
Sigara içmeyenleri bekleyen tehlike
GİRİŞ 14.02.2015 11:35 GÜNCELLEME 14.02.2015 11:35

Göğüs Hastalıkları Uzmanı Dr. Yeliz Düzgün, sigaraya bağlı nedenlerle hayatını kaybeden her 9 kişinin, sigara kullanmayan ancak pasif içici olan 1 kişinin ölümüne neden olduğunu kaydetti.

Nüfusun yarısının sigara kullandığı ülkemizde her yıl 100 bin kişinin sigaradan kaynaklı nedenlerle hayatını kaybettiğine dikkat çeken Dr. Yeliz Düzgün, sigara içilen evlerdeki çocukların sigara içmeyen ailelerin çocuklarına göre daha sık hastalandıklarını ifade etti.

Sigara içilen evlerde bebeklerin gelişiminin olumsuz etkilendiğini, özellikle beyin gelişiminin yeterince tamamlanamaması nedeniyle zeka geriliği görülebildiğini belirten Düzgün, “Bir evde sigara içiliyorsa bebeğin gelişimi olumsuz etkilenir. Beyin gelişimi yeterli düzeyde gerçekleşmeyip, zeka geriliği görülebilir” dedi.

DUMANIN KURBANLARI ÇOCUKLAR

Tiryakilerin çocukluklarının sigara kullanmayan ailelerin çocuklarına göre hastaneye 3 kat daha fazla başvurduğunu kaydeden Dr. Düzgün, “Sigara kullanılmayan evlere göre sigara içilen evlerde ani bebek ölümü riski 2 buçuk kat, kolik tarzı karın ağrıları 2 kat, astım ve solunumsal enfeksiyon riski 2 kat, anne babanın sigara içtiği evlerde bebeklerin akciğer kanserinden ölüm riski 2-3 kat artmaktadır" ifadelerini kullandı.

Göğüs Hastalıkları Uzmanı Dr. Yeliz Düzgün, arsenik, kadminyum, aseton, tar, karbonmonoksit, nikotin başta olmak üzere yüzlerce zararlı madde içeren sigaranın sebep olduğu hastalıkların ancak uzun bir listede sıralanabileceğini belirtti. Düzgün, sigaranın, üst ve alt solunum yolu, kanser, kalp ve damar, sindirim sistemi, beyin, göz, cilt, böbrek gibi vücudun hemen hemen tüm organlarında ciddi hastalıklar meydana getirilebildiğini, kan yapısı ve kadın sağlığı üzerine olumsuz etkilerinin bulunduğunu ve sağlıklı gebeliği etkileyebildiğini vurguladı.

BIRAKMAK İÇİN ÖNERİLER

Sigarayı bırakmanın zor olabileceğini ancak çok sayıda kişinin sigarayı bırakmış olmasının tiryakilikten kurtulmak isteyenler için olumlu rol model olabileceğini belirten Düzgün, şu önerilerde bulundu:

"Sigarayı bırakmayı bir şeyi terk etmek olarak algılamayın. Öncelikle daha sağlıklı olmak için bir adım olarak düşünün. Bırakma nedenlerinizi bir kağıda yazın. Bunun bir kopyasını her gün görebileceğiniz bir yere, örneğin buzdolabının üzerine asın. Bunlar ‘Sağlığım için, kötü kokmamak için, tasarruf etmek ya da çocuğuma iyi bir model olmak için sigarayı bıraktım’ olabilir."

BIRAKTIĞINIZDA HAYATINIZ DEĞİŞİR

Dr. Yeliz Düzgün, sigara bırakıldığında yaşanacak değişimlere de değinerek, “2 gün sonra tat ve koku duyularınız keskinleşir. 2-12 hafta içinde kan dolaşımı iyileşir. Bu da yürüme, koşma gibi fiziksel aktiviteleri kolaylaştırır. 3-9 hafta sonra öksürme, nefes darlığı, hırıltı gibi problemler azalır ve akciğerleriniz güçlenir. 5 yıl içinde kalp krizi riski yarı yarıya azalır. 10 yıl sonra akciğer kanseri riski yarıya inerken, kalp krizi riski hiç sigara içmemiş bir kişinin riskiyle aynı orana düşer” dedi.

KAYNAK: İHA
YORUMLAR İLK YORUM YAPAN SEN OL
DİĞER HABERLER
Son dakika: Milyonları gözü Beştepe'de! Erdoğan başkanlığında kritik toplantı başladı...
Bakan Yerlikaya açıkladı: Cezalar iptal edildi