Sakız yutarsanız ne olur?

Herkes çocukluğunda sakız yutmuş, bunun ne kadar zararlı olduğunu, uzun süre mideye yapışıp kalacağını duymuştur büyüklerinden.

Sakız yutarsanız ne olur?
Sakız yutarsanız ne olur?
GİRİŞ 06.12.2016 14:15 GÜNCELLEME 06.12.2016 14:15
Bu Habere 1 Yorum Yapılmış

Çocukken bize, yutulan sakızın yedi yılda sindirileceği söylenirdi. Sindirim sürecinden etkilenmeden midede öylece bekleyeceği anlatılırdı. Bütün bunların doğruluk payı var mıdır?

Sakız, sakız mayası, tatlandırıcılar, koruyucu ve yumuşatıcılardan oluşur. Şeker ve nane gibi tatlandırıcılar kolay parçalanır ve çabucak dışkı yoluyla atılır.

Aynı şekilde bitki yağı veya gliserin gibi yumuşatıcılar da sindirim açısından sorun teşkil etmez. Sakız mayası ise mide asidine ve sindirim sırasında bağırsakta salgılanan enzimlere karşı dirençlidir.

Sakız yutmanın zararları, sakız çiğnemeyi ve çiğnedikten sonra yanlışlıkla ya da bilerek sakızı yutan kişilerin merak ettiği sorular arasında ilk sıralarda yer almaktadır. İnsanlar hayatlarında yalnız bir sefer bile olsa muhakkak sakız yutmuşlardır. Sakız yutulması ile ilgili bilinen en bilindik efsanevi bilgi yanlışlıkla ya da bilerek yutulan sakızın bağırsaklara yapışmış olduğu ve bu yutulan sakızın vücuttan atılması için yaklaşık olarak 7 yıl geçmesi gerektiğidir. Yine efsaneleşen bu bilgiler dışında sakızın yutulması ile ilgili bilinen diğer bilgi ise yutulması sonucunda bağırsaklara yapışan sakızın bağırsaklarda tıkanıklık oluşturduğu ve mide sorunlarına yol açtığı gibi aynı zamanda da kabızlığa yol açtığıdır. Peki gerçekte sakız yutmanın insan vücudunda ne gibi sorunlara yol açtığı gerçekten biliniyor mu işte bu soru oldukça önemlidir. 

Sakız Yutmanın Zararları Nelerdir?

Bilerek ya da istemeden yutulan sakızın zararlarından önce sakızın içeriğine bakmak gerekmektedir. Sakızın genel temel maddesi mısır şurubu, gıda boyaları, tatlandırıcılar, aromalar, yumuşatıcılar ve sakız bazı yani sakız reçinesi içerdiğidir. Sakız içinde bulunan reçine dışındaki maddeler insan vücudu tarafından çok kolay bir şekilde sindirilmektedir. Yani bilerek ya da yanlışlıkla yutulan sakızın reçinesi dışında bulunan diğer maddeler sakızı yutan kişinin vücudu tarafından kolay bir şekilde sindirilmektedir. Ancak sakız reçinesi diğer yiyecekler ile birlikte bağırsakta ilerler ve dışkı yolu ile vücuttan atılır. Burada oluşabilecek olan sorun sakız reçinesinin yemek borusundan mideye, mideden de bağırsaklara ilerlemesi ve atılması normalden çok daha uzun sürmektedir. Bu süre yaklaşık olarak  ya da  gündür. Ancak kesinlikle söylenenlerde olduğu gibi 7 yıl değildir. Eğer bilerek ya da yanlışlıkla sakız yutulmuşsa bu sağlık açısından çok zararlı değildir. Kısa bir zamanda büyük miktarda yutulan sakız sindirim sisteminin bloke olmasına neden olmaktadır. Ancak yaşanabilecek olan bu durum oldukça nadir görülen bir durumdur. Yaş olarak küçük olan çocuklar ve bebekler ise risk altındadır.

YORUMLAR 1
  • Adnan 7 yıl önce Şikayet Et
    Yutmuş olursunuz
    Cevapla
DİĞER HABERLER
Gelibolu Yarımadası'ndaki Yeni Zelanda Anıtı'nda anma töreni düzenlendi
İYİ Partili ismin Dünya Taekwondo Şampiyonu'na verdiği söz yalan oldu