Yolculuğa çıkacaklar bunlara dikkat!

Bayramda yola çıkacak olanlar dikkat... Artan trafik kazaları, uzmanlara göre basit ama etkili önlemlerle engellenebilir.

 Yolculuğa çıkacaklar bunlara dikkat!
Yolculuğa çıkacaklar bunlara dikkat!
GİRİŞ 13.07.2015 13:15 GÜNCELLEME 13.07.2015 13:15

Medicana International Ankara Hastanesi İç Hastalıkları Uzmanı Dr. Yavuz Maşrabacı, bayram tatili öncesinde yolculuğa çıkacak kişileri bazı konularda uyardı.  

Dr. Yavuz Maşrabacı, yolculuktan önce kişilerin vücut saati olarak da ifade edilen "bioritmi" bozmadan, yani rutin yaşamlarındaki sürede uyku uyumaları ve yolculuk öncesi hazırlıklar ile geç vakte kadar yorulmamaları uyarısında bulundu.

Maşrabacı, "Sürücüler bir günde 8 saatten fazla araç kullanmamalı ve her 200 kilometre veya 2 saatte bir en az 10-15 dakika dinlenmelidir. Direksiyon başındayken gözlerin karıncalanması, esneme, göz kapaklarında ağırlık, ensede gerginlik hissederlerse dikkatleri ve tepki süreleri azalmış demektir. En kısa sürede durup dinlenmeleri gerekir" dedi.

Maşrabacı'nın yolculuk öncesinde ve yolculuk günü dikkat edilmesi gereken  diğer konulara ilişkin uyarıları şöyle sıralandı:

 Yolculuk öncesinde... 

"Özellikle kalp, tansiyon ve şeker hastalığı olan sürücüler yola çıkmadan önce doktor kontrolünde ilaç ve diyetlerini planlamalı, enfeksiyon halinde tedavi görmeliler. Soğuk algınlığı, grip geçirenlerin tepki süreleri kısalır. Bu sürücüler ilaçlarını mutlaka doktora danışarak kullanmalı, uyku yapabilecek ilaçlardan kaçınmalılar. 

Yolculuk günü... 

Mümkünse yazın güneş ışınlarının dik olarak geldiği 11.00-15.00 saatlerinde klimasız araçlarla yola çıkılmamalıdır. Klimalı araçların polen filtreleri ve antibakteriyel bakımları yetkili servislerde yapılmalı, sürekli kapalı devre araç içi sirkülasyondan kaçınılarak aralıklarla temiz hava kabine sokulmalıdır. Yolculuk sırasında bastıran yoğun uyku haline karşı bireyler sağlıkları elverdiğince çay ve kahve tüketebilir. Ancak bu içeceklerin uykuya eğilimini kısa süre azalttığı unutulmamalı. Molalarda sürücüler kısa kestirmeler yapabilirler. Ağır ve yağlı gıdalar da sürücüyü ağırlaştırır, reflekslerini azaltır. Yolculukta aşırı dikkat, konsantrasyon, yol stresi nedeniyle oluşabilecek kan şekeri düşüklüklerine karşı yanlarına su, kuru ya da yaş meyve almalarını öneriyoruz. Ayrıca otomobilde çok kişi seyahat edenler tatsız, moral bozucu konuları konuşmayı ertelemeli ve tartışmaktan ve yüksek sesli ani tepkilerden kaçınmalıdır."

YORUMLAR İLK YORUM YAPAN SEN OL
DİĞER HABERLER
Özgür Özel randevu talep etti mi? Erdoğan duyurdu! Dikkat çeken açıklama: Teklif ederiz...
TÜİK son verileri paylaştı! Hangi ilin nüfusu ne kadar oldu...