Klimalardaki büyük tehlike!

Klima etkili bir serinleme yöntemi olsa da bilinçsiz ve sürekli kullanıldığında hastalıklara sebep olabiliyor…

Klimalardaki büyük tehlike!
Klimalardaki büyük tehlike!
GİRİŞ 15.08.2017 09:20 GÜNCELLEME 15.08.2017 09:21

Uzman Dr. Şafak Göktaş, en önemli klima hastalıklarından Lejyoner Hastalığı’na sebep olan Legionella Pneumophila isimli bakteriye karşı uyarıyor. Klima sistemlerinin denetlenmesi ve temizliğinin düzenli yapılması, sağlık açısından büyük önem taşıyor. 

Lejyoner hastalığı nedir?

Lejyoner Hastalığı, akciğerin Legionella Pneumophila bakterisi ile iltihaplanması sonrası ortaya çıkıyor. Bu bakterinin klimaların sistemlerinde uygun ısıda ve nemde çoğalarak yayıldığını söyleyen Uzm. Dr. Şafak Göktaş, otellerde, hastanelerde, plazalarda kısacası klimanın yoğun olarak kullanıldığı her ortamda salgına sebep olabileceğinin altını çiziyor. Legionella Pneumophila bakterisi akciğere ulaştığında atipik zatürreye sebep oluyor. Diğer zatürrelerden ayırt etmenin kolay olmadığı Legionella Zatürresi, ölümle dahi sonuçlanabiliyor. 

Nasıl korunabiliriz?

Legionella Pneumophila bakterisi, ılık ve durgun sularda ürüyor. Yaz aylarında ortaya çıkan salgınlardan birçoğu  klima kullanımıyla ilişkili oluyor. Bu yüzden, klima sistemlerinin denetlenmesi, mikroplardan arındırılması, soğutucu ve su tesislerinin bakımı bakterilerin çoğalmasını engellediği için önem verilmesi gereken bir noktadır. Klimaların teknik bakımlarının doğru ve düzenli olarak yapılmasının bakterinin bulaşma ihtimalini düşürdüğünü belirten Dr. Göktaş;“ortam dezenfeksiyonu ve bakteri suda üreyebildiği için kullandığımız su sistemli çalışan ürünlerin bakımlarının yapılması önemlidir. Gereksiz ve fazla klima kullanımından kaçınmak gerekir” diyor. 

Hastalığa sadece semptomlara dayanarak teşhis koymak kolay olmadığı için, bazı laboratuvar testleri yaptırmak gerekiyor. İdrarda ve kanda Legionella bakterisinin antijen, antikor veya direk olarak kendisini arayan güvenilir laboratuvar testleri bulunuyor. 

YORUMLAR İLK YORUM YAPAN SEN OL
DİĞER HABERLER
Kuantum çağı başlıyor: İnternetin devri kapanacak... Brainet ile iletişim kuracağız!
Savunma Sanayii'nde bir ilk! ABD, Türkiye'den almaya başladı