Vücut ağrısı kas romatizması habercisi olabilir

Konya Fizikon Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Merkezi Uzmanı Dr. Nagihan Yararoğlu, kas romatizmasının (fibromiyalji sendromu) vücutta yaygın ağrı ve yorgunlukla kendini gösterdiğini belirtti.

Vücut ağrısı kas romatizması habercisi olabilir
Vücut ağrısı kas romatizması habercisi olabilir
GİRİŞ 08.11.2010 18:00 GÜNCELLEME 08.11.2010 18:00
Bu Habere 3 Yorum Yapılmış

Uzman Dr. Yararoğlu, çocukluktan yaşlılığa her yaşta görülen kas romatizmasının çoğunlukla 30-60 yaş arası bireylerde sıklıkla karşılaşıldığını bildirdi.
 
Bu hastalığın kadınlarda görülme sıklığının daha fazla olduğu ifade eden Yararoğlu, hastalığın belirtileriyle ilgili şu bilgileri verdi, “Hastalar sabahları hiç uyumamış gibi kalkarlar. Bazı hastalar çok bitkinim, hiç enerjim kalmadı gibi şikayetlerle başvururlar. Bu hastalarda uyku bozukluğu sıktır. Bazı hastalar uykuya dalmakta problem çeker, bazıları ise sık sık uyanır. Bu hastalarda uyku kalitesi de bozuktur. Ağrı duyarlılığında da artış vardır.”
 
Hastalığın nedenlerinin tam olarak bilinmediğini söyleyen Yararoğlu ancak ailesel yatkınlık, stres, geçirilen enfeksiyonlar, depresyon ve iç sıkıntısı (anksiyete) gibi etkenler üzerinde durulduğunu belirtti.
 
Bu hastalarda sabah tutukluğu, ellerde ve ayaklarda uyuşma, karın ağrısı, kabızlık, karında şişkinlik, baş ağrısı, soğukta ellerde morarma, sık idrara çıkma, konsantrasyon bozukluğu, göğüs ağrısı şikayetlerin sık görüldüğünü anlatan Yararoğlu, “Hastalığın tanısı fizik muayene ile konabilir. 18 tane kas romatizması noktasının 11 ve daha fazlasında muayene ile hassasiyet saptanması ve yaygın vücut ağrısı şikayeti olması tanıda yeterlidir. Ayırıcı tanı için bazı kan testleri ve radyolojik inceleme yapılabilir. Çoğunlukla bu testler normal çıkar. Hipotiroidi (tiroid bezinin az çalışması), iltihaplı romatizmal hastalıklarla ayırıcı tanısı yapılmalıdır.” diye konuştu.
 
Hastalığın tedavisinde hastanın eğitiminin esas olduğunu dile getiren Yararoğlu, “Hastalığın öldürücü olmadığı, sakat bırakmayacağı sadece yaşam kalitesini bozacağı hastaya anlatılmalıdır. Şikayetleri arttıracak soğuk ve nemli havadan, stresten ve aşırı fiziksel aktiviteden uzak durulmalıdır.” uyarısında bulundu.
 
Hastalığın tedavisinin çok yönlü olduğunu bildiren Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Uzmanı Nagihan Yararoğlu, “Hastalara dayanıklılığı artırıcı, yüzme, yürüme, bisiklete binme gibi egzersizler önerilir. Depresyon tedavisinde kullanılan ilaçlar, romatizmal ilaçlar, fizik tedavi yöntemleri akupunktur, kaplıca tedavisi ve ozon tedavisi ile iyi sonuçlar alınmaktadır. Özellikle ozon sauna ve bölgesel ozon enjeksiyonları fibromiyalji tedavisinde çok etkilidir. Ozon sauna tedavisine giren hastalar sabahları dinç bir şekilde kalkar ve gün boyu kendini zinde hissederler. Ozon sauna sadece ağrı gidermez, aynı zamanda detox (toksinlerden arınma) yapar, stresi azaltır ve yorgunluğu giderir.” Önerilerinde bulundu.
 
ZEDHABER/KONYA

YORUMLAR 3
  • Safiye 8 yıl önce Şikayet Et
    Damarlarda yanma ve şişkinlik var halsizlik ve sonuç varamıyorum tahlil yapdormama rağmen.
    Cevapla
  • kaan 8 yıl önce Şikayet Et
    neden bunları yazdım yukarıda hocam açıklamış aynı dertten eşim muzdarip kadının her tarafı sopa yemiş gibi ağırıyor hocamın açıkladğı tüm belirtiler mevcut ve hipo troit hastası. fizik tedaviye, dahiliye, endokrine gidiyoruz hikaye dinler gibi dinliyor hiç bir öneri yok çözüm yok gönder gitsin mesaim dolmuş hadi eyvallah kaderinle başbaşasın ne halin varsa gör. taki iyi bir doktora daha doğrusu sorumluluk sahibi bir doktora denk gelene kadar git gele devam.(azda olsa bazı doktorlarımız hocalarımız müstesna onlar başımızın tacı iyiki varlar.)kaanaltug07@gmail.com
    Cevapla
  • kaan 8 yıl önce Şikayet Et
    doktorlarımız kusura bakmasınlar böyle güzel medya yazıları yazıyorlar programlarda kanarya gibi şakıyorlar ama iş muayeneye geldiği zaman özellikle birde devlet veya tıp fakültesi ise sıfıra sıfır elde var sıfır. sorarsan iş yükü falan filan günlük baktığınız hasta belli devlet hastanesinde muayene saat 15.00 olmuş ve bitmiş sırada kimse yok hasta başına ayrılan süre beş dakika. kan veriyorsun kendin bile bakınca görüyorsun bazı değerler olması gerekenden düşük olması gerekendende yüksek doktor hiç oralı bile olmuyor sen soruyorsun bu önemli değil diyip geçiştiriyor. yani öyle dört başı mamur hastane yaparak veya alet edavat alarak bazı işleri bitiremiyorsun çünkü kafalar değişmiyor.
    Cevapla
DİĞER HABERLER
Gece kulübü yangını ve teleferik kazası için Meclis komisyonu kurulacak mı?
CHP kurmayları açıkladı! İşte Özel'in Erdoğan'a götüreceği konular