Sinsi hastalık: Mide kanseri!

Mide kanserinin hiçbir belirti vermeden ilerleyebileceğine dikkat çeken uzmanlar, belirtilerinden bahsedip uyarıda bulundu.

Sinsi hastalık: Mide kanseri!
Sinsi hastalık: Mide kanseri!
GİRİŞ 06.07.2015 12:31 GÜNCELLEME 06.07.2015 12:31
Bu Habere 5 Yorum Yapılmış

Mide kanserinin hiçbir belirti vermeden ilerleyebileceğine dikkat çeken Üsküdar Anadolu Hastanesi Genel Cerrahı Op. Dr. Muharrem Kuzkaya, mide kanserinin bazı durumlarda hiçbir belirti vermeden, gizlice ilerleyebildiğini vurguladı.

Belirtiler ilerki dönemlerde görüldüğünde, hasta cerrahi müdahale şansını kaybetmiş olabilmektedir. Diğer yandan, karnın üst kısmında şişkinlik, Ağrı, çabuk doyma, iştahsızlık, bulantı, kusma, beraberinde hızlı kilo kaybı, kansızlık (anemi), dışkıda gizli kan testinin pozitif çıkması hastalığın başlıca belirtileri arasındadır.

Ancak tüm bu bulguların günlük yaşantıda sık rastlanan, sıradan şikayetler olması, doktora başvurma konusunda gecikmelere yol açabilir. Hastalığın erken tanısı cerrahi girişimler bakımından avantaj sağlar.

Cerrahı gerçekten zorlayan ciddi sağlık sorunlarından biri de mide kanseridir. Mide kanserinin kesin nedeni bilinmemektedir. Hastalığın görülme sıklığı coğrafik farklılık göstermektedir. Kolombiya And dağlarında 100.000’de 150, Japonyada 100.000’de 70 gibi yüksek olabilmektedir. ABD’de 100.000’de 7 ülkemizde maalesef 100.000’de 45 gibi yüksek bir oranda görülmektedir.

Op. Dr. Muharrem Kuzkaya, mide kanserlerinin yüzde 95'i adenokarsinomalardır diyerek sözlerine şöyle devam etti.

 Kronik gastrit ve intestinal metaplazi ile değişime uğramış mide mukozası alanlarından kaynaklanan intestinal tip daha iyi bir prognoza sahiptir. H.Pylorii enfeksiyonu ile midenin kardia dışındaki bölgelerinde görülen kanserler arasında anlamlı bir ilişki saptanmıştır. Kronik atrofik gastrit ve intestinal metaplaziden, H.Pylorii varlığında displaziye geçiş, kanser gelişiminin öncesindeki mutasyon zincirini oluşturur. Erken mide kanseri (EMK) histolojik olarak midenin mukoza ve submukozasında sınırlı olan kanserdir. Japonyada EMK tanı konulan mide kanserlerinin yüzde 40’nı oluşturmaktadır. Batıda bu oran yüzde 10’nun çok çok altındadır. EMK’da kür oranları 5 yılda yüzde 90’nun üzerindedir.

Mide kanseri

1) direkt

2)peritoneal

3) lenfatik

4) kan yoluyla yayılmaktadır. Batıda hala mide kanseri prognozu çok kötü kabul edilmektedir,5 yıllık sağkalım yüzde 30’un altındadır.

Japonyada muhtemelen EMK saptanması ve/ veya coğrafi biyolojik davranışın değişik olması nedeniyle oranlar çok daha yüz güldürücü.

Tümör yerleşimi açısından mide kanserleri

1) proksimal

2) korpus

3) distal ya da antral tip olarak ayrılmaktadır.

Mide kanserinin makroskopik sınıflaması esas olarak klasik Borrmann sınıflaması

1)sınırlı nonülsere polipoid karsinom

2)keskin kenarlı ülsere karsinom

3)kısmen yayılım gösteren ülsere karsinom

4)etraf yapıları invaze eden diffüz karsinomadır.

Japon Mide Kanseri Araştırma Derneği’nin sınıflamasına göre lenf ganglionlarının yerleşimlerine göre yapılmıştır.TNM evrelemesi batılı uluslar tarafından yaygın olarak kabul edilmiştir.Mide duvarının penetrasyonu T(tümör) ,N (nodül yani lenf tutulumun),M (uzak metastaz) kısaltılmasıdır.

Preoperatif evrelendirme en iyi endoskopik inceleme, BT, MR ve endoskopik ultrasonografi kullanılarak yapılır.

Mide kanseri dört evreye ayrılmaktadır:    

Evre 1:TisNoMo Evre 1A:T1NoMo Evre1B:T1N1Mo                                                      Evre 2:T1N2Mo,T2N1Mo,T3NoMo  

Evre3A:T2N2Mo,T3N1Mo,T4NoMo                Evre 3B:T3N2Mo,T4N1Mo 

Evre 4:T4N2M1,herhangi T herhangi N M1

Mide kanserinin ideal ve kesin tedavisi cerrahi tedavidir. Kemoterapi ve radyoterapi yardımcı tedavilerdir.

Mide kanserinin cerrahi tedavisi tümörün yerleşimine subtotal, totale yakın veya total gastrektomi yapılmaktadır. Erken evre mide kanserlerinde radikal total gastrektomi ve D 2 lenf disseksiyonu staplerle roux-y özofagojejunostomi en sık uygulanan ideal ve prognozu çok iyi seyreden ameliyatlardır.

KAYNAK: HABER7
YORUMLAR 5
  • Fatih akça 8 yıl önce Şikayet Et
    REİSHİ MANTARINI, MİDE KANSERİ TEDAVİSİNDE KULLANIN. Mart 2010 / Kore Reishi mantarının mide kanseri hücrelerine etkilerinin araştırıldığı makalenin özetidir: Bu araştırmanın amacı, Reishi mantarının mide kanseri hücrelerini nasıl öldürdüğünü anlamaktır. Araştırmada, Reishi mantarının mide kanseri hücrelerinin sayısını belirgin bir şekilde azalttığı görülmüştür. Reishi mantarı, şu yollarla kanser hücrelerinin ölümünü (apoptosis) sağlamıştır: 1. Kanser hücrelerinin ölümünü sağlayan "Ölüm Receptörü 5" protein miktarını artırarak hücrelerin ölmelerini sağlamıştır.
    Cevapla
  • mimar33 8 yıl önce Şikayet Et
    glikoz ve fruktozun yasaklanması lazım sonra da bitkisel yemeklik yağlarda hekzanın yasaklanması lazım
    Cevapla
  • kartal tibet 8 yıl önce Şikayet Et
    Bir araştırma yapar mısın nişasta (früktoz) bazlı şeker kotasını kim artırmış? Bu kotanın artışının şeker pancarı üreticilerine ve daha önemlisi halk sağlığına etkileri nelermiş?
    Cevapla
  • ödülü 8 yıl önce Şikayet Et
    ödülü hak ettiniz bu haberle .. bu ne ya Tıp fakültesi öğrencilenire dersmi veriyorsunuz halkı mı aydınlatıyormusunuz. bu terimleri kopyala yapıştırla olmaz insanımızın anlayabileceği dile indirgeyeceksiniz
    Cevapla
  • kartal tibet 8 yıl önce Şikayet Et
    Kısaca demiş ki çabuk doyuyorsan, ağrın varsa, sürekli yorgunluk varsa, sebepsiz yere kilo kaybın varsa durma doktora git. Gittiğin hangi doktor Sana vücudunda olan olayları ayrıntılı ve anlayacağın şekilde anlatıyor? Bu cümleyi kurduğuna göre hücrenin ne olduğunu bilmeyen sen hangi olayı anlamayı bekliyorsun?
    Cevapla
DİĞER HABERLER
Seçime günler kala 3 parti, AK Parti ve Murat Kurum'a desteğini açıkladı
Manipülasyonun havada uçuştuğu günlerde hatırlamak ve unutmamak kadar değerli ne olabilir