500 gramlık bebeğe kalp ameliyatı

Dr. Siyami Ersek Göğüs Kalp ve Damar Cerrahisi Eğitim ve Araştırma Hastanesi'nde (EAH) ilk kez 500 gram ağırlığında bir bebeğe kalp ameliyatı yapıldı.

500 gramlık bebeğe kalp ameliyatı
500 gramlık bebeğe kalp ameliyatı
GİRİŞ 10.06.2011 17:02 GÜNCELLEME 10.06.2011 17:02

İstanbul Sağlık Müdürlüğü'nden yapılan yazılı açıklamada, Türkiye'nin sayılı kalp merkezlerinden biri olan Dr. Siyami Ersek Göğüs Kalp ve Damar Cerrahisi Eğitim ve Araştırma Hastanesi'nin bir ilke imza attığı, düşük kilo ağırlığında bir bebeğe başarılı bir şekilde kalp ameliyatı uyguladığı belirtildi. Açıklamada, Filistin uyruklu olan ve 470 gram olarak dünyaya gelen Yalçın Bebek'in, doğumundan 10 gün sonra, “patent duktus arteriyozus” tanısıyla Dr. Siyami Ersek Göğüs Kalp ve Damar Cerrahisi Eğitim ve Araştırma Hastanesi’ne yatırıldığı bildirildi. Yalçın bebeğin, 8 Haziran'da 500 gram olduğu ve ameliyatının, Pediatrik Kalp Damar Cerrahları Opr. Dr. Numan Ali Aydemir, Opr. Dr. Ahmet Şaşmazel, Opr. Dr. Buğra Harmandar ve Anestezi Uzmanı Dr. Zeliha Tuncel tarafından başarılı bir şekilde gerçekleştirildiği belirtilen açıklamada, doğumundan 10 gün sonra ameliyata alınan prematüre Yalçın bebeğin, Türkiye’de bu kadar düşük kilo ağırlığında ameliyat edilen ilk bebek olduğu vurgulandı.

Açıklamada, "Patent Duktus Arteriyozus" tanısı, bebeğin anne karnındayken, kalpten çıkan iki büyük atardamar arasındaki açıklığın doğumdan sonra da kapanmayarak açık kalması şeklinde ifade edildi. Bu durumun, akciğer tansiyonunun yükselmesine ve kalbin daha fazla çalışarak daha fazla yorulmasına sebep olduğu kaydedildi.(

KAYNAK: ANKA
YORUMLAR İLK YORUM YAPAN SEN OL
DİĞER HABERLER
EURO 2024'te görev yapacak hakemler belli oldu! Türkiye'den tek hakem...
Gazi meclisin 23 Nisan videosu çok beğenildi! Geleceğe en güzel mirasımız, yavrularımız