Ateş ve ishal birlikteyse dikkat edin!

Enfeksiyon Hatsalıkları Uzmanı Dr. Aydoğan Lermi ateşli ishal durumunda mutlaka hastaneye başvurulması gerektiğini söyledi. Lermi, ateş ve havele konusunda da bilgiler verdi.

Ateş ve ishal birlikteyse dikkat edin!
Ateş ve ishal birlikteyse dikkat edin!
GİRİŞ 24.03.2010 12:51 GÜNCELLEME 24.03.2010 12:51

Radyo 7 programcılarından Eda Çelebi’nin hazırlayıp sunduğu Eda’yla Gün Ortası programının dünkü konuğu Enfeksiyon Hastalıkları Uzmanı Dr. Aydoğan Lermi oldu. İshalin konuşulduğu programda Lermi, ishalle beraber ateş varsa mutlaka doktora başvurulması gerektiğini bildirdi. Lermi ishalin önümüzdeki yıllarda artacağını bunun nedeninin de şehir kanalizasyonlarının suya karışması olduğunu söyledi.

Enfeksiyon Hastalıkları Uzmanı Dr. Lermi ayrıca ateşli hastalıklar konusunda bilgi vererek ateşin yükselmesi durumunda yapılması gerekenleri sıraladı.

EDA: İshal nasıl bir hastalıktır? Bize nasıl ifade edebilirsiniz?

Aydoğan Lermi: İshalin belli bir tanımı yoktur. İshal tuvalete sık sık gitme sulu bir durumdur. Fakat bazen çocuklarda normalde günde üç defa tuvalete giden bir çocuk ishal olarak adlandırılamazken iki günde tuvalete giden bir çocuk günde üç defa çıkıyorsa buna ishal diyebiliyoruz. Sıvı kaybının olması ishali ishal yapan ana faktördür. Özellikle çocuklar ve yaşlılar için çok ciddi olabilen bir hastalıktır. Çocuklarda ve yaşlılarda ishale bağlı ölüm çok hızlı olabiliyor.

EDA: İshal neden olabilir?

Aydoğan Lermi: İshal birçok sebebe bağlı olarak gelişebilir. Hepimiz biliyoruz ki bunların içinde mikrobik olanlar çok önemlidir. Mikrobik olan ishalleri ikiye ayırabiliriz. Bunlar zehirleme tarzı ishallerle bağırsağı istila eden bağlı ishallerdir ona da dizanteri diyoruz. İkisinin birbirinden ayırmak çok zor olur. Yediğimiz gıdalara bağlı, gıda alerjisi, zehirlenmelere bağlı ishaller olabilir. Ama ishalle birlikte bir ateş varsa bunun altından dizanteri çıkabilir diye mutlaka doktora gitmek gerekir.

EDA: Hangi durumlarda doktora gitmek gerekir?

Aydoğan Lermi: Bir ishalle birlikte ateş varsa mutlaka doktora gitmeliyiz. Evde tedavi edilecek bir şey değildir. Mümkünse acil servise götürmek gerekir çünkü çok önemlidir. Beraberinde mutlaka diğer organları bozacak bunların çalışmasına son verecek derecede ölümcül sebeplere neden olabilir.

EDA: Kullanılan ilaçlar beraberinde başka hastalıkları getirebiliyor mu?

Aydoğan Lermi: Tabiî ki. İshallere bağlı tehlikeli durumları anlatırken bunlar eğer mikrobikse çok tehlikeli sonuçlar doğurabilir. Bunun mikrobik olduğunu anlamanın en önemli yolu da ateşin olup olmamasıdır. Ama mikrobik olup ateşsiz seyreden ishallerde olabilir. Özellikle çocuklarda yaşlılarda ateşi her zaman göremiyorsunuz. Bu ateş dışında bizi uyaracak diğer ipucu ise kanama veya şuur bulanıklığı olursa doktora gitmek gerekir.

EDA: Tansiyonun düşmesi veya çıkması ishale bağlı olabiliyor mu?

Aydoğan Lermi: İshale bağlı olarak genelde tansiyon düşer. Ama mesela kalp hastalarında çok gördüğümüz bir şeydir bu normalde tansiyon ilacı kullanan bir insanın tansiyon ilaçlarını aldığı halde ishalse o zaman tansiyon ilacının etkisi üçe dörde katlanır. Tansiyonu çok hızlı bir şekilde düşmeye başlar. Bunlar çok ciddi sonuçlar doğurur.

EDA: Yaz ishalleri nedir?

Aydoğan Lermi: Yaz ishalleri bizim en çok karşılaştığımız ishal dönemi yaz ayıdır. Çünkü yazın bakteri üremesi çok kolaydır. Dolayısıyla bakterilerin üremesinin kolay olması nedeniyle yediğimiz gıdalardan mikrop kapma olasılığımız daha yüksektir.

EDA: İshal esnasında yapılmaması gerekenler nelerdir?

Aydoğan Lermi: İshal kesici ilaçlar kullanmamak lazım. İshal kesici ilaç verdiğiniz zaman bunu iki şekilde etki eder. Bağırsağın içerisindeki maddeye katılaştırır ishal kesildi zannedersiniz veya bağırsağın hareketlerini felç eder hasta tuvalete çıkamaz. Fakat ikisinde de su kaybı devam eder.  Bu ishal kesiciler sizi yalancı iyilikle kandırır ve hastadaki ishalin ne kadar fazlalaştığını fark etmezsiniz.

EDA: Her ishal ölümle mi sonuçlanıyor?

Aydoğan Lermi: İshal bir uçurumun kenarında yürümek gibidir. Hemen kendinizi güvenle tarafa atabilirsiniz fakat ayağınız bir kere kaydımı o uçurumun sonundan sağ mı çıkarsınız ölü mü çıkarsınız onu Allah bilir. Sonuçta sizin oradan aşağıya kaymamanız için bütün tıp camiası uğraşıyor. Her ishal tehlikeli boyuta ulaşabilir. Basit başlayan hafif karın ağrısıyla başlayan bir ishal eğer fırsat bulursa sizi o uçurumun dibinden fırlatıp atabilir. Dolayısıyla ishali ciddiye almak gerekir.

EDA: Yüksek ateşin sebebiyeti nedir? Yüksek ateş neyin göstergesidir?

Aydoğan Lermi: Yüksek ateş demek vücut mikrobik bir hadiseyle uğraşıyor demektir. Mikroplar dışında ateş yapan sebepler vardır ama onlar küçük bir gruptur. Genelde ateş demek vücut ciddi bir mikropla savaşıyor demektir. Dolayısıyla ateşli hastalıklar dediğimiz zaman gayet derin bir tıp konusuna girmiş oluyoruz. Birçok sebep ve mikrop ateşli hastalığa sebep olabiliyor. 

EDA: Yüksek ateş hangi hastalıkların habercisidir?

Aydoğan Lermi: Mikrobik hastalıklar çok acil hataların başında gelir dolayısıyla bir insanda ateş var ise bu hastayı oyalamamak lazım. Ateş 39 dereceyi bulduysa artık evde yapılacak bir şey yoktur. Ateş bizim vücudumuzun sisteminin büyümesi için lazım olan bir şeydir o yüzden ateşi teşhis koymadan kesmemek lazım. Evde bilmediğiniz ateşi düşürmeye kalkmayın çünkü bu teşhisi çok zorlaştırır.

EDA: Yüksek ateş ne gibi zararlar veriyor?

Aydoğan Lermi: Yüksek ateş çocuklarda, yaşlılarda ve yetişkinlerde beynin kontrolsüz çıkışına neden olabiliyor. Yüksek ateşten dolayı kalp bir yük altına girer kalp yetmezliği başlar. Dolayısıyla hayatla bağdaşmayacak şeylere sebep olabilir.

EDA: Çocuklar havale geçirdiğinde annelere düşen görevler nelerdir?

Aydoğan Lermi: Havale çok trajik bir olaydır. İki yaşına kadar bebeklerde yüksek ateş sırasında görülebilir. Siz ateşin düştüğünü zannederken bir yandan da çocuk havale geçirebilir. Havale sara nöbeti gibidir çocuk morarmaya başlar nefesi kötüleşir. Bu arada yapılacak olan şey çocuğun ateşini hızla düşürmektir. Çocukları bir ılık duşta soğutup acil servise yetişmek lazım.

EDA: Son olarak neler eklemek istersiniz?

Aydoğan Lermi: İshaller önümüzde ki günlerde ciddi bir problem olarak zorlayacak. Ülkemizde özellikle hızla gelişen şehirlerimizde alt yapısı içme sularının kirlenmesi çok sık ishal vakası görüyoruz. Bu ishalleri evde kesmeye çalışmaktan ziyade kişilerinin kaybettiği tuzu şekeri yerine koymak daha önemlidir.

Sağlıklı beslenmeden diyete, şifalı bitkilerin gizemli dünyasından hayatı yaşanılır kılan pratik bilgilere ve yemek tariflerinden çocuk gelişimine pek çok konu Eda'yla Gün Ortası'nda. 

Alanında uzman konuklarıyla Eda'yla Gün Ortası hafta içi hergün saat 12.00' de Radyo 7'de…

İstanbul – 104.6

Ankara – 89.9

İzmir – 101.3

Ve tüm Türkiye’de

www.radyo7.com.tr

 

YORUMLAR İLK YORUM YAPAN SEN OL
DİĞER HABERLER
Murat Kurum: İstanbul artık yeni dönem için gün saymaktadır
Fenerbahçeli eski yıldız, 'oruç' açıklamasıyla gönülleri fethetti!