Kuruyemişteki tehlikeye dikkat

Uygun şartlarda kurutulmayan ya da saklanmayan yiyeceklerde oluşan küf, aflatoksin adı verilen zehirli bir madde üretiyor.

Kuruyemişteki tehlikeye dikkat
Kuruyemişteki tehlikeye dikkat
GİRİŞ 26.02.2015 11:57 GÜNCELLEME 26.02.2015 12:01
Bu Habere 1 Yorum Yapılmış

Küflü kuruyemişlerin tehlike saçtığı öğrenildi. Uygun şartlarda kurutulmayan ya da saklanmayan kuruyemişlerde küfün aflatoksin adı verilen zehirli bir madde üretebileceğini söyleyen Sağlıklı Yaşam Merkezi Direktörü Dr. Özgür Şamilgil, aflatoksinlerin, insanda zehirleyici etkileri yanında, doğumsal anomaliler, hepatit, siroz ve kanser yapıcı etkileri bulunduğuna dikkat çekti.

Yüksek miktarda aflatoksin içeren gıdaların kısa sürede ve fazla miktarda tüketiminin genel zehirlenme belirtilerine benzer sindirim bozukluğu, sarılık, vücutta kanamalar ve karaciğer yetersizliği ile ölüme neden olabileceğinin altını çizen Dr. Şamilgil, “Koşullar uygun olduğunda en çok küf ve buna bağlı aflatoksin oluşumuna neden olan gıdalar, yağlı tohumlar, kuruyemişler, kuru meyveler, kuru bakliyat, sert kabuklu meyveler, tahıllar ve peynirlerdir.

Antep fıstığı, yer fıstığı, ceviz, fındık, kırmızı pul biber, mısır, ayçiçeği, pirinç, incir, arpa, bulgur, mercimek, kuru fasulye gibi bitkisel gıdalar ve küflü peynir, kaşar, hayvan etleri de bunlar arasında yer alıyor. Üzerinde küf gördüğünüz yiyeceği asla tüketmeyin” diye konuştu.

YORUMLAR 1
  • Altay 9 yıl önce Şikayet Et
    Farbriadan alsan onada acimazsizca Sulfur Dioksit basiyorlar. Ne yapacagimizi sasirdik.
    Cevapla
DİĞER HABERLER
205 milyon liralık vurgun! Banka denetiminde ortaya çıktı!
Türkiye'den tarihi İncirlik hamlesi! Stratejik adım! Kürecik iddialarına yanıt