İngiltere'de Türk hastaya tarihe geçen kalp nakli

Kalp hastası Hüseyin Ulucan'a, donörün durmuş kalbi nakledildi. Geçen yıl Avustralya'daki operasyondan sonra bu nakil Avrupa'da bir ilk oldu

İngiltere'de Türk hastaya tarihe geçen kalp nakli
İngiltere'de Türk hastaya tarihe geçen kalp nakli
GİRİŞ 28.03.2015 06:39 GÜNCELLEME 28.03.2015 06:41
Bu Habere 2 Yorum Yapılmış

İngiltere'de ilk kez durmuş kalple nakil ameliyatı yapıldı. Cambridgeshire'da yapılan ameliyatla atmayan kalp, Türk asıllı Hüseyin Ulucan'a nakledildi. Londra'da yaşayan Ulucan, 2008'de kalp krizi geçirmişti. Ameliyattan önce zorlukla yürüyebildiğini ve nefes alabildiğini söyleyen 60 yaşındaki Ulucan operasyon sonrasında ise "Şimdi her gün daha güçlü hissediyorum. Bu sabah hastaneye yürüyerek girdim ve hiç sıkıntı yaşamadım" dedi.

Ameliyatını gerçekleştiren baş cerrah Stephen Large prosedürü şöyle anlattı: "Kalp 50 dakika attı, ardından nasıl çalıştığına baktık ve iyi durumda olduğunu gördük."

Large ardından kalbi üç saat atmaya devam ettiği kutuya aldıklarını ve de nakli gerçekleştirdiklerini söyledi. Söz konusu kutu özel bir teknikle kalbin üç saat boyunca atarak muhafaza edilmesini sağlıyor. İngiltere'de daha önce kalbi atmayan donörlerden böbrek gibi organlar alınıyordu. Ama hiç durmuş kalp nakledilmemişti.

Dünyada durmuş ilk kalp ile nakil ise geçen yıl Avustralya'da yapıldı. 

YORUMLAR 2
  • tufan 9 yıl önce Şikayet Et
    yani adamı kobay olarak kullandınız
    Cevapla
  • elbeyli58 9 yıl önce Şikayet Et
    gecmis olsun yeni kalbin hayirli olsun.
    Cevapla
DİĞER HABERLER
Son dakika: MEB 81 il valiliğine yazı gönderdi! 1 Nisan'da okullar tatil olacak mı?
Son Dakika: ABD’li heyetten Ankara’ya F-16 ziyareti!