Yaz aylarında bol sıvı ve egzersiz uyarısı

Yaz mevsiminin gelmesiyle birlikte vücutta oluşan sıvı kaybına karşı uzmanlar uyarılarda bulundu.

Yaz aylarında bol sıvı ve egzersiz uyarısı
Yaz aylarında bol sıvı ve egzersiz uyarısı
GİRİŞ 17.06.2011 14:18 GÜNCELLEME 17.06.2011 14:18

Sıvı kaybının hayati önem taşıdığını hatırlatan uzmanlar, su tüketimindeki ince ayrıntıları açıkladı.

Adıyaman Üniversitesi Beden Eğitimi ve Spor Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Vedat Çınar, yaz mevsiminde aşırı sıvı kaybının insan hayatına mal olacağını söyledi. Çınar, "Yaz mevsiminin etkisini iyice göstermeye başladığı şu günlerde beslenme, sıvı tüketimimize ve yapılan egzersizin tipi ve şekline özen gösterilmesi gerektiğini belirtti. Özellikle kalp ve damar hastalarının, çocukların, spor yapan kişilerin ve bayanların beslenmelerine ve sıvı alımlarına oldukça dikkat etmeleri önem arz etmektedir" dedi.

Çınar, uyarılarını şöyle sıraladı: "Hava sıcaklığının artmasıyla birlikte bol sıvı alınması yönündeki öneriler sıklıkla gündeme geliyor. Vücuttan fazla miktarda su kaybedilmesi sonucu; bayılma hissi, bulantı, baş dönmesi gibi sağlık problemleri görülebilir. Sıvı ihtiyacını karşılamak için süt, ayran, soda, taze sıkılmış meyve suları, bitki ve meyve çayları tercih edilebilir. Öte yandan en iyi çözücü, saf, doğal ve katkısız olan içecek sudur.

Dünya Sağlık Örgütü, kadınların günde 10, erkeklerin 14 bardak su içmesi gerektiğini belirtmektedir. Bebek ve çocuklar sıvı kayıplarını ifade edemeyecekleri için, ebeveynlerin bu konuda daha dikkatli olmaları gerekmektedir. Günlük alacağımız suyu bir defada yüklenerek değil günün belli dilimlerinde düzenli olarak almamız gerekmektedir.

İnsan vücudunun yüzde 59'unun su olduğunu düşünürsek su bizim temel yaşam kaynağımızdır. Vücut suyunun yüzde 10'unu kaybederse hayati tehlikeye girer. Yüzde 20 sini kaybederse yaşam ölümle sonuçlanır. Yaz aylarında sıvı kaybı çok olduğu için günde 2-3 litre su tüketmek şart. Normal 70 kilo ağırlığındaki birinin kalori ihtiyacı 2000-2500 kalori kadardır, bunun için kalori başına 1 mililitre sıvı alınması gerekmektedir. Ancak yoğun iş temposunda çalışan ve spor yapan kişiler için sıvı alımı daha fazla olmalıdır. Uzun yaz günlerinde, öğün saatlerine de dikkat edilmeli.

Yaz mevsiminde günlerin uzun olması nedeniyle daha çok yemek yenilmekte, özellikle geç saatlere kadar süren akşam yemeği sırasında yağlı ve ağır yemekler yenmesi vücut dengesini zorlayabilmektedir. Katı yağların kalp krizi riskini artırdığını artık herkes biliyor. Kalp krizi yaz döneminde daha fazla görülmektedir. Bu nedenle yemeklerde sıvı yağlar tercih edilmelidir.

Et, süt, yoğurt, peynir, yumurta ve yağlı tohumların içerisinde de yağ bulunmaktadır. Kızartma ve kavurma Yaz aylarında artan hava sıcaklıklarıyla işlemlerinden kaçınmalı, haşlama, ızgara, buğulama veya fırında pişirme yöntemleri tercih edilmelidir".

SPOR İÇİN SAAT SEÇİMİ DE ÖNEMLİ

Yaz mevsimin spor yapan sporculara da uyarılarda bulunan Çınar, "Sağlıklı bir vücuda kavuşmak için spor yapmak yeni bir yaşam için ilk başvurulan yöntemlerin başında gelir. Spor için saat seçimi önemli: Yazın açık havada yapılacak sporlar için sabah veya akşam saatlerinde sıcaklığın artmadığı ya da güneş ışınlarının çok etkili olmadığı zamanlar tercih edilmeli. Kapalı spor merkezlerini tercih edin:

Günün büyük kısmında sıcaklık yüksek olacağından olası yan etkileri minimuma indirmek için kapalı spor merkezleri ya da yüzmek yaz sıcağından az etkilenmenizi sağlayacaktır. Kilo verirken sakatlanmayın: Kilo vermek için spor yapan kişilerde en sık karşılaştığımız sağlık problemleri, normal kilonun üzerinde olmaya ve fazla yüklenmeye bağlı tendon-kas, kıkırdak problemleridir.

Önce yürüyün, sonra koşun: Kilonuz fazlaysa bu tarz rahatsızlıklarla karşılaşmamak için koşmak gibi ağır egzersizlere geçmeden önce yürüyüş, yüzme ve aletli jimnastikler ile kilonun bir miktar kontrol altına alınması gerekmektedir. Kas kitlesi artırıldıktan sonra da kas-iskelet sistemini zorlayıcı sporlara başlanmalıdır" uyarılarında bulundu.

İHA

YORUMLAR İLK YORUM YAPAN SEN OL
DİĞER HABERLER
Aliyev planı deşifre ederek 3 ülkeyi işaret etti: Ciddi önlemler almak zorunda kalacağız
Çaldıkları motor başka hırsızlar tarafından çalındı!